У Києві та більшості обласних центрів мешканці звикли до осінніх ярмарків сільгосппродукції, які ще називають «червоними базарами».

Бо тут, окрім найсвіжішіших та найдешевших овочів та фруктів від фермерів та селян, можна було купити олію, цукор, борошно та крупи дійсно за оптовими цінами. А колись на осінніх ярмарках по проспекту Юності та Коцюбинського грала жива музика, смажили м’ясо та чаркували після вдалих закупів.

Цієї осені «червоних базарів» із народними цінами на городину — не буде… Чому?

– Поки що проведення ярмарків із сільгосппродукцією напряму від виробників не планується. Взагалі цим займається більше облдержадміністрація, яка домовлялась із фермерами та виробниками. Місто ж брало участь опосередковано — забезпечувало порядок, слідкувало за розміщенням продавців та вивозило сміття після торгів. Але цього року до «області» жодної заявки від товаровиробників не надходило. Такий рік, — розповіла керівник відділу адміністративних по­слуг Він­ни­цької міської ради Ірина Коп­чук.


— І з досвіду минулих років скажу, що ціни не набагато відрізняються від тих, котрі пропонуються на звичайних вінницьких ринках. Єди­на зруч­ність, що най­свіжіші продукти зібрані в одному місці... Але в нас на сьогодні і місця для такого ринку не залишилося.

Бо донедавна ярмарок проводився на майданчику біля торгового центру «Шок» на Вишеньці. Але зараз ця площа зайнята під автостоянку супермаркету та інших магазинів...

Водночас наші журналісти перевірили ціни на оптовому ринку «Привокзальний», який традиційно пропонує найдешевші продукти, овочі та городину.

Станом на 5 жовтня картопля тут коштує 5-6 гривень за кілограм, цибуля — 5-8, капуста — 4, морква — 9, буряки — 7 гривень...

Тому торгівля тут триває майже цілодобово. І цукор можна купити дешевше — 27 гривень за кіло. А останні херсонські кавуни коштують, як вінницька білокачанна капуста — до 4 гривень.

Андрій Власенко