Православна церква 13 жовтня вшановує пам’ять святителя Михаїла, першого митрополита Київського. День вважається сприятливим для нових починань, які несуть в собі позитивний посил.

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день невдах, Всесвітній день боротьби з тромбозом, Міжнародний день костюма, Міжнародний день по зменшенню небезпеки стихійних лих.

13 жовтня увійшло до історії людства такими подіями:

54 • Отруєний своєю дружиною Агріппіною, в Римі помер 64-літній римський імператор (з 41 року) Клавдій I, посаджений на трон після вбивства Калігули преторіанською гвардією, успішний політик і невдаха в особистому житті. За час його правління був розширений і реконструйований порт Остія, у Римі збудований водопровід, що забезпечив водопостачанням мільйонне місто; до імперії було приєднано провінції Норік, Фракію і Мавританію, завойовано частину Британії, укріплено північний кордон по Рейну і досягнуто перемир'я з Парфянським царством.

1307 • За наказом короля Франції Філіппа IV Красивого було розгромлено орден тамплієрів: по всій країні члени ордена були заарештовані і кинуті до тюрем, а майно ордену конфісковане. Приводом до цього стали звинувачення тамплієрів у єресі і чутки про відправлення ними диявольських обрядів. Орден тамплієрів, котрий отримав назву від храму Соломона в Єрусалимі, був заснований в 1119 році і, поряд з орденами іоанітів та тевтонів, був одним із трьох рицарських орденів, заснованих в Святій землі. Після закінчення хрестових походів тамплієри обрали місцем свого перебування Францію, де завдяки наданим їм привілеям, стали заможними людьми. Під тиском Філіппа IV проти тамплієрів інквізиція почала судовий процес і тортурами змушувала зізнаватись у вигаданих злочинах, а гросмейстер ордену Жак де Моле був засуджений до спалення на вогнищі. У 1312 році папа Климент V розпустив орден.

1792 • В новій столиці США Вашингтоні закладено перший камінь в будівлю нової резиденції президента, яка з 1809 року стала іменуватись Білим домом (назва була юридично узаконена в 1902 році) через контраст сіро-білих стін будівлі з червноними цегляними стінами навколишніх будинків.

1804 • Лікар Ханаока Сейшу з-під Осаки провів часткову мастектомію 60-літній жінці, яка страждала від раку молочної залози, використавши як знеболювальне спеціальну настоянку із суміші трав. Це вважається першою документально засвідченою операцією із застосуванням повної анестезії.

1815 - у Калабрії страчений Йоахім Мюрат (Жоашен Мюра), славетний наполеонівський маршал Франції, король Неаполя з 1808 р. Введений в оману чутками, що народ і армія знову готові стати під його прапор, 8 жовтня Мюрат висадився зі жменькою прихильників у Калабрії, але був схоплений австрійськими солдатами і переданий у руки військової комісії, яка засудила його до смерті. Мюрат особисто керував розстрільною командою

1827 - російські війська під керівництвом генерала Паскевича взяли місто Ерівань (Єреван), яке утримували іранці

1871 • У Києві відкрилась приватна чоловіча гімназія, заснована українським меценатом Григорієм Ґалаґаном як пам'ять про свого померлого сина. Колегія Павла Ґалаґана отримала на своє утримання великі маєтності в Полтавській і Чернігівській губерніях, а також велику бібіліотеку.

У 1884 році на Вашингтонській конференції, що увійшла в історію під назвою меридіанної, було прийнято рішення зробити Грінвічський меридіан нульовим на всіх картах і рекомендувати слідувати цьому всім державам. Крім того, одним з найважливіших рішень конференції стала рекомендація використовувати обчислення часу за Гринвічем в якості всесвітнього часу. Початком середніх сонячних (Всесвітніх або універсальних) діб був прийнятий момент середньої півночі на нульовому меридіані, а їх тривалість обчислювалася від 0 до 24 годин. Ці та інші рішення Вашингтонської конференції були оформлені у вигляді резолюції.

У 1900 році вийшла в світ Головна книга Зигмунда Фрейда - "Тлумачення сновидінь".

1917 - Фатімське диво: у Фатімі (Португалія) групі дітей вкотре явилася Діва Марія, і цього разу же близько 70 тисяч людей, які прийшли сюди, стали свідками припинення дощу та дивних рухів і перетворень сонячного диску. Богородиця нібито провістила швидкий кінець війни

1918 - рішенням гетьмана Павла Скоропадського та Ради міністрів в Українській Державі впроваджено східноєвропейський час (із неділі на понеділок, 30 вересня за ст. ст.)

У 1923 році столиця Туреччини була перенесена зі Стамбула в Анкару.

1943 • Італія оголосила війну Німеччині, своєму колишньому союзнику по вісі Берлін-Рим-Токіо, і вступила у бойові дії на боці союзників по антигітлерівській коаліції.

У 1957 році на державній нараді лідер Китаю Мао Цзедун заявив: "Не треба читати багато книг".

1960 - у результаті аварії ядерної установки підводного човна K-8 Північного флоту 13 членів екіпажу зазнали радіоактивного опромінення. Це була перша аварія на радянських атомних підводних човнах

1972 - літак Іл-62 авіакомпанії "Аерофлот" розбився в районі Красної Поляни (Краснодарський край) при заході на посадку, загинуло 174 особи

У 1972 році в Андах розбився літак з юніорською командою з регбі з міста Монтевідео на борту. Вижили лише 16 осіб.

1977 • Чотири палестинські терористи захопили німецький авіалайнер компанії Lufthansa і поставили умову звільнити 11-х членів німецького ультра-лівацького революційного угруповування Баадера-Майнгоф, відомого також як Фракція Червоної Армії, і 2-х турків, що відбували покарання в німецьких тюрмах. За командою палестинців літак перелітав з країни в країну, поки 17 жовтня не прибув до сомалійського міста Могадішу. Наступного дня німецький прикордонний спецназ взяв літак штурмом, звільнивши 86-х заручників і вбивши 3-х терористів. Серед командос було поранено лише одну людину.

1990 • Сирійські і ливанські війська захопили президентський палац у Бейруті, змусивши капітулювати генерала Мішеля Ауна, котрий сховався у французькому посольстві.

1991 - у Львові відбувся установчий з'їзд Соціал-національної партії України (зараз - ВО "Свобода"). Партія утворилась на базі організацій "Варта Руху", "Українські ветерани Афганістану", Організації української молоді "Спадщина", Студентського братства міста Львова.

1992 - Верховна Рада затвердила на посаді прем'єр-міністра України Леоніда Кучму. Він змінив в.о. глави уряду Валентина Симоненка

1992 - під час випробувального польоту в Макарівському районі Київщини розбився літак Ан-124-100 "Руслан" АНТК ім. Антонова, загинуло вісім осіб - членів екіпажу (на борту перебувало дев'ятеро)

2000 • В словацькому місті Гуменне відбулось урочисте відкриття пам'ятника Йозефу Швейку — на місцевій станції, згідно з романом Ярослава Швейка, зупинявся ешелон, в котрому бравий солдат під час Першої Світової війни їхав на Східний фронт.

2007 • У Дніпропетровську сталась одна з наймастабніших українських трагедій — в 10-поверховому житловому будинку Дніпропетровська відбувся вибух газу. Загинуло 23 людини, понад 20 госпіталізовані.

2010 • У Чилі пройшла успішна евакуація 33 шахтарів, які з 5 серпня протягом 69 діб були заблокованими під землею на глибині 700 метрів на мідній шахті Сан-Хосе. До шахти безперервно свердлили шурф завтовшки близько метра. Фінальна фаза рятувальної операції з підйомом бранців підземелля на поверхню тривала 22 години 35 хвилин. Останнім нагору піднявся Луїс Урсуа - начальник зміни, завдяки зусиллям якого шахтарі значною мірою і змогли протриматися під завалами так довго. Вижили всі

Тетяна КОНДРАТЬЄВА