Вінницька обласна рада оголосила конкурс «Комфортні громади» на 2022 рік.

Вінницька обласна рада дала старт конкурсу «Комфортні громади» на 2021-2022 роки. Про це повідомив голова обласної ради В’ячеслав Соколовий. Переможці стануть відомі уже у лютому, тож у громад буде цілий рік попереду, щоб виготовити документацію, провести тендерні процедури і без поспіху втілити ідеї у життя.

В’ячеслав Соколовий підкреслив, що цього року конкурс став унікальним майданчиком для реалізації ідей та планів громад – проєктів їх розвитку. Подано 213 проєктів, 70 – переможців, загальна вартість проєктів  — 53,2 млн грн. Найбільше балів набрали проєкти за напрямами «Сучасна громада» та «Безпечна громада».


- Ми готові підтримувати ініціативи людей і стимулювати розвиток громад. Щоб кожен житель Вінниччини відчув позитивні зміни в своєму житті. Підкреслюю – кожний! Де б людина не жила – у місті, в селищі чи в маленькому селі, вона має бути захищеною та впевненою, що про неї піклуються, що її цінують, що вона – важлива. Щоб стимулювати розвиток громад, ми оновили умови нашого конкурсу, тепер вони стануть ще більш прийнятними, — сказав В’ячеслав Соколовий.

Заступник голови обласної ради Дмитро Чаленко повідомив, що конкурс «Комфортні громади» на наступний рік проводитиметься в два етапи. Спочатку – на рівні територіальних громад. Там місцева рада створює відбіркову комісію, а визначені нею проєкти допускаються до голосуванням жителів громад. Проєкти, схвалені громадою, переходять на другий етап — на обласний рівень. Вони оцінюються фахівцями-експертами та передаються експертній раді, яка й визначає переможців конкурсу.


Учасникам Конкурсу 2021-2022 пропонується розробити проєкти за такими напрямами: «Безпечна та доступна громада»; «Здоров’я жителів громади»; «Сучасна громада»; «Спроможна громада».

Правила співфінансування з обласного бюджету також зазнали змін. Так, громадам із населенням понад 10 тис. жителів збільшується обсяг співфінансування з обласного бюджету до 500 тис. грн, а їхній власний внесок має бути  не менше 50%. Такі громади зможуть подати на обласний рівень максимум 4 проєкти, з яких переможцями буде визначено не більше двох. Громадам із населенням менше 10 тис. обсяг співфінансування складатиме до 350 тис. грн, а їх власний внесок – 30%. Громади зможуть подавати на обласний рівень максимум 2 проєкти, один із яких може стати переможцем.

Обов’язковою умовою для участі в Конкурсі 2021-2022 є наявність у громади затвердженої Стратегії розвитку.