7-10 жовтня мистецький проєкт “Арт-драбина: збереження пам’яток архітектури Вінниччини у картинах” зібрав у державному історико-культурному заповіднику Буша досвідчених  художників із різних міст України. Поряд з ними за мольбертами стояли юні вихованці дитячо-юнацького центру “Барви України”, який цими днями відзначав 20-річчя своєї діяльності  Написані тут картини, які ще пахли свіжою фарбою, митці відразу ж подарували Бушанському художньому музею.

…Благодатна земля Вінниччини завжди приваблювала людей. Скільки тут було — і ще залишилось! – старовинних маєтків, садиб, палаців, промислових будівель! Потоцькі у Тульчині, Комар у Муркурилівцях, Мерінг у Старій Прилуці, Вітославський у Чернятині, Коган у Вищеольчедаєві і багато-багато інших можновладців будувались на віки — красиво і міцно. Колись ми були нарівні з Європою. Але зараз ці будівлі викликають змішані почуття. У первісному вигляді не зберігся жодний палац, багато з них стоять пусткою, руйнуються і пропадають…

Зберегти їх хоча б у своїх полотнах намагались художники на мистецькому пленері у Буші.

– Ми малювали у маєтках, палацах, але виходили звідти пригніченими, бо те, що там твориться — просто жахіття, це страшно! – обурювалась художниця Світлана Телець, авторка відомої картини “Жінка дощу”, керівниця центру “Барви України”. – У Вищеольчедаєві маємо невеличкий вінницький Лувр, але він нікому не потрібен. Необхідно врятувати цю історичну пам’ять — це крик душі художників!

Цю ж думку підтримала киянка Валентина Борисенко, доктор історичних наук, завідуюча фондами інституту ім. Рильського НАН України.

– Українці повинні опікуватись нематеріальною спадщиною, бо, на жаль, знання нашої культури у суспільстві дуже мізерні, – відзначила пані Валентина.

– Усі малювали палаци, а я відобразив панський льох, він такий добротний, – із усмішкою демонстрував свій твір художник Іван Горобчук.

Без жартів на пленері не обійшлося. Буша вважається місцем сили, езотерики знайшли тут камінь, який начебто допомагає жінкам завагітніти, і козацьке джерело, в яке чоловіки заходять по пояс, щоб повернути бадьорість тіла і духу.

-Поки хлоп із кукурудзи не вийде — камінь не допоможе! – кричать довірливим жінкам місцеві жартівники.

Жарти-жартами, але якщо серйозно, то Буша чарувала древньою історією, мальовничими краєвидами, парком кам’яних скульптур. Нині мистецький майданчик у Буші активно популяризує українське мистецтво, особливо у таких проєктах, як “Арт-драбина”, що перемогли у конкурсах і отримали підтримку з обласного бюджету. Важливо, що сюди приїжджає творча молодь, щоб перейняти досвід у старших колег і розвиватись далі.

Учасники пленеру отримали у подарунок від Вінницької ОДА красивий альбом «Портрет у творчості вінницьких художників».