Із рахунком 6.0 Богдан Штонда із Вінниччини переміг зірку світового боксу із Румунії Октавіана Грата.

Із перших секунд бою наш земляк налаштувався на тріумфальну перемогу. Сміливо атакував суперника на рингу. І вже за декілька хвилин завдав перший серйозний удар. До здобутків вінничанина додалась ще одна значуща перемога.

Зірка боксу Богдан Штонда народився у селі Мурафа Вінницької області.

Каже, що свої перші досягнення отримав саме там.

– На бокс мене відвів батько, бо я любив битись в школі. Коли ж спробував бокс, зрозумів, що мені подобається цей вид спорту. Тож я втягнувся, — каже Богдан.


– Мені не подобалося тренуватися в селі, адже був низький рівень опонентів і тренери не мали достатнього дос­віду. Вже тоді брат Валентин тренувався в Києві у відомого тренера по юніорах — Олега Пугача. Саме шанс перебратися до столиці  змінив мій підхід до тренувань. Я дуже захотів у столицю. Тренер мені поставив умову: якщо я буду постійно тренуватися у себе в селі, то візьме до себе. Я тренувався, мама контролювала і десь через два тижні мені сказали, щоб я збирав речі в Київ.

Після першого тренування в столиці тренер вирішив залишити хлопця у себе в колективі. Так Богдан переїхав у Київ.

Вінничанин у першому ж спарингу зумів здолати призера чемпіонату України, не залишивши тому шансів. Настільки перевершив свого конкурента, що той аж заплакав. Тренування в селі й в місті — це небо і земля.

– У селі були недосвідчені тренери, а як тільки я потрапив до Києва, то просто ошелешений був. Перше тренування було дуже важке. У своєму першому профе­сійному поєдинку я вийшов на ринг проти Ігоря Катруха. За кілька раундів вдалось впоратися із суперником, отримавши неймовірний заряд емоцій і вражень. Я той бій завершив достроково — у другому раунді.


Цього року Богдан проведе свій четвертий бій, ра­ніше він перемагав Черв’яка, Бенід­зе і Єременко. Зараз же суперником буде досвідчений Октавіан Грата на турнірі Boxing Jungle-2.

– Підготовку перед поєдинком з Грата я проводив в легкоатлетичному манежі на Березняках під Києвом. Там тренувався двічі на день протягом шести днів на тиждень. Під час підготовки команда зробила акцент на сильних і слабких сторонах суперника. До цього можна додати його досвід, якого у нього достатньо, адже він боксував і 10, і 12 раундів. Щоб його перемогти, мені потрібно постійно рухатися, пересуватися і завдавати точні удари, — розповідає боксер із Вінниччини.

Марина Романова