З 11 жовтня по 11 листопада команда ТОВ «Чотири Лапи Україна» планує стерилізувати у Вінниці 250 безпритульних собак на базі муніципального притулку для тварин. Наразі  70 собакам вже зроблено операцію. Також їх вакцинують від сказу, ідентифікують, вішаючи кліпсу на вухо та відпускають на місце відлову.


У Вінниці за останні п'ять років кількість безпритульних тварин суттєво зменшилась. Таких результатів вдалось досягти дієвим та гуманним способом, а саме - завдяки стерилізації вуличних котів та собак. Такі операції проводять у муніципальному притулку для тварин з кінця 2018 року. За цей час кількість стерилізованих тварин у місті зросла наполовину. Крім того, у Вінниці проводять роботу з влаштування собак та котів у домівки вінничан, але питання безпритульних тварин залишається актуальним.

Виконавчі органи міської ради підтримують громадські ініціативи щодо зменшення кількості безпритульних тварин. Наприклад, у 2019 році реалізували проєкт «Безкоштовна стерилізація безпритульних тварин (кішок) на території міста Вінниця» (провели операції 500 кішкам). Триває співпраця виконавчих органів Вінницької міської ради з благодійним фондом FOUR PAWS International та ТОВ «Чотири лапи Україна». У вересні відбулась зустріч керівництва департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради з представниками міжнародної організації ТОВ «Чотири Лапи Україна», під час якої був підписаний договір про співпрацю.

«Угодою передбачається проведення безкоштовної стерилізації, вакцинації проти сказу та ідентифікації безпритульних тварин на території Вінницької міської територіальної громади. Вже прооперували 70 собак, а заплановано стерилізувати 250», – каже директор департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради Юрій Семенюк.


Нагадаємо, що під час серпневої сесії міської ради депутати ухвалили нову Програму регулювання чисельності тварин гуманними методами. Документ розрахований на 2022-2024 роки. Цей напрямок роботи врахований у Концепції Інтегрованого розвитку міста Вінниці до 2030 року. https://www.vmr.gov.ua/Lists/CityNews/ShowNews.aspx?ID=8445

Довідка

Міжнародний благодійний фонд «FOUR PAWS International» (Чотири лапи) - це міжнародна благодійна організація з захисту тварин зі штаб-квартирою у Відні, Австрія, та офісами в 11 країнах на 3 континентах. Організація заснована Хейлі Дунглером у 1988 році, вона прагне допомогти тваринам у біді. Серед напрямків роботи - стерилізація, вакцинація тварин.

У 2018 році був підписаний Меморандум про співробітництво між виконавчим комітетом Вінницької міської ради, неприбутковим благодійним фондом FOUR PAWS International та ТОВ «Чотири лапи Україна». https://www.vmr.gov.ua/Lists/CityNews/ShowNews.aspx?ID=5467

Робота цієї організації  розпочалась  в нашому місті в 2015 році.