Ця козацька каша вже 400 років славить село на Вінниччині, бо саме тут варять найсмачнішу «ти­манівську» кашу.

14-го жовтня у старовинному селі під Тульчином на фестиваль «засипаної капусти» зібрались справжні гурмани та козаки…

— Секрет каші у домашньому салі, квашеній капусті та вершках. Бо цибуля і пшоно є у кожної господині! І треба чітко знати від своєї бабусі, коли додавати наступний інгредієнт… І вогню не передати, а томити кашу 3 години на повільному жарі, — розповіла про легендарну «тиманівську» кашу місцева господиня Оксана. — І дрібку вершкового масла та яєць не жалійте!


До речі, фестиваль проводили на території парку палацу Шереметьєва — пам’ятки архітектури XVIIІ століття, яка нині в жалюгідному стані. Бо раніше тут був туберкульозний санаторій, але нині палац стоїть пусткою і потребує негайної реставрації.

Із 2019-го у се­лі Тиманівка Туль­чинської міської територіальної громади проводять фестиваль «Диво з горнятка. Тиманівська каша», яка прославила Тиманівку.

Згідно з місцевою легендою, козаки привезли рецепт цієї каші із дальніх походів на Крим… Вона служила їм польовим фаст-фудом, а вже вдома їхні дружини обклали кашу вершками, яйцями та іншими інгре­дієнтами.

До речі, досі в багатьох селах Тульчинського району «тиманівську» кашу обов’язково подають на поминках… Але в Тиманівці ця страва є святковою, а не поминальною. І поширена вона не лише на Вінниччині, а в селах на Хмельниччині.

Рецепт «тиманівської» каші

Вода (краще кринична) — 1,5 л, капуста квашена — 300 г, пшоно — 200-250 г, цибуля — 1/2 головки або одна невеличка цибулина, сіль — за смаком. Для заливки: яйця — 2 шт., сметана — 250 г, борошно — 150 г, сіль — за смаком. А ще почеревина чи сало, бо кашу краще щедро накрити у фіналі шкварками.

Гріємо воду разом з капустою (якщо капуста занадто кисла, то варто промити її). Ріжемо цибулю і вкидаємо в казан до капусти. Пшоно треба добре промити, можна замочити, щоб набубнявіло, а тим часом готуємо заливку. Розбиваємо в миску яйця, збиваємо їх, поступово додаючи борошно і сметану. Завдяки заливці страва буде однорідною. Ко­ли капуста провариться трохи, додаємо в каструлю пшоно і залишаємо на маленькому вогні, не помішуючи, хвилин на 20-30. Солимо. Що кисліша капуста, то довше вариться пшоно.

Коли пшоно звариться, тоненькою цівкою, помішуючи вариво, вливаємо заливку. Коли добре вимішає­мо до однорідної маси, залишаємо кашу вмлівати. Колись це робили в печі, а в сучасних умовах можна покласти в духовку або трохи потримати на малесенькому вогні.

Сергій Годун