Чергова хвиля коронавірусу «накрила» в першу чергу невакцинованих людей. Більшість з них — це люди віком 60+, люди із супутніми захворюваннями, як-от цукровий діабет, серцево-судинні, онкологічні захворювання та ті, хто щоденно контактує з великою кількістю людей, наприклад, медики, освітяни, соцпрацівники, працівники державних органів.

За останні три мі­сяці 98,1% госпіталізованих із COVID-19 в Україні — невакциновані. Про це нещодавно повідомив заступник міністра — головний державний санітарний лікар країни Ігор Кузін. Як врятуватися? Вихід один: вакцинуватися. Між тим…

– У Вінниці найменший відсоток вакцинованих людей — це саме люди віком 60+, — стверджує головний інфекціоніст області Лариса Мороз.


— Страшно, бо серед цієї групи зафіксована найбільша летальність. Тому ми закликаємо всіх осіб після 60 років обов'язково вакцинуватися. Вакцина для них підійде будь-яка, особливо Коронавак, котрий не дає температурної реакції. А ще є китайська вакцина Vero Cell, за котру фірма-виробник навіть гроші платить після проведення двох щеплень — 8 тисяч гривень на картку.

Результати трьох етапів клінічних випробувань китайської вакцини показали, що цей препарат ефективний проти коронавірусу на 79 відсотків. Виробник вакцини — Пекінський інститут біологічних препаратів (Beijing Institute of Biological Products Co., Ltd), компанія Sinopharm. ВООЗ включила вакцину Vero Cell до реєстру засобів для використання у надзвичайних ситуаціях 7 травня цього року.

Тим часом, згідно з загальноукраїнським дослідженням, проведеним Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології, 56% українців не планують вакцинуватися від коронавірусу. Ці показники одні з найвищих у світі та порівняно з сусідніми державами, де наявні дані таких опитувань. Це означає тільки одне — погано ор­ганізовану ін­фор­маційну кампанію. Що й казати, коли українці вважають вітаміни (22%) майже так само ефективними проти коронавірусної хвороби, як і вакцину (23%). А ті, хто вакцинувався, зробили це, у першу чергу, через бажання працювати в період посилення карантинних обмежень; ефективність та безпечність вакцини — лише на другому і третьому місцях. Вагомим аргументом українці також вважають можливість виїхати за кордон

Наразі в Україні доступні три вакцини: AstraZeneca, CoronaVac від Sinovac, Comirnaty від Pfizer. Кожна з цих вакцин ефективно запобігає тяжкому перебігу хвороби й рятує життя, але вони працюють лише тоді, коли потрапляють до вашого організму. Всього доступно 11 млн доз різних вакцин. МОЗ рекомендує записуватись на щеплення вже сьогодні, щоб вберегти своє життя і здоров’я, а також — людей поруч.

Станом на 4 жовтня дві дози вакцини отримали в Україні 5771866 людей. Від початку кампанії проведено усього 12 962 507 щеплень.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА