Ніхто із родини не виявив бажання рятувати Олександру. Рідний батько не відгукнувся. Підозрюють, що школярка не лише «відривалась» у Бердичеві із компанією наркоманів, але й під­робляла повією та крутила роман із одруженим 40-річ­ним. Хоча, мало що тепер можуть говорити.

Але, якщо це правда, то може випливти ще одна стаття, «про розтління малолітньої»… та чи одна ця?

Отже, донька-школярка, відмінниця і спортсменка, чи не краща учениця школи вбила рідну матір. Ця шокуюча трагедія вже другий тиждень на вустах всієї України.


Без перебільшення, вся Україна обговорює — чи могла нанести навіть не 30, як повідомлялось раніше, а до 40-ка ножових поранень у серце, живіт та шию тендітна неповнолітня. Потім труп матері погрузити на тачку, разом із закривавленим одягом та викинути непомітно у закинутий колодязь…

У будинку ще жили дві молодших сестри неповнолітньої вбивці. І що — нічого не помітили?!

Через резонанс і тисячі запитань, таких і подібних, наших читачів «33-й» проводить власне розслідування вбивства школяркою-відмінницею мами у Глухівцях. Бо основних версій може бути декілька.

Перша: донька насправді холоднокровна вбивця.

Друга: це зробила не вона. Або не вона одна. Але покриває свого коханого, друзів, близьких, які насправді це вчинили. Бо її «гарно» проконсультували і повідомили, що вона неповнолітня, коли візьме всю вину на себе, отримає мінімум від того, що б загрожувало, якби видала спільників.

Третя: у неї були вроджені чи набуті психічні розлади, які в ту пору загострились.

Отож, спробуємо вникнути в деталі і з’ясувати, яка із версій найвірогідніша. Бо, як повідомили нам джерела навіть із Вінницької тюрми, де зараз у СІЗО без права застави, за рішенням суду, перебуває ця малолітня вбивця, там її особа викликала неабиякий інтерес навіть «бувалих»…

Неповнолітню Олександру Майсурадзе суд відправляє у СІЗО за підозрою у вбивстві матері

Саме завдяки вам, шановні читачі, небайдужим односельчанам, однокласникам та просто всім, хто знав цю сім’ю і по­ділився з нашими журналістами деталями цих шокуючих подій, нам вдалось з’ясувати деталі цього злочину.

Після вбивства матері поїхала розважатись до Бердичева

Виявилось, що Олександра, вже після вбивства матері, знайшла кошти родини. Викликала таксі за 600 грн та поїхала розважатись до Бердичева, що у сусідній Житомирській області.

Там вона розважалась до ранку. Ймовірно, провела цю ніч із одруженим коханим, який став причиною сварок між матір’ю і донькою. І цієї, фатальної... Потім вранці приїхала і стала вичищати місця злочину від залишків крові. Чи знала про це та «компанія» із Бердичева, з ким вона провела ту ніч, що вчинила неповнолітня за години до цієї тусовки?


Чи знали і надоумили так зробити?

Тут слід згадати ще двох молодших сестер неповнолітньої, які в цей час також були вдома.

Бо вони ходили собі спокійно до школи. Вбивство сталось ввечері, 7 жовтня. А лише 9-го до Ко­зятинського РВ ГУНП звернулась свекруха вбитої Надії — Катерина Ющенко. І повідомила, що 7 листопада ця жителька села Глухівців пішла з дому і досі не відомо, де вона.

Вбита Надія Ющенко була тендітною 35-річною жінкою, важила 50 кг. Тому затягти її пошматоване ножем тіло тачкою доньці було не важко

При пошуках Надії були застосовані оперативні заходи. Навіть службовий собака. Очевидцями пошуків стали сусіди вбитої жінки. І вже поліцейським Олександра зізналась у вчиненні злочину. Повідомила і причину: вбила матір, бо та не пускала її до друзів, навіть застосувала силу. І тому такою була реакція доньки…

Зрозуміло, що вбивство як реакція на конфлікт із матір’ю і характеристика зі школи — «відмінниця і спортсменка, гордість школи» — насправді важко поєднуються.

Але відгуки однокласниць Олександри багато що прояснюють.

– Насправді ця дівчина вміло вела подвійне життя. Вже довгий час була проблемною вдома.

Саша змінилась ще з 10-го класу. Із самого дитинства була дуже красивою та хотіла швидше подорослішати. Як і всі підлітки у її віці. Тож, коли її однолітки вечорами гуляли лише по селу, Саша вже їздила у Бердичів на дискотеки. Там вона відчула свободу та почала переступати всі межі. Почала пити та курити. До того ж, напивалась так, що п`яною невідомі додому завозили. Від нас до сусіднього Бердичева 20 кілометрів. Тому і знаємо від людей про те, що робилось там у місцевих барах, дискотеках та притонах. Вона не просто почала гуляти, а пішла, як кажуть, по руках. Від одного чоловіка до іншого. Та ще й всі були із скандальною репутацією. Один час тусувалась із наркоманами. А потім із одруженими почала. Як не дивно, добре навчатись у школі розгульне життя їй не заважало. Та останні роки від науки вона стала далекою. Просто забила на все! — розмірковує Аліна.


– У нашому класі 23 дитини. Це якщо рахувати разом із Олександрою. Вона була хитра. Завжди мала конфлікти з іншими, бо вважала, що всі гірші за неї. Завжди казала, що буде моделлю, як виросте і підкорить весь світ. Та діти ж у школі сільські. Всі прості. А вона ставила себе вище за всіх. Когось принижувала пос­тійно, ображала. Тому дружила далеко не зі всіма. Важко говорити про її адекватність, якщо вона вже в школі могла такого наговорити одноліткам, що її старались обходити десятою дорогою, — має свою думку на події Віталіна.

У цій Глухівській школі уже не прозвучить останній дзвінок для 11 класниці Олександри. Вона зустріне його у тюрмі

Але навіть такі характеристики про «загули малолітки» і навіть сенсаційні повідомлення про те, що підозрювана у вбивстві матері нібито в Бердичеві підробляла повією, не мають нічого спільного із вбивством. Бо далеко не всі, навіть повії, навіть малолітні — вбивці. Тому односельчани вказують іще одну причину вчинку Олександри.

– Розумієте, Надію взяв чоловік уже із Олександрою. Вона носить прізвище Майсурадзе. Першим чоловіком Надії, красивої і ставної жінки, майстра-перукаря і візажиста, був грузин Іраклій. Був та загув: Олександра дуже схожа на цього грузинського красеня. Надія переїхала із Бердичева до Глухівців, коли вдруге вийшла заміж. І Андрій – вже другий її чоловік. Тому Надя всі клопоти про Сашу, нерідну доньку теперішнього її чоловіка, брала на себе. Покривала її, — розповідає Вікторія, приятелька Надії.

Саша мала розлади психіки. Різала вени та лізла в петлю. Але мама її покривала і таємно лікувала

– З дитинства Саша мала розлади психіки. Мама її таємно лікувала та робила все, щоб дитина не відчувала себе в чомусь обмеженою. Дуже любила доньку, адже вона була її пер­вістком. Ще у 7-му класі дівчина намагалась покінчити життя самогубством. До того ж неодноразово. Мама її із петлі витягувала та рятувала, коли донька вени різала. Надя тоді сивіла на очах просто, хоч ще була молодою та дуже гарною. Її ж і вбила донька у 35.


Красуня була. Якщо йшли разом, то не скажеш, що мати і донька. Наче дві сестри. Вона потайки наймала найкращих лікарів-невропатологів, психологів та психіатрів. Таємно лікувала донь­­ку у лікарнях. Аби лише дитині «жовтого» квитка не дали та цим самим не покалічили  життя. А виявилось, що покриваннями виростила собі вбивцю. Коли ж у доньки були перші напади агресії у 12 років, вона пів року навчалась за індивідуальним графіком. Мама була із нею поруч. Вона з нею і уроки вчила дома. Коли ж витягла доньку із цієї прірви, Саша стала просто золотою. Навчалась на відмінно, брала участь у різних шкільних заходах та змаганнях. Її чекало велике майбутнє. Мама Надя завжди казала, що для Сашуні світ пригорне, аби тільки вона виросла та досягла кращого життя, аніж у селі. А як все вийшло? Її добро для неї ж обернулось злом. Рідна донька убила. Та ще й як жорстоко, шматувала по животі, грудях, шиї ... Це жах...

За тиждень до вбивства мама ділилась із найближчими, що збирається переводити на дистанційне навчання Сашу. Немовби знову напади агресії почались. Але не встигла. Все так жахливо закінчилось... — додає Антоніна.

– Та як це про вбивство ніхто не почув? Думаю, свекруха відразу здогадувалась, що сталось. Теперішньому чоловікові Наді батьки віддали половину хати. Там і проживала Надія із трьома доньками. Своїми, від першого шлюбу, і найменшою — від Ющенка. Коли він приїхав на похорон Наді, бо був на заробітках у Польщі, то навідріз відмовився цікавитись майбутнім Олександри. Тому їй, скоріше усього, призначили адвоката від держави.

– У ту жахливу ніч трапилась справжня містика. Надя знайшла в телефоні переписку Олександри із 40-річним чоловіком із Бердичева. Там йшлось про послуги сексуального характеру. Вони обговорювали інтимні пози, які краще застосувати в цей вечір. Звісно, як і кожна нормальна матір, Надя не пустила дитину нікуди. І вирішила її покарати. Бо подібне вже було раніше. Сашу і дома закривали, і телефон забирали, і навіть били. Та це не допомогло. Ніхто точно не знає, як це все було. Але кажуть, що сварились вони гучно. Ось ми хо­тіли б запитати того 40-річного невідомого, як він міг так зманювати неповнолітню?! Затягувати її в секс-принади? Напевно, що мав дітей, однолітків Олександри. Невже не розумів, що за це також стаття світить? Переконані, якби не ці стосунки з ним та іншими старшими чоловіками, може, і подругами, такої б трагедії не сталось. Тому треба покарати всіх. Якого... ти ліз в життя цієї дитини? — роз­мірко­вують сусіди родини.

Дехто в селі переконаний, що не могла така тендітна 16-літня дівчина сама здійснити такий страшний злочин — безсердечно шматувати ножем тіло матері та ще й вивезти у закинуту криницю та замести сліди. Тут або спіль­ники, або одержимість Олександри?

– Кажуть, що за нею якийсь кавалер приїхав. Та як може бути таке, щоб в одному домі із малими дітьми, із бабусею та дідусем вбити матір? Та так швидко вночі замести всі сліди? Все, що сталось, схоже на якусь містику... Не інакше, як хтось їй допомагав. А може, сам диявол. Бо ця дівчина точно наче одержима ним діяла. Але, як потім з’ясувалось, це таксі викликала сама Олександра після вбивства. І ніякий «кавалер» за нею не приїздив. А Надя була тендітна, важила 50 кг. То затягти її в ту криницю було не важко, — каже приятель родини Сергій.


Чи стояла Олександра Майсурадзе  на обліку як особа із психічними розладами?

Ми запитали у правоохоронців, які займаються розслідуванням цієї справи, чи споглядали вони очевидні ознаки психічного розладу школярки, яка зізналась у вбивстві.

– Очевидних не проявлялось. Але ми обов’язково призначимо психіатричну експертизу. І вже спеціалісти визначать — вона осудна чи ні. Офіційно даних про те, що вона стояла на психіатричному обліку, немає, — повідомили нам.

Тут тепер у СІЗО сидить Олександра Майсурадзе

Чи стояла Майсурадзе Олександра Іракліївна на обліку як особа із психічними розладами? — ми запитали у профільних психіатричних закладах. Нам відповіли, що ні.

Незважаючи на те, що 16-річна Олександра вважається неповнолітньою, вона досягла віку, коли настає кримінальна відповідальність за злочини.

Отож, їй світить 115 стаття ККУ. Вона передбачає покарання від 7 до 15 років. Або ж пожиттєве. Скоріше всього, останнє, враховуючи вік Олександри, не застосують.

Але вже свій день народження 18 лютого Олександра зуст­ріне на волі мінімум у 23 роки, максимум — у 31. Ким вона вийде — «матьорою» і холоднокровною вбивцею, зламаною особою? Чи все-таки усвідомить, що накоїла? Моделлю, як мріяла, навряд чи стане. Хіба що у конкурсах краси в колоніях братиме участь.

А ось день народження 6 грудня Надії Ющенко вже навічно стане днем поминок. І матір, так цинічно закатовану найріднішою кровинкою, уже ніхто не поверне.

Тетяна РЕДЬКО
Софія Копач