Православна церква 20 жовтня вшановує пам’ять двох святих, які носили ім’я Сергій. Перший з них – преподобний Сергій Печерський, жив в 13 столітті. Інший святий – Сергій Нуромський, жив в 15 столітті. У народі свято назвали Сергій Зимовий. Вважалося, що саме з цього моменту починається зима.

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день кухаря (День кока), Всесвітній день гідності, Міжнародний день авіадиспетчера, Всесвітній день статистики (відзначається з 2010 року один раз на 5 років, за рішенням статистичної комісії ООН). В Україні – День боротьби із захворюванням на рак молочної залози.

20 жовтня увійшло до історії людства такими подіями:

1655 • У ході вкрай невдалої для Речі Посполитої війни з Москвою і Швецією литовська протестанська знать на чолі з великим гетьманом литовським Янушем Радзивілом у місті Кейдани (нині Кедайняй у Литві) уклала з послами короля Карла X Густава договір про його проголошення великим князем литовським і унію Великого князівства Литовського і Швеції.

1740 • По смерті Карла VI Габсбурга імператрицею Священної Римської імперії у відповідності до «Прагматичної санкції» стала його 23-річна дочка Марія Терезія, правління котрої стало одним з найуспішніших в австрійській історії.


1827 - у Наваринській бухті біля берегів Греції об'єднаний флот Росії, Англії та Франції знищив турецько-єгипетський флот Ібрагім-паші. Ця перемога стала одним із важливих кроків на шляху Греції до незалежності

У 1868 році в Києві був створений перший в Україні приватний комерційний банк.

1911 • Норвезький полярний дослідник Руаль Амундсен з чотирма товаришами вирушив до Південного полюсу Землі з Китової бухти у східній частині моря Росса. Експедиція, що рухалась на чотирьох санях, запряжених 52 собаками, успішно досягла мети в середині грудня, а у січні наступного року повернулась на базу.

1916 - у Севастополі вибухнув пороховий погріб російського лінкора "Імператриця Марія", загинуло понад 220 осіб

1924 - в ефірі прозвучала перша в Україні радіопередача - трансляція радіоконцерту з Харкова.

Перші слова українського радіо почули 70 радіолюбителів. Дикторів тоді не було, тож, передачу відкрив технік, який за звичкою зв'язківця на початку тричі промовив у мікрофон "Алло", а потім ще тричі - "Говорить Харків". Саме з цього почалося радіомовлення в Україні

1927 - ІІ Всеукраїнський собор УАПЦ в Києві ухвалив усунути з посади митрополита Василя Липківського - під тиском влади, під загрозою арешту і заслання учасників собору

1929 - ЦК ВКП(б) проголосив суцільну колективізацію

1935 • Більш, ніж через рік після початку «Великого походу» Мао Цзедун із 4 тисячами своїх послідовників прибув до північної провінції Шенсі, вирвавшись із оточення гомінданівських військ, в котре комуністичні війська попали на південному заході Китаю. Цей перехід, котрий зробив Мао Цзедуна незаперчним лідером комуністів і надихнув тисячі молодих китайців приєднатись до Червоної Армії в Шенсі.

1941 • Німецькі війська зайняли Сталіно (нині — Донецьк).

1944 • Війська 3-го Українського фронту Червоної армії зайняли столицю Югославії Белград.

1944 - перший бойовий виліт японських камікадзе Камікадзе (з японської — "божественний вітер") — назва японських пілотів-смертників, які з'явилися на заключному етапі Другої світової війни. Походить від божественного вітру камікадзе, який врятував Японію від монгольської навали у 13 столітті. За аналогією з рятівним вітром, пілоти-камікадзе 20 століття були покликані врятувати свою країну від поразки у війні, а у найкращому разі — вибороти для неї перемогу.

У 1945 році вперше жінкам Франції було надано виборче право.

1953 • В США вийшла друком антиутопія Рея Бредбері «451 градус по Фаренгейту».

1959 - Степана Бандеру поховали на мюнхенському цвинтарі "Вальдфрідгоф". За спогадами очевидців, на проміжку від центральної брами кладовища до ділянки № 43 вирувало людське море - провести в останню путь лідера ОУН прийшли тисячі людей. Багато хто чергував на цвинтарі від самого ранку, хоча похорон був призначений на 15.30.

За труною, накритою синьо-жовтим прапором, ішли священики, чолівка ОУН, у тому числі й представники "ворожої" ОУН Андрія Мельника, молодь із "Пласту", на який після розколу орієнтувалася організація "двійкарів", та бандерівського СУМу, міжнародні делегації, представники політичних, наукових, суспільно-громадських організацій і установ, найближчі друзі й родина, товариші. Тисячі тих, хто, можливо, ніколи не бачив Провідника, але для кого "саме лише його ім'я було і прапором, і бойовою сурмою, і прикладом незламного борця за найвищі ідеали нації", як написав після похорону тижневик "Українська думка".

Чи не всі західнонімецькі газети в докладному звіті наголошували, що вшанувати пам'ять Бандери зібралися представники всіх українських політичних груп - "так, ніби між українцями на еміграції зовсім не було чвар"

У 1960 році в лондонському суді відкрився процес у справі забороненого протягом 30 років роману "Коханець леді Чаттерлей" Девіда Лоуренса.

1965 • Компанія "Вольво" випустила останній, 440-тисячний автомобіль марки PV544, вперше представлений публіці у 1958 році. PV544 був першим автомобілем, на котрому з'явились ремені безпеки, а його технічні параметри були одними з кращих у першій половині 1960-х років серед авто аналогічного класу. Щорічно оновлюваний протягом 8 років, PV544, незважаючи на свою дорожнечу, був серед найпопулярніших автомобілів свого часу, половина з котрих була експортована за межі Швеції.

У 1968 році колишня перша леді США Жаклін Кеннеді вийшла заміж за грецького олігарха Аристотеля Онассіса.

1968 - на Олімпійських іграх у Мехіко перемогу в стрибках у висоту з результатом 2 м 24 см здобув американець Дік Фосбері, який подолав планку в оригінальний спосіб - спиною до неї.

Новий стиль швидко здобув популярність у всьому світі

1970 - у СРСР відбувся перший розіграш "Спортлото"

1973 • Королева Великої Британії Єлизавета II офіційно відкрила приміщення Сіднейської опери. В конкурсі на будівництво Будинку опери брало участь 233 спеціаліста з 32-х країн, і перемога була віддана датчанину Йоргу Утцону. Приміщення будувалось протягом 15-и років і обійшлось у 80 мільйонів доларів, отриманих за рахунок проведення спеціалізованої лотереї. Сьогодні Сіднейська опера, що стала невід'ємною частиною ландшафту міста, щорічно приймає до 2 мільйонів відвідувачів, котрі відвідують до 3 тисяч заходів у рік.

1982 • У тисняві, яка сталася на стадіоні в Лужниках наприкінці матчу 1/16 розіграшу кубка УЕФА між футбольними клубами «Спартак» Москва і «Гаарлем» (Нідерланди) загинуло 66 чоловік, більшість з яких були підлітками. Це — найтрагічніший випадок в історії радянського спорту.

У 1993 році уряд Голландії вирішив заборонити продаж марихуани і гашишу іноземним туристам. Місцевих громадян це обмеження не торкнулося.

У 1993 році в Лондонському зоопарку померла кінозірка - павучиха Белінда, що знімалася у фільмах про Джеймса Бонда і Індіану Джонса.

1995 - у Володимирському соборі в Києві почався триденний Помісний собор УПЦ Київського патріархату, який обрав патріаршого місцеблюстителя митрополита Філарета (Денисенка) Патріархом Київським і всієї Руси-України, предстоятелем УПЦ КП

1998 • У Сенакі танкова бригада на чолі із А.Еліава, прихильником поваленого президента Грузії Звіада Гамсахурдіа, вчинила заколот проти президента Едуарда Шеварднадзе. Повстанці вирушили на грузинську столицю, але під Кутаїсі були розбиті урядовими військами. Еліава вдалось втекти, а решта учасників повстання, котре тривало 16 годин, склали зброю.

2011 • У своєму рідному місті Сирт повстанцями пійманий і убитий Муаммар Каддафі, керівник Лівії, який найдовше з африканських і арабських лідерів знаходився при владі. Ексцентричний 69-літній диктатор був винний у численних порушеннях людських прав громадян власної країни і повязаний з численними терористичними акціями в різних частинах світу.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА