Про це повідомили у Вінницькому обласному “Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”.
Відібрані зразки перевірятимуть на носійство патогенного золотистого стафілококу.
Сьогодні моніторингова група відібрала зразки для дослідження у працівників харчоблоків у ДНЗ Вінницької міської ради № 4, 67, 52, 45,  46, 50, 37, 77, 27, 28, 23, 51, 34, 5, 11 та в КНП “Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням ЦНС та порушенням психіки”.
Обстеження в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку , дитячих будинках інтернатах проводитимуть згідно з постановою головного санітарного лікаря та з дозволу Департаменту освіти.
За інформацією МОЗ України у поточному навчальному році в закладах освіти вже відбулося два спалахи гострих кишкових інфекцій: у м. Хмельницькому постраждало 93 особи, з яких 92 — діти, в Конотопському районі Сумської області постраждало 32 особи, з яких 27 — дітей, і це сталося через те, що люди, які готували харчування в школах, були носіями золотистого стафілококу.
Моніторингові візити пройдуть по всій країні з метою недопущення виникнення таких захворювань та їх спалахів, а також з метою з’ясувати чи медичні огляди, які мають проходити працівники харчоблоків, відбуваються насправді чи їх виписують формально в закладах.


За підсумками обстеження ті працівники, які виявляться носіями бактерії, будуть відсторонятися від роботи, поки вони не пройдуть лікування, оскільки це безпека дітей.

Соня Іванюк