Медики вийшли на акцію протесту. Звину­ватили головлікаря у непрофесійному ке­рівництві. Голова Муро­вано­куриловецької тергромади сказала в емоціях: «Якщо в хаті немає хліба, то мамі норкову шубу не купують».

У вівторок у Мурованих Курилівцях відбулася акція на захист місцевої лікарні. Лікувальний заклад опинився у глибокій фінансовій комі і негайно потребує допомоги, хоча скандал назрівав давно. Гнів дійшов до точки кипіння під час відкриття ганку біля лікарні. Працівники обурилися: поскорочували вже усіх, кого можна, зате новий ганок з помпою відкриваємо…


- У лікарні відбувається дурдом через нестачу фінансування, — розповідають працівники. — Ситуація розпалилася до того, що колектив терміново скликав загальні збори і запросив на них голову громади Галину Цибульську. Всі засуджують директора медичного закладу Вікторію Куйбіду-Гук за те, що вона зробила на благодійні гроші розкішні ремонти і у приймальну придбала дорогий телевізор. Все переінакшила на свій лад. Це як банкет під час чуми! Бізнесмени дають гроші, але вони витрачаються не на потреби лікарні. Вікторія Куйбіда попередила про звільнення усіх 150 працівників лікарні!

Причому це вже друге скорочення за рік. І воно вже мало відбутися 11 жовтня. Але його переносять до 28 жовтня. Юристи переконані, що лікарню готують до банкрутства. Тоді лікарню можна буде приватизувати. Вікторія Куйбіда в усьому звинувачує селищну раду. Для того, аби перевірити її діяльність, лікарі викликали перевіряючого з Держнаглядохоронпраці. Вона його водила по ресторанах, після чого він написав те, що вона хотіла. Ми будемо оскаржувати цей акт. Будемо оскаржувати і дії директора з приводу звільнення і готові висловити керівнику недовіру. Такого ще в цій лікарні ніхто не пам'ятає!

- Фонд виплат на зарплату в лікарні складає півтора мільйона гривень. НСЗУ виплатить 1 мільйон 271 тисячу гривень. І що мені робити? — скаржиться директор лікарні Вікторія Куйбіда-Гук.

— На 2020 рік ми уклали договір з НСЗУ по трьох пакетах. У нас було на рахунку 2 мільйони гривень. Ми використали півтора мільйона гривень на обладнання. На інші гроші купили будматеріали і власними силами зробили багато чого в лікарні. Договори з НСЗУ ми підписуємо з квітня. Цього року ми підписали договори на 10 пакетів-послуг. Знову купили чимало нового обладнання, щоб забезпечити ці пакети. За умовами НСЗУ навіть вхід до лікарні має відповідати певним нормам (кут нахилу пандуса, ширина і висота сходинок і таке інше). Тому ми знайшли двох спонсорів — Петра Струсевича і Людмилу Огирчук, котрі нам допомогли зробити вхід. А ще нам потрібні ремонти у кухні, приймальному відділенні, бо укладення договорів з НСЗУ опиниться під великою загрозою.

В лікарні взялися виконувати стандарти НСЗУ

Вже зараз служба здоров'я нам недоплачує 158 тисяч гривень на зарплати. Ми гроші витрачаємо на ремонти та обладнання, бо селищна влада не хоче цього робити, хоча мала б, бо ми комунальне підприємство. Ні, вони нам дали 2 мільйони гривень, які пішли тільки на оплату комунальних послуг і все. Ми не маємо заборгованості перед людьми по зарплаті. Але грошей немає, тому я чесно повідомила людей про скорочення. І це сталося вже після того, як я виступала на сесії селищної ради і просила фінансування до кінця року. Депутати відповіли, що в них школи скорочуються, тому до медицини немає діла, тим більше, що в нас «робиться крильцо». Вже такого негативу нагнали з тим ганком, що після цього мені соромно йти й просити до тих підприємців гроші.


І цей телевізор — подарунок Євгена Гуменюка — не для розваг, а для проведення нарад, ми всі документи виводимо на екран. А ремонт мого кабінету проводився за мої власні кошти. Під реальне скорочення потрапили 15 чоловік, серед котрих 8 пенсіонерів. Інші були попереджені про зміну умов праці і можливе вивільнення. Причому, і я, і головний бухгалтер вирішили 20 відсотків своєї зарплати спрямовувати на фонд лікарні. ФАПи у нашої громади теж переживали важкі часи, але тоді депутати сказали, що беруть їх на своє утримання. А лікарню — не хочуть. Ігнорують. Скаржаться ті, кого я «відірвала від корита».

Галина Цибульська, голова Мурованокуриловецької громади, після зборів з колективом була емоційна і пояснила ситуацію так:

- Ми не маємо права фінансувати зарплати медпрацівникам з бюджету селища. Ми виділили 2 мільйони 84 тисячі з бюджету на утримання закладу. Свої зобов'язання ми виконуємо відповідно до планів. А керівництву лікарні скажу, що треба було трохи економніше жити на початку року. Я вже це казала не раз: якщо в хаті немає хліба, то мамі норкову шубу не купують.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА