Народний депутат України та 5-й номер у списку партії «Слуга народу» Галина Янченко здійснила 2-денний візит на Вінниччину та поділилась своїми враженнями від нашої області із “33-м каналом”.

Мова йшла про успіхи вінницької громади останніх років, про індустріальні парки в житомирському Коростені та на околиці Вінниці… Та про головні виклики для України через стрімке зростання газових тарифів.


- Я вже другий день у Вінниці та області, а тому можу поділитись емоціями та висновками від побаченого у місті, в індустріальному парку та загалом від громади, про яку ходять легенди по всій Україні та в Києві, зокрема. Бо ваш досвід в багатьох сферах переймають інші міста, а ваш транспортний прорив із залученням швейцарських трамваїв давно став зразком успіху. Скажу відверто, із точки А в точку Б в столиці не так комфортно їхати, як у Вінниці, — зазначила народний депутат України Галина Янченко у Вінниці.

Також я порівнювала умови для інвесторів в Індустріальному парку Коростеня на Житомирщині та у Вінниці. Бо півроку тому в Верховній Раді було прийнято Закон про індустріальні парки, якому також чинився супротив. Бо він передбачає сприяння інвесторам, які заходять у такі парки в плані пільг на ввезення обладнання та щодо підключення до комунікацій, яке завжди викликає питання. У Коростені в індустріальному парку досить успішно йде реалізація одразу кількох проєктів переважно із деревообробки на півмільярда інвестицій. Робочих місць тут вже 2 тисячі та ще 3 тисячі в сфері навколо індустріального парку… Погодьтесь, що для 70-тисячного містечка це серйозна пропозиція роботи вдома за хорошу платню. І не треба нікуди їхати на заробітки.


А ще тут всесвітньовідома компанія ІКЕА вже запустила повний цикл виробництва ліжок із української деревини із маркуванням «Зроблено в Україні». Це приклад того, як після заборони вивезення в Європу лісу-кругляка великі європейські компанії зайшли в Україну та відкрили тут тисячі робочих місць із сплатою податків в нашій країні.

- Ваші враження від Вінниці?

- Ви дійсно живете в комфортному місті, яке весь час прагне бути першим серед інших обласних центрів. А від вашого індустріального парку я очікувала більшого, бо поки що тут на 100% реалізовано лише один проєкт – завод холодильного обладнання компанії UBS Group. Також поряд знаходиться будівельний майданчик всесвітньовідомої HEAD, якав же інвестувала свій завод у Вінниці 9 мільйонів євро і за два роки планує випустити перше своє спортивне екіпірування «Зроблено в Україні» на найбільшому в Європі своєму заводі. І я бачила, що роботи тут йдуть досить активно, інвестор явно готовий тут працювати, а значить, інвестклімат його влаштовує. І це нині головне! Бо ми запустили в багатьох регіонах всім відомих «інвестиційних нянь», щоб тут створювались нові виробництва, переробка сировини, сільгосппродукції, щоб українці залишались вдома, а податки йшли на розвиток країни і громад.

- Що буде із газом, який вже коштує на біржі 38 гривень за куб?

- Наша команда «Слуг народу» і президент гарантують населенню ціну газу до 8 гривень на цей опалювальний сезон.

Бізнесу і підприємствам буде важко, бо Росія та Путін розпочали нову «газову «війну» проти Європи і України…

На жаль, це все ціна за «Північний потік», який сусіди повели в обхід України, і нас, на жаль, чекає «гаряча» зима…

Щодо цінників на біржі, то відкритий газовий ринок запустили наші попередники ще в 2015-му, але із відстрочкою до 2020-го… Нині всю цю ситуацію доведеться розрулювати нам. І я впевнена, що у нас вистачить важелів впливу, підтримки світової спільноти та розуміння всередині країни, що цю газову «війну» Україна має пройти достойно і з мінімальними втратами.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ