Любов Павлівну Шаламай знають не лише на Вінниччині, але по всій Україні. Вишиті нею портрети представлені у музеях та навіть кабінетах політиків.

65-річна вишивальниця все життя пропрацювала бухгалтером у рідному селі Івча на Літинщині. Розповідає, що навчилася вишивати ще змалку, але ніколи не мала часу для свого захоплення.


Унікальну колекцію портретів видатних постатей України майстриня почала створювати 15 років тому. Першим був портрет Лесі Українки – її улюбленої поетеси, а вірш «Contra spem spero» («Без надії сподіваюсь») став девізом жит­тя май­стрині. Як і поетеса, Любов Павлівна творить крізь біль і фізичні вади. Жінка — інвалід дитинства, у неї нормально функціонує лише одна рука...

- У мене робоча права, лі­вою рукою лише притримую п’яльця. Робота копітка, намагаюся все робити бездоганно, бо великих українців не можна зображати погано. Один портрет вишиваю 3-4 місяці. Кожну роботу завжди починаю з очей, адже очі – це світло душі людини. Перед тим як вишивати того чи іншого діяча, я багато про нього читаю, щоб краще пізнати людину, бачити його образ, — каже майстриня.

Портрети виконані дріб­ним хрестиком з використанням різних відтінків кольорів. У чорно-білих портретах майстрині щонайменше 35 відтінків. А от у кольорових — до 95 від­тінків, так вишитий зокрема портрет Назарія Яремчука.

Колекція Любові Павлівни уже налічує більше тридцяти портретів найвидатніших українців різних часів. Деякі портрети були створені ще при житті діячів за їхнім власним бажанням.

33 дивовижних вишитих портрети, які вважаються не лише гордістю Вінниччини, а й скарбом України, зараз прикрашають Вінницьку гімназію №24.

Тут і відомі письменники та поети — Стельмах, Забаштанський, Коцюбинський, великий Кобзар і Леся Українка. Музиканти й виконавці — Лисенко, Леонтович, Муравський, Івасюк, Кириченко. І навіть великі лікарі — Пирогов, Амосов, Заболотний.

Любов Павлівна зізнається, що для неї важливо, щоб саме молодь виховувалася на прикладі відомих українців.

- Не продаю свої роботи, бо є речі, яким немає ціни. Набагато важливіше, якщо мої портрети будуть надихати молоде покоління. Я зажди молоді раджу: живіть так, щоб вас хотілося вишити! — закликає майстриня.

Коли верстався номер газети, стало відомо, що один із державних меморіальних музеїв замовив він­ни­цькій вишивальниці портрет доньки видатного українського діяча. Свою нову роботу майстриня вперше вишиває у повний зріст. Наприкінці жовтня унікальна робота буде представлена на виставці у Центрі народної творчості у Вінниці і всі бажаючі зможуть її побачити та оцінити.

Людмила Поліщук