15 жовтня, в день святої Петки, тобто Параскеви, заповіла поминати її. Як зараз вона творить дива та відбуваються її пророцтва — далі.

Інтерес до Ванги знову зріс. Після того, як оприлюднили її пророцтво щодо пандемії 26 грудня 2019 року, коли про новоявлену чуму ще ніхто не знав і не відав. Більше того, це застереження сприйняли як шарлатанство, підняли на сміх і назвали «черговими бреднями». Навіть офіційну заяву зробили відомі епідеміологи Росії, мовляв, «цього бути не може»! Але сталось…

Далі її кум, якому вона, як переконує Сергій Косторний, приходить в уяві і радить, що робити та що говорити і коли передрікати людству, ще раз підтвердив її пророцтво: «Я не йду. А буду з вами. І хто приїде до мене чи послухає мене – буду допомагати».

Тому щороку на її могилу та садибу у Рапіте, де вона приймала людей, їдуть з усього світу всі: скептики та прихильники.

З одним запитанням: «Що ж то воно насправді таке?»

Отож, і «33-й» вирішив вочевидь побачити, почути і вислухати всі сторони та відрядив свого кореспондента в одне із найтаємничіших місць на землі.

У Болгарії це село заховане за каскадами гір на кордоні між Грецією та Македонією.

Одразу попереджу, ми поставили за мету вислухати і тих, хто «боготворить» Вангу, і тих, хто вважає це явище проявом темних сил чи великого спецпроєкту. Тому не стаємо ні на чий бік, подаючи об’єктивно всі точки зору.

Нас зустрічає особлива місцина. Як відомо, народилась Ванга і жила в місті Петричах, що поряд. Але 20 років працювала і приймала людей саме в Рупіте, селі, де спеціально для неї виділили садибу. Там вона побудувала свій храм. Там її могила. Тепер там і садиба, джерела, наповнені «помічною водою», музей і її дух, як стверджують «фанати» феномена Ванги.

Підходимо до могили і бачимо потік квітів. Тут ще лежить цукор. З ним їхали і за життя Ванги. Кажуть, через нього вона зчитувала інформацію про прохача.. На багатьох букетах читаю написи із подякою за зцілення.

Ось що повідомляє нам болгарин Стефан, який набирає воду біля «цілющого Вангиного» джерела. Причому бере її у великі бутлі. І складує, щоб наповнити автомобіль. Він дивується:

– Невже ще можна піддавати сумніву величність провидиці Ванги? — Вона, на його думку, спасителька і велична людина Землі. Далі розповідає нам на камеру про свою зустріч із Вангою:

– У 1994 році лікарі сказали моїй ще молодій дружині, що їй залишилось жити 2 місяці. Уявіть мій стан із маленьким дитям на руках.

Їдемо ми до Ванги. А тут щоденно 3-5-кілометрові черги людей, які приїхали з усього світу. І чекають її прийому довгі місяці. Зайняли чергу. Так прочекали місяць, вже скоро другий закінчиться. Відчаю немає меж. Самі розумієте… Ніхто не пропускає… Аж тут приходить посланець від Ванги.

І прямує до мене. «Вас, що приїхали на червоному «Москвичі», вказала Ванга терміново привести. Бо у вашої дружини спливає час».

Мені, дружині відняло мову.

Приходимо, сідаємо в кімнаті. Вона проводить по обличчю моєї дружини рукою. Далі щось промовляє сама до себе… І тоді відповідає:

– Вона не помре. Буде жити довго. Доки я буду з вами. Вода звідси буде моїм провідником.

З того часу ми приїздимо сюди. Всі роки після її смерті. І моя дружина, дякуючи Ванзі, вже до 60-ти років дожила. Ось і зараз я приїхав по цю цілющу воду. Ми без неї ні дня не живемо. Оце, бачу, багато приїздить просто на екскурсію. Напевно, і ви скептики. Але кажу вам, запевняю, що ви біля колиски найбільшого дива на землі.

Не упускайте таку можливість…

Далі кімната і в ній величезних розмірів плазма, а на ній, як жива, Ванга. І прямо в тебе вказує пальцем, пронизуючи, наче до самих кісток, промовляє:

– Я буду завжди з тобою і допоможу тобі. Знай, я не пішла. Я тут… Тут мій дух. Кажи, що тебе привело, і я тебе почую…

Стає моторошно. Але, розуміючи, куди їду, я перед цим заночувала в Рильському монастирі. Одному із найдавніших на землі. Він розміщений у горах, що поряд.

Туди найбільше ходила Ванга.

– Як відомо, при розписах у церквах ніколи не змішують чорну та білу фарби, — підкреслюють місцеві релігієзнавці. Бо білий — уособлення раю. Чорний — пекла. Щоб отримати сірий, треба ці кольори змішати.

І раптом ти бачиш храм, побудований за наказом Ванги, де замість святих зовні та на іконостасі, все саме в сірому кольорі. А стіни та іконостас ще розписані страшними привидами.

Це малювала не Вангелія, а відомий болгарський художник С. Русев. Але він каже, що так його просила відтворити побачене Провидиця.

– Тут відтворений побачений Вангою кінець світу. Вона застерігає людей, що так колись станеться… — підкреслюють її прихильники.

– Але це буде не скоро, отож живіть і радійте життю, робіть добро, – радила Провидиця.

Ванга гнала від себе тих, хто приходив із бажанням заробити побільше грошей чи здобути якусь посаду! – стверджують її прихильники.

15 жовтня вона закликала усіх поминати не лише її, а всіх, кого на цій місцині поглинула лава.

Як відомо, це закинуте в далекій провінції Болгарії село і місцину біля підніжжя гір, Рупіте, Ванга вибрала не випадково.

За її видіннями, тут було велике і красиве місто, яке потонуло в лаві вулкану. Тут згоріли заживо тисячі людей. За її баченнями, це сталось 15 жовтня. І тому привиди цих людей допомагали їй бачити майбутнє.

Саме тут, в долині Рупіте, за твердженнями її прихильників, знаходиться так званий Пуп Землі. Як відомо, окультисти стверджують, що таких є декілька на Землі. За однією із версій, навіть поблизу Вінниці.

Там, де рани Землі. Тобто там, де відбулись падіння метеоритів чи тектонічні розломи.

Як відомо, і на Вінниччині упав метеорит, і місце між Іллінецьким і Липовецьким районами називають Астроблемою. Сюди, до речі, також зачастили екстрасенси за «підпиткою».

Кажуть, що саме тому на Вінниччині поселився прихильник теорії Реріхів та Блавацької М. Пирогов. Тому і вирахували Гітлеру його астрологи саме у нас місце для побудови його ставки «Вервольф». Що тримало тут Гітлера в загальній кількості 10 місяців – ходять десятки версій і припущень…

Але повернемось до Ванги.

Заздалегідь вселю оптимізм. На 2021-2022 роки вона передрекла відкриття – буде винайдено ліки від раку.

Рак закують у кайдани, — так дослівно, за словами її прихильників, сказала Ванга.

Зрозуміло, що ми не могли не попросити в цих місцях миру для України. Добробуту для її багатостраждального народу.

– В Україні все закінчиться через 5 років, — коротко, але впевнено сказали її послідовники. Причому це сталось якось дивно.

Захожу в будинок, кожну із кімнат і навіть підсобку, де ходила, приймала і зцілювала ця провидиця. В голові кручу думки.

Але мене ще чекає головна інтрига.

– Якщо Ванга тебе почула і буде з тобою та здійснить твої думки, ти вмокнеш руки в канаву із джерела — і вона буде гарячою. Навіть такою, що обпече руки. Якщо не почула – звичайною холодною водою, — попереджають працівники меморіалу.

Я вмокаю руки, фіксую це одразу на відео…. І мої руки наче обпікає окропом. Вода аж парує…

Вражена очевидним дивом, виходжу із комплексу. І мені раптом назустріч прямує її прихильник Мілан.

– Все у вас в Україні закінчиться через 5 років. Але прийде час — і ви таки помиритесь із Росією, — так мені прийшло сказати тобі…

Мій шок від побаченого і почутого дещо розвіює точка зору скептиків в особі співбесідниці, яка 17 років супроводжувала делегації найвищих духовних осіб світу по унікальних і стародавніх монастирях та церквах Болгарії Тамарою Варлан.

– Ванга — це вдалий проєкт болгарського КДБ.

Мало хто знає, що до цього саме в цих місцях приймала людей і передбачала їхнє майбутнє така ж сліпа ясновидиця. Монахиня — преподобна Стойна. Ясновидиця і цілителька. Кажуть, саме після її смерті в 33-му році в 50 років вона передала свій дар Ванзі.

Насправді, не буревій осліпив Вангу. Бо, зверніть увагу, у її очах відсутні очні яблука.

Тому в навколишніх селах розповідають, що маленькою дівчинкою її, сироту, зґвалтував невідомий чоловік та виколов очі, щоб вона його не впізнала.

Невдовзі про цілительство Ванги і пророцтва дізналась донька тодішнього Першого секретаря ЦК Болгарії Тодора Живкова Людмила. Вона була прихильницею окультизму. Тому сприяла створенню культу Ванги.

– А як ви поясните дива із джерелами? Що для когось вони теплі, обпікають, для когось холодні? — запитую.

– Так, вода там і дійсно то холодна, то гаряча. Тут же вулканічна місцина. Магма близько. Тому, якщо ближче підходить – джерела гарячі. Відходить — холодні.

– Але ж тут було все це диво одночасно?

– А вам треба було оглянутись навколо. Там декілька джерел. Просто ви потрапили на гаряче. А іншим не так щастить. І вони потрапляють на холодні. Ось і весь секрет, — наполягає на своїй думці жінка. Бо і те, що мені озвучив Мілан щодо України, називає збігом.

Вона була на зарплаті в уряді Болгарії. Але заробляла для країни величезні кошти.

За деякими підрахунками, заробила на той час 100 млн доларів. Вона просила приносити до неї грудки цукру та набирати воду, як провідник її думок з садиби… Але кошти за прийом брали її помічники. І кожен день у Софію звідси везли пакет, в розмір холодильника, наповнений зібраними із відвідувачів коштами.

Тому за такі гроші можна було цілому дивізіону спецпризначенців винюхувати інформацію про відвідувачів.

Зверніть увагу, коли багато звичайних людей не могли потрапити до неї місяцями, чомусь російські зірки, в час СРСР це була домінуюча в Болгарії країна, дивним чином одразу потрапляли на прийом усі. Це робилось для реклами і резонансу.

І справді, Вангу відвідало чимало зірок естради і кіно.

Ось що, наприклад, розповідає Жанна Еппле, відома російська акторка:

– Під час гастролей у Болгарії мені запропонували з’їздити до Ванги. Про її феномен тоді знав весь світ. Але у мене таких суттєвих проблем не було. Тому пішла на прийом скоріше із цікавості.

Аж раптом ця сліпа жінка проводить по мені, руках… І як закричить:

– Перстень вдови! Тобі негайно треба позбутись персня вдови…

Якої вдови? Що це?

Я навіть не надала цьому значення. Але коли моє сімейне життя розладилось, ми з першим чоловіком розлучились, далі довго тривали невдалі стосунки, я раптом знайшла у шкатулці дорогого персня і згадала, що його мені подарував перший чоловік як сімейну реліквію.

Потім з жахом дізналась, що всі жінки, які його носили, стали рано вдовами..

Я одразу позбулась, як і радила Ванга, цього подарунка.

Дивно, але невдовзі моє особисте життя стало наповнюватись взаємністю і щастям.

Релігієзнавець Тамара наголошує, що коли Болгарський Митрополит приїхав із часточками животворящого хреста висповідати Вангу, вона дізналась про це і почала вимагати, щоб він поклав на землю те, що привіз. Так без сповіді і померла. Не освятила Православна Церква і храм, який вона збудувала.

На думку рідних, все перекрутили ті, хто його так оздобив, і ті, хто розкачує антирелігійну пропаганду проти неї. Бо, мовляв, Вангелія була завжди доброю, аскетичною, не купалась в розкошах, важко працювала і робила добро людям. То за що її засуджувати?

– Життя кожного стоїть переді мною від народження і до кінця, як у кіно, – казала вона. — Я бачитиму кожного так і після смерті та допомагатиму усім, хто прийде до мене із світлими помислами.

Я на дні Пекла, — так, як стверджують священники, її опоненти, вона в цьому особисто зізналась.

Однак, незважаючи на негативне чи позитивне ставлення до феномена Ванги, за 55 років її відвідали 100 млн людей. Тепер будемо і ми – «журналісти «33-го» разом із читачами.

 Тетяна Редько