У Вінницькій станції юних натуралістів пройшли обласні етапи Всеукраїнського зльоту аграрних об’єднань старшокласників та Всеукраїнського фестивалю «Україна-сад». Учасники зльоту презентували цікаві дослідження.

13-річна Олександра Гріневецька (Агрономічне, Вінницький район) на пришкільній ділянці дослідила вплив харчової соди на прискорення сходження насіння моркви сорту «нантська».

-Морква зійшла добре, незважаючи на поганий грунт. Для цього ми використали соду, посипали нею землю (1 столову ложку на 5 м рядка). На контрольній ділянці зійшло 46 паростків, а на експериментальній (із використання соди) – 96. Харчова сода розщеплює оболонку насіння моркви і стимулює її зростання, – розповіла Саша Гріневецька.

14-річна Дар’я Шеверножук дослідила вплив агрокліматичних умов на продуктивність різних сортів ожини. У 12-річної Ліани Чорнобай горіх нут сорту «дейзі» дав урожай у 1,5 рази більший, ніж сорт «кобалі».

Юні біологи демонстрували не лише теоретичні знання, але й вирощені власноруч овочі і фрукти.

-В зв’язку із пандемією частина учасників не приїхала до Вінниці, а показала свої досягнення в онлайн-режимі, – розповіла методистка Вінницької обласної станції юннатів Любов Жовтоножук.