Фільм «Вірити» про події на Вінниччині 30-50-х років минулого століття вийшов у прокат в кінотератрах України.

Зазначається, що стрічка заснована на реальних подіях. Впродовж жовтня-листопада плануються також покази фільм у Він­ницькій області.

Критики зазначають, що кінострічка показує істинну картину комунізму в СРСР та відкриває природу тоталітарної системи, яка не терпить іншодумців та руйнує фундаментальні гуманні цінності людини: свободу віри, свободу слова та людську гідність.


У сюжеті йдеться, що у 1953 році головний герой Петро повертається після 30 років ув’язнення з Сибіру додому на Вінниччину. Потім події переносяться в 1920-ті роки, коли розпочалися тогочасні драматичні події з приходом до влади більшовиків.

– Вони агітували людей приймати ідеї радянської влади, відмовившись від Бога та віри, і організовували руйнацію храмів. Петро зі своєю сім’єю та односельчанами був свідком та учасником подій, що стали великим випробуванням віри, – описують кінострічку.

Католицький Медіа-центр повідомляє, що у художньому фільмі «Вірити» у фінальній документальній сцені бере участь єпископ Броніслав Бернацький, а також священники та віряни парафії Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії с. Мурафа Вінницької області. Автори стрічки підкреслюють, що за основу фільму не бралась історія життя Бернацького, однак, певне метафоричне посилання на його біографію присутнє.

 Марина Романова