Україна вперше заявить про себе у виставковій історії Бургундії. Серед представлених виробників буде чотири підприємства з Вінниці.

Знайомство та співпраця Вінниці та Діжону розпочалися ще у 2019 році. Після взаємних візитів делегацій та ряду онлайн-зустрічей були напрацьовані напрямки можливого подальшого співробітництва між обома містами. Серед напрямків співпраці – створення та функціонування вінницького агрохабу та агрокластера. Паралельно обговорювалося питання представлення вінницької гастрономії та подільської кухні для французької аудиторії, яка високо цінує свою гастрокультуру й одночасно любить відкривати нові смаки та враження.


З 30 жовтня по 11 листопада у французькому місті Діжон проходитиме міжнародна виставка-ярмарок «Foire de Dijon», яка цього року святкує своє сторіччя. Вона входить до п'ятірки найбільших ярмарків у Франції. Щорічно її відвідують 160 000 гостей, до того ж це економічний форум №1 в регіоні, а також  потужний майданчик для пошуку постачальників і обміну досвідом.

Вперше в її історії серед запрошених до участі держав буде Україна. Органічні продукти харчування, вино, медові алкогольні напої, наливки, гончарні вироби (бубнівська та барська кераміка з Поділля), Петриківський розпис, писанки та вишиванки – все це протягом тринадцяти днів буде представляти український стенд UA Taste на виставці-ярмарку «Foire de Dijon», координаторами якого є громадські спілки «Український органічний кластер» і «Дороги вина та смаку України».

Вінницька міська рада виступає партнером українського павільйону та підтримує участь вінницьких компаній у цій виставці. Серед учасників стенду будуть:

- Винний дім Гігінеішвілі
- Вінницька харчосмакова фабрика
- Гончарна майстерня «Етночари»
- Вінницька крамниця «Наливки зі Львова».

«Вінниця – столиця одного з найпотужніших аграрних регіонів України та Східної Європи. Наші переваги можна використати для створення доданої вартості за рахунок якісної сировини, унікальних технологій, рецептури та форм подачі. Економіка може отримувати чималі надходження за рахунок фестивальної, ярмаркової та туристичної діяльності, як це працює у Франції, і, зокрема, в Бургундії. Модель гастротуризму, яку втілюють у Діжоні, можна вдало реалізувати і у Вінниці. Ми вже переймаємо цей досвід і запрошуємо французьких експертів для підвищення туристичної та інвестиційної привабливості Вінниці. А участь у діжонському ярмарку допоможе нашим підприємцям успішно просуватися на зовнішні ринки та популяризувати українську культуру і виробництво у світі», - зазначив заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний.

Інформація та новини щодо українського стенда у Діжоні доступні на сайті https://bit.ly/3G2bix5 та на сторінці у Фейсбуці https://www.facebook.com/uataste . Підтримати вітчизняних виробників можна через поширення інформації про їх участь у  цій виставці на своїх сторінках у соцмережах.