Роботи із реконструкції хіміотерапевтичного корпусу Подільського регіонального онкоцентру розпочались рік тому. Об’єкт увійшов до програми президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» та був оновлений до 30-річчя Незалежності України.

«Тепер у корпусі хіміотерапії нові палати. А в корпусі радіології – потужний лінійний прискорювач, – зазначив голова ОДА Сергій Борзов.


Проєкт «Великого будівництва» передбачав:

  • ремонт першого поверху будівлі - рентгенологічне відділення;
  • надбудову четвертого поверху – денний стаціонар з ліжками амбулаторної хіміотерапії;
  • надбудову мансардного поверху для хіміотерапевтичного відділення.

Відтак, у рамках програми «Велике будівництво» в Подільському регіональному центрі онкології відремонтовано відділення хіміотерапевтичного корпусу. Також встановлено лінійний прискорювач, який дає можливість підвести максимальні дози до пухлинного осередка і зменшити навантаження на здорові тканини навколо пухлини.

«До того ж, зведено нове перекриття і дах, встановлено новий ліфт, здійснено утеплення стін та благоустрій території. Загальна вартість робіт понад 25, 5 млн грн. Держава профінансувала понад 20 мільйонів»,- зауважив Сергій Борзов.

Очільник області також підкреслив, що проєкт реконструкції Подільського регіонального онкоцентру увійшов до числа 5 проєктів «Великого будівництва-2021», які отримають додаткове фінансування за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку.

«Спільними зусиллями з державного бюджету на Подільський онкоцентр вдалось залучити 64 млн грн. Народні депутати України Анатолій Драбовський та Максим Пашковський залучили субвенцію на соціально-економічний розвиток у сумі 44 млн на придбання лінійного прискорювача та комп’ютерного томографа. З державного фонду регіонального розвитку спрямовано на реконструкцію хіміотерапевтичного корпусу 20 млн грн.»,- підсумував Сергій Борзов.

Проведена реконструкція хіміотерапевтичного відділення дала змогу відкрити ще додатково 40  ліжок до наявних 360. «Завдяки президентській програмі, у Центрі створені сучасні та комфортні умови, згідно зі світовими стандартами як для пацієнтів, так і для медичного персоналу. Це значно покращить якість та пришвидшить темпи лікування, що дозволить зменшити інвалідизацію населення», - наголосила Ольга Задорожна, очільниця департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОДА.

За статистичними даними щороку в Україні збільшується кількість онкологічних хворих. Нині у  Вінницькій області майже 46 тис. онкохворих.

Розвиток медичної галузі у всіх районах області, безперечно, є пріоритетним напрямком в роботі Вінницької облдержадміністрації: «Є найвіддаленіші райони, де ніколи не було дороговартісного обладнання. Наприклад, такого, як комп'ютерні томографи. Зараз там з'явилися апарати КТ, найсучасніші апарати УЗД і цифрові рентгенапарати. За цей рік ми вже відкрили сім приймальних відділень у районних лікарнях, а також кардіоцентр у Могилеві-Подільському, — одному з найвіддаленіших міст області, що знаходиться на кордоні з Молдовою»,- коментує голова ОДА Сергій Борзов.

Медична галузь Вінниччини крок за кроком оновлюється і надає більше можливостей для лікування поцієнтів навіть у віддалених куточках регіону.