Чому відмінниця навчання та успішна спортсменка завдала 30 ножових ударів рідній матері та потім сховала тіло у закинутому колодязі – розслідування наших журналістів.

За вбивство рідної матері 16-річній відмінниці Олександрі Ющенко загрожує до 15 років ув`язнення. В злочині вона вже зізналась і поміщена в СІЗО.

Однак у Глухівцях «33-му» селяни озвучили іншу шокуючу версію. Кажуть, що це зробив її «кавалер», а закохана школярка просто «взяла на себе вбивство матері», бо покриває його.


Моторошне вбивство сталось у селі Глухівці Хмільницької громади. 35-річну маму Надію Ющенко пошматувала ножем рідна донька. Таку інформацію повідомляє поліція. Зрозуміло, що прізвища не називаємо. Але хіба в селі приховаєш, хто і кого вбив та кого забрали до тюрми. Проте односельчани іншої думки.

35-річна Надія вбита рідною донькою?

Ось яку офіційну версію озвучила поліція:

– 7 жовтня мешканка Глу­хівців заявила поліцейським про зникнення своєї невістки. Жінка навіть не підозрювала, що за декілька днів почує про моторошне вбивство у своїй родині. Хто б міг подумати, що донька — підліток наважиться на такий злочин.

Вбиту жінку знайшли неподалік місця проживання, в колодязі центрального водопостачання. На місце події приїхала навіть криміналістична лабораторія. Бо тіло вбитої було пошматоване, жінка отримала 32 ножових поранення. Трагедія сталась під час сімейного конфлікту. Дівчина зізналась у всьому. Заявила, що мати її ображала та била. І під час чергової сварки вона забрала у матері ножа і завдала поранення, несумісні із життям. Потім заволокла тіло в яму та засипала його сміттям.


Про це розповів начальник карного розшуку Вінницької області Андрій Дамзін.

— Поліцейські провели розшукові заходи із залученням кінологічної служби. Коли обстежували територію села, правоохоронці натрапили на сліди крові біля колодязя сусіднього недобудованого будинку. Всередині знаходилось тіло зниклої жінки, прикидане камінням та старим одягом, — розповідає А.Дамзін.

Пошматоване тіло матері знайшли в колодязі поблизу будинку, де вона проживала

— За попередньою інформацією слідства, під час сварки у кухні дівчина, завдавши матері більше 30 ножових поранень, на тачці вивезла тіло вбитої на територію нежитлового домогосподарства та викинула його в недіючий колодязь. Щоб приховати сліди злочину, вбивця прибрала в хаті, сховала свій закривавлений одяг та ніж, яким вбивала матір.

Незважаючи на те, що 11-класниця місцевої школи Олександра зізналась у вбивстві, ніхто в селі у це не вірить. Ось що кажуть сусіди сім’ї Ющенків, в якій сталось вбивство:

– Як у кожного підлітка, в Саші зривало голову. І вона сварилась із мамою... Надя була добре відомою у райцентрі, бо робила дуже гарні зачіски та макіяж. У святкові дні до неї навіть запис був у чергу. Одним із найкращих майстрів була вбита жінка. Завжди привітна та щира. До всіх посміхалась. Ніколи за нею дурощів не було помітно. Саша була найстаршою у сім`ї. Вона та Маргарита — від першого шлюбу. Ще є молодша Оксана, вона від другого... Саша сестер із школи забирала. Дівчатка всі красиві.

У селі говорять, що Саша недолюблювала вітчима. І часто з мамою сварилась через нього. Зараз вітчим на заробітках за кордоном, Саша ж «відбилась від рук». Особливо, коли знайшла собі кавалера, старшого за себе на декілька років. Кажуть, що він із «крутої» компанії сусідніх бердичівських хлопців. Про компанію ходила недобра слава. І мама була проти цих стосунків...

Можливо, через це і почалась сварка. Нібито Надя перед тим побила доньку і на побачення з кавалером не пускала. В той день сварка переросла у бійку. Саша ж спортсменка, тому і сили в неї вистачило схопити ніж та пошматувати матір...

Тіло знайшли не відразу, а лише через декілька днів. Тим часом вона спокійно ходила селом. Ночувала в хаті, поряд із ліжком, де спала вбита нею матір... Ніщо не викликало підозр. Лише в той день, коли поліція прийшла до її будинку, вона відчувала, що все розкриється. Сестер відправила у школу. А от сама повернулась додому і мовчала. Допоки не знайшли тіло.


Але всі думають, що причину треба шукати не лише у Наді, але й тій компанії, із якою Олександра зв’язалась. Всі думають, що під час того конфлікту там міг бути ще й її кавалер. І вони удвох вчинили це. Чи лише він, а Саша взяла на себе всю вину. Кажуть, що дівчина дуже його кохала. Була готова на все... Отож, могло так статись, що він приїхав на побачення, забрати дівчину. Мати не від­пускала. Може, і била.. Той побачив, вдарив ножем Надію. І залякав дівчину, що все одно ми двоє убивць. Але коли будемо проходити по справі як співучасники, то буде друга стаття — організоване вбивство. І тоді все одно і я, і ти отримаємо термін.

Та і як 16-річна дівчина могла таке вбивство сама провернути? Тим більше, так поводити себе після вбивства рідної матері... Невже вона не розуміла, що вбивство розкриють? А коли б зізналася — скостила б собі термін. А так — хтось її, ймовірно, консультував і, може, обіцяв гарного адвоката чи щось інше... Тут явно щось нечисто. Тепер лише життя собі зіпсувала, бо покійна мама на неї покладала великі надії, — розповідають сусіди родини Ющенків.

Олександрі Ющенко вже оголошено підозру у вчиненні умисного вбивства. У ньому вона зізналась. За рішенням суду, який був закритим і туди не допустили журналістів, Олександру помістили у СІЗО без права застави на 2 місяці.

Та і дирекція Глухівської середньої школи, де навчалась дівчина, не погоджується із версією слідства.

— Моторошне вбивство точно не на руках 11-класниці Саші. Вона відмінниця та спортсменка. А ця історія схожа на жахливе непорозуміння. Ця дитина дійсно навчалась, старалась та була кращою із кращих у своєму класі. Страшно навіть допустити думку про те, що дівчина вбила свою рідну матір. Всі вчителі просто обожнюють цю дівчинку. Завжди говорили про те, що в неї буде успішне майбутнє. А це, що бачимо тепер, — просто нісенітниця, — розповідає директор школи Людмила Дрижук.

Та племінник вбитої Надії і двоюрідний брат 16-річної Олександри говорить, що сестра «вела подвійне життя». І вдома була справжньою зірви­головою. Просто у школі вміла гарно маскуватись.

– Це велике горе для нас – розуміти, що Надію вбила власна донька. У Саші часто були такі агресивні стани, але ніхто навіть і подумати не міг, що дійде до такого. Раніше водили до психолога та намагались із цим боротись. Бо перехідний вік. Всі думали, що пройде. У школі та поміж людей вона завжди вела себе адекватно. Та коли їздила «відриватись» у сусідній Бердичів, ставала зовсім іншою людиною, показувала справжній свій характер. Відпочивала із «крутими» хлопцями.., — говорить племінник вбитої Сергій Ющенко.

Ситуацію прокоментував голова тергромади Олександр Амонс:

– Ми всі шоковані. Таке навіть уявляти важко. Чекаємо остаточних висновків слідства.

Софія Копач