Чому в одних шкільних їдальнях замість цукру додають мед, щоб діти їли, а в інших — викидають у смітник несмачну їжу?

Наша газета продовжує вивчати наболіле для багатьох батьків питання — харчування в освітніх закладах Вінниччини.

У минулому номері ми вже повідомляли, що батьки, діти та працівники шкіл і дитсадочків неоднозначно ставляться до нових вимог приготування їжі для школярів та вихованців ДНЗ. Нагадаємо, з 1 вересня почали діяти нові норми, за якими передбачено мі­німум цукру і солі. Але несолодкі і несолоні харчі виявилися не до вподоби дітям, особливо молодшого віку.

Мешканці мікрорайону Вишенька, де знаходяться декілька ДНЗ, розповідають, що сторож садочка у своєму гаражі біля дитсадка завів курей, яких годує недоїдками з дитсадка.


- Він щодня пакетами носить каші, картоплю, навіть котлети і годує цим птицю. Але батьки платять за харчування дітей, а не курей. Як це ж треба готувати, щоб стільки залишалося?

На це сторож відповідає:

– Я підбираю це зі смітника, куди викидають все, що діти недоїли. Бо ці харчі не посолені та без цукру. Діти в садочку їх не їдять. То чому добру пропадати? Нехай хоч кури наїдяться, – розповідають читачі «33-го».

У департаменті освіти Він­ницької міської ради повідомили, що поки що меню Клопотенка — автора експериментального харчування у ДНЗ та школах – призупинено і додатково вивчається.

Чим насправді годують дітей у школах області

Чим і як годують у школах та дитсадках Вінниччини — зобов’язалася детально з’ясувати перший заступник голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна.

- Давайте з’ясуємо ситуацію з перших вуст, як то кажуть, — заявила Наталя Михайлівна і при нас одразу набрала свою доньку Злату, вона учениця початкової школи № 25 м. Він­ниці.

- Доню, а що ти сьогодні їла в шкільній їдальні?

- Ой, там багато всього на вибір було. Мені сподобалася вівсянка з медом.

- А звідки ти знаєш, що каша була з медом? Ти сама його туди додавала?

- Ні, мед уже був у каші, за смаком і за запахом відчула.

- А чай і какао в їдальні солодкі?

- Ну, так. Туди теж меду додають! — запевнила Злата.

А ще мама запитала доньку, чи досолені борщ та суп. І чи подобається, як у школі харчують. Дівчинка відповіла, що для неї солі у стравах вистачає і їй усе подобається. Єдине зауважила, що для вчителів меню більш різноманітне, ніж для дітей.


- Виявляється, можна смачно готувати навіть за новими вимогами. Зрозуміло, що мед дорожчий за цукор, але все залежить від керівництва закладу. Хтось економить на дітях, а хтось знаходить кошти і можливості, щоб було якісно і смачно. Для мене не лише як державного службовця але й як мами — це питання дуже важливе, тому хочу його ретельно вивчити у кожній громаді, — запевнила Наталя Михайлівна.

А ось що розповіли нам батьки учнів інших шкіл Вінниці.

– Діти наші спочатку не їли несолону та несолодку їжу. А потім додумались ходити до учительського столу і там просити чи самим брати цукор та сіль, які стоять у сільничках. Ось так і харчуються. То чому не поставити на столи і учнів цю сіль та цукор! Нехай досолюють чи солодять на свій смак. А то ці експерименти роблять крайніми дітей. Навчальні заклади роблять вигляд, що експеримент у дії, влада звітує перед міністерством, що все «ок», а діти йдуть голодними та, вийшовши зі школи, купують чипси та сухарики у кіосках. Кому від цього краще?

Боротьба конкурентів-постачальників

Як харчуються діти чиновників та депутатів — наш кореспондент розпитав у коридорах влади.

- Усі навчальні заклади проводять тендер на закупівлю продуктів харчування. І саме через конкуренцію постачальників зараз підіймається ця хвиля скарг на харчування у закладах освіти. Ми ж усі знаємо, що ці тендери вигравали переважно свої люди — дружини, сини, куми чиновників з обласної чи районної освіти. А зараз на цей ринок послуг намагаються зайти інші підприємці, не з цієї «обойми», тому й пішла така жорстка критика, — каже один з працівників обласної ради.


- Бо є за що критикувати, — долучається до розмови інший. — Коли мій молодший син ходив у садочок, то теж жалівся на їжу. Я почав з’ясовувати, чим же там годують. Виявилося, що завідувачка дитсадка — дружина ФОП-постачальника продуктів. А він не гребував купувати замість масла спред, замість сиру — сирковий продукт. Та ще й брав десь по акції прострочене. І якщо в інших дитсадках відмовлялися від сметани, де строк придатності закінчувався сьогодні, то дружина забирала мох і болото. А потім ту сметану добавляли дітям у борщ. Після конфлікту з завідуючою довелося перевести дитину в інший дитсадок. Але впевнений, проблема з харчуванням там не зникла.

Батьки привчили до кетчупів та сосисок, а не до здорової їжі

- За кордоном дітям до 3 років зовсім не дають цукру і штучних солодощів. А у нас малюка у возику вже можна побачити із чупа-чупсом. Батьки самі сидять на снеках, і діти таке їдять вже з появою перших зубчиків. На перерві у школі діти біжать у найближчий магазин за сухариками і чипсами або колою. Звичайно, вони не захочуть їсти фаршировані перці зі шкільної їдальні. Хоча у нас там дуже смачно годують. Сама там харчуюся і запевняю — нормальна домашня їжа. Якщо компот з ягід, то навіщо його додатково солодити? Він і без цукру приємний на смак. А щодо чаю, то стоматологи радять вживати його якнайменше, особливо дітям, бо цей напій псує зубну емаль.

Смакові вподобання формуються у сім’ї. І не школа та дитсадок є ворогами дітей, бо там намагаються обмежити малечу у спеціях і солодощах, а батьки, які готові впихнути до рота 3-річки шоколадний батончик, аби дитя не кричало. Мало хто з батьків контролює, що його школярик їсть не вдома. Я ж бачу, як вони на кишенькові гроші купують жуйки, газовану солодку воду, снеки або в кращому випадку булку чи піцу, а від рідкого овочевого супу носом крутять.

Правду кажуть: не виховуйте дітей, виховуйте себе, а син чи донька візьмуть з вас приклад. Якщо батьки в сім’ї підтримують здорове харчування, то й дитина до цього звикне! — впевнена вчителька із 30-річним стажем Тамара Сергі­ївна.