Скандалом завершилась презентація нового дитячого мюзиклу «Школа». ЛГБТ-спільнота України обурена жорстким висміюванням одностатевих шлюбів. Участь у спектаклі брала 12-річна вінницька школярка Вікторія Борбуневич.

Вінничанка зіграла школярку — ученицю вчителя музики.

– За три тижні до прем’єри я захворіла на ковід і не могла бути на репетиціях. Та за цей період змінили майже всю хореографію. Я дуже розчарувалась. Боялась, щоб мені не поставили заміну. Та на останніх трьох репетиціях я вже тренувалась. Режисер поставив умови, щоб вивчити всі танці, якщо хочу виступити. Це було най­гіршим.


Сил та грошей вже багато було вкладено. Зібравшись із силами, я все ж змогла осилити всю програму. І результат був просто неперевершений. Зали були переповнені. Емоції зашкалюють ще й досі, — розповідає Вікторія.

Вікторія Борбуневич разом з директором театру

– Історія, про яку йдеться в сюжеті, дуже близька дітям. Навіть більше, аніж їхнім батькам.

Головний герой вже дорослий, але не успішний рок-музикант. Його вигнали із групи друзі, бо вирішили, що він не вартий слави та визнання. Нестача грошей підштовхнула його видати себе за викладача. Тому влаштувався у престижну школу. Ось тут і починається інтрига сюжету. В школі дітям прищеплюють любов до класики. А от дивакуватий викладач прищеплює дітям любов до рок-музики. Сам знаходиться на рівні підлітка. І пропонує своїм учням авантюру — почати вчитись у школі разом із ними.

– Та справжній «накал страстєй» починається після появи гей-пари. Двоє закоханих чоловіків були батьками одного із учнів. Їхня поведінка на сцені, дивакуваті прояви любові, ставлення до дитини – як говорили присутні в залі, і сміх і гріх. В Україні ж мають нормально ставитись до геїв та лесбійок!? Ми ж майже Європа. Та, коли одна частина залу реготала із насмішок про ЛГБТ-сім`ї, інша — дуже образилась. Кожен спектакль ледь не закінчувався побоїщем. Бо клоунада на сцені для багатьох прихильників ЛГБТ була просто плювком в обличчя.

Як стало відомо, дітей для постановки відбирали зі всієї України. В кастингу брали участь сотні українців від 10-ти до 15-ти років. Режисер підшукував тих, хто вміє грати, співати і володіє музичним інструментом. А ще краще, коли все це робить одночасно. І ось вибрали вінничанку Вікторію Борбуневич. Але чи вона вже рада після цих скандалів такому вибору – судити вам.

Софія Копач