Ця сенсація побила рекорди переглядів. До телевізора були прикуті мільйони громадян СРСР.

Чому «кинув» у центрі Вінниці посеред «Франції» відвідувачку? І куди зник найвідоміший екстрасенс пострадянського простору?

Минулої суботи серед усіх історичних подій є одна особлива для Вінниччини і котру відзначають на всьому пострадянському просторі — День Кашпіровського. 9 жовтня 1989 року на каналі Центрального телебачення СРСР стартував проєкт «Сеанси здоров’я з Анатолієм Кашпіровським». З цього дня населення Союзу розділилося на два табори: одні вірили у цілющі здібності телецілителя, інші намагалися обвинуватити у шарлатанстві. І хоч ера лікувальних телесеансів залишилася в минулому, та Анатолія Кашпіровського згадують і до нього звертаються вінничани більше за інших, бо тут він жив і працював. Його не бере вік, хоча йому вже 82.


Анатолій Кашпіровський народився на Хмельниччині, в селі Ставниця Меджибізького району. Закінчив Вінницький медичний інститут і 25 років прослужив у психіатричній лікарні імені Ющенка, а ще надавав психологічну допомогу та налаштовував на перемогу збірну Союзу з важкої атлетики.

Всесоюзна слава звалилася на нього після того, як він провів два телемости: «Москва — Київ» 31 березня 1988 року та «Київ — Тбілісі» 2 березня 1989 року. Під час них, на відстані у тисячі кілометрів, він проводив онлайн-анестезію із гіпнотичним знеболенням пацієнтів під час операцій.  В одному зі своїх інтерв'ю він розповідав, що якось до нього підійшла його колега Любов Грабовська і попросила знеболити її під час операції з видалення пухлини грудей. Проблема полягала в тому, що Любов страждала вираженою алергією на медпрепарати — наркоз і навіть місцева анестезія були протипоказані. Вона — у Києві. Він — у телестудії Останкіно, у Москві. Як зізнавалася пацієнтка, кілька годин вона перебувала в стані особливого сну і не зовсім розуміла, де знаходиться. Лікар, колишній однокурсник Кашпіровського по Він­ницькому медінституту, академік Микола Бондар, який робив ту операцію, згадував, що йому доводилося перестраховуватися. Але операція пройшла успішно.

Наприкінці березня минулого року Анатолій Кашпіровський виклав на Ютуб-каналі відео під назвою «Кашпіровський. Коронавірус. Про плюси та мінуси». Там він згадує про Любов Грабовську та дякує, що вона не побоялась лягти під ніж.

Ще під час двох телемостів він знеболював під час хірургічних операцій Лесю Юршову та Ольгу Ігнатову.

Незважаючи на те що з моменту тих операцій минуло більше 30 років, ніхто нічого подібного більше провести не зміг, а сам Кашпіровський впевнений, що і в найближчі двадцять років навряд чи зможе.

У телеефір вийшло шість годинних телепередач. Але Кашпіровського негайно перевели працювати у Київ, видають йому квартиру в будинку ЦК. Над ним живе міністр охорони здоров’я, під ним — командувач Київським військовим округом. Програму Кашпіровського поставили замість трансляції з’їздів. Це був абсолютно новий формат, аналогів якому не бачила жодна радянська людина.

Згодом Анатолій Кашпіровський переїжджає до Москви і навіть намагається будувати політичну кар'єру. Він офіційно значився депутатом в партії ЛДПР, але вже через кілька місяців вийшов із неї, звинувативши Жириновського у расизмі та пропаганді війни. А ще на батьківщині з ним була його перша дружина – Валентина, яка народила йому сина і дочку. Діти пізніше перебралися в Америку, а з дружиною Анатолій розлучився. Але при цьому продовжував підтримувати дружні відносини, опікувався нею. Життя його дітей, зокрема – улюбленої доньки, остаточно склалося в США. Там вона народила внучку Інгу.

Згодом він переїжджає жити до США, до доньки. Усього за $35–50 він лікує від ожиріння, даючи установки не їсти на ніч і вживати корисну їжу. Потім повертається на батьківщину і намагається розгорнути свою діяльність, торгуючи у перервах між виступами «зарядженою» сіллю, та дисками з записаними лікувальними сеансами.

Та кілька років тому страшна трагедія підкосила Анатолія Кашпіровського. Донька Олена викинулася з вікна, не витримавши сімейних конфліктів з чоловіком.

Олена для нього була не просто дочкою. Вона була його кращим другом, радником, підтримкою і опорою. Олена працювала в лікарні. 8 березня 2018 року 50-річної Олени не стало.

Він інкогніто приїжджає до Вінниці для того, щоб поховати доньку біля батьків. Згодом для того, щоб встановити на її могилі пам'ятник. Зупиняється у готелі «Франція» в центрі Вінниці. Але про його візит дізнаються люди, і у ресторан «Монблан», де вечеряв Кашпіровський, прориваються бабуся, донька і онука, котрі приїхали з Кропивницького. В однієї з них — небезпечна хвороба. Жінка була налаштована на Кашпіровського, хотіла, щоб він зробив так, як вона бачила це на екрані, тобто падіння. Бо падіння, як він стверджує, справді надає особливого статусу – нерухомості, окляклості, коли сфера несвідомого починає згадувати цілісність організму. Він вивів її на середину зали, зробив такий непомітний рух, до неї не торкався. Вона впала. Почався невеликий переполох, але потім Кашпіровський підійшов, забрав її за свій столик. Власник комплексу підприємець Капуста спробував «повиховувати» психотерапевта, мовляв, тут так не роблять. А він відповів: «Є ще одне правило – порятунок людей. Там не треба вибирати майданчик. Цій жінці потрібен був стресовий варіант. Тому ви не читайте мені моралі, а краще скажіть: дякуємо за те, що врятували цю жінку від операції. Кажіть «дякую»!» Він розвернувся і пішов. Пізніше вони помирилися.

У грудні 2019 року керівник Інституту серця, заслужений лікар України Борис Тодуров опублікував у ФБ відео, на якому він схвалює методи екстрасенса Анатолія Кашпіровського. На хвилі загострення коронавірусу Анатолій Кашпіровський знову на висоті і починає боротися з коронавірусом через Інтернет. Зараз колишній вінничанин живе у Москві та веде трансляції на Ютубі. На його каналі понад 300 тис. активних підписників.

Соломія КАЛЮЖКО