Його рецептуру розробили студенти вузу і хочуть годувати ним українців. Міський голова Сергій Моргунов подякував вузу за плідну співпрацю

ВНАУ – найбільше з усіх вузів сплатив податків у місцеві бюджети та на мільйон — допомоги українським захисникам.

Один із найпрестижніших сільсьгосподарських вузів України святкував свій день народження. У Вінницю з’їхались педставники коледжів із районних центрів та міст області. Всі демонстрували особливості свого регіону та радо зустрічали гостей. Ма­гістри Він­ницького аграрного університету спекли 60 короваїв, які виносили на початку святкового концерту. І це було вражаючи.

– Від філії академії, через статус інституту, до Національного університету — наш заклад сьогодні є лідером аграрної освіти та науки України. Усі ці роки видатні науковці, викладачі своєю наполегливою, відданою працею творили історію рідного університету і примножували йо­го здобутки. Наукові праці вчених нашого вузу, потужні наукові школи визнані не лише в Україні, а й далеко за її межами. Нам вдалося зберегти власні уні­каль­ні традиції, збагативши їх сучасними іннова­ційними надбаннями.

Від перших 152 студентів, які були зараховані на навчання наприкінці вересня 1982 року, ВНАУ виріс до 50 тисяч випускників, які сьогодні примножують славу університету у різних галузях. Кожний, для кого ВНАУ – це альма-матер, є носієм високих професійних, культурних традицій та громадянських цінностей, — звернувся до присутніх на святі президент ВНАУ Григорій Калетнік.

Запорукою успіху нашого університету є наші величні студенти і викладачі. Я пишаюсь тим, що наші наукові досягнення відомі на весь світ. Гордістю є перший  україно-французький кластер. Він поєднує наш університет, владу області та колег французів. Наші студенти та викладачі із задоволенням співпрацюють із французькими колегами. Сьогодні,  освіта і наука це дві не роздільні складові. Тому, що створюючи нові сорти врожаю та породи сільськогосподарських тварин, потрібно мати  хороші знання і вдосконалюватись. Вітаю всіх, хто навчається та закінчив наш вуз. Їхні батьків та рідних. Усіх вінничан.- з гордістю ділиться ректор Вінницького національного університету Віктор Мазур.

– Ми пишаємось тим, що аграрний університет сьогодні дуже швидко розвивається. Ексклюзивні розробки вже зараз підкорюють світ, а молоді науковці виборюють премії Верховної Ради України. Студенти є стипендіатами Кабінету Міністрів України. Одна із них відома на весь світ олімпійська чемпіонка Ма­р’яна Шевчук.

– Я горжусь тим, що починала свій шлях спочатку у філії цього університету, пізніше тут. Вже зараз є одним із наймолодших науковців України.

– Університет пишається досягненнями своїх студентів. Одним із останніх наукових шедеврів є Апі-хліб. Випічка унікальної рецептури. Все розроблено нашими студентами. Наша мета — вберегти здоров’я нації. Тому цей хліб на бджолиному підморі. Подібного немає ніде у світі. Ми намагаємось запатентувати рецептуру. Хочемо, щоб український хліб був насправді унікальним та корисним, — говорить проректор з науково-педагогічної, наукової та інноваційної діяльності Інна Гончарук.

На святкуванні були присутні голова міста Вінниці Сергій Моргунов, голова Вінницької обласної ради В. Соколовий, представники Кабінету Міністрів, академії наук, інші високопоставлені гості, випускники вузу різних років.

Ось що сказав міський голова Сергій Моргунов:

– Не даремно університет розташований на Вінницькій родючій землі. Тут справжня підготовка кадрів!

Особливість університету в тому, що 39 років він розвивається і ніколи не стоїть на місці.

Зараз у багатьох країнах світу студенти університету стають кращими спе­ціалістами. А вуз вже багато років наповнює місцевий бюджет. Ми гордимося нашою співпрацею.

Софія Копач
Фото Сергія Хіміча