Православна церква сьогодні вшановує пам’ять трьох святих мучеників – Прова, Тараха і Андроніка.

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день художника, Міжнародний день шкільних бібліотек, Міжнародний день боротьби жінок за мир (ООН), Всесвітній день опери, Європейський день цивільного правосуддя, Європейський день юристів. В Україні – День маркетолога.

25 жовтня увійшло до історії людства такими подіями

1147 – Після чотирьох місяців облоги і кількох спроб штурму об’єднане військо хрестоносців, що брали участь у Другому хрестовому поході, і португальців під командуванням короля Афонсу Енрікеша захопило Лісабон — мавританські правителі погодилися здатися через голод в місті і під гарантію збереження життя жителів міста. Незважаючи на договір з еміром держави Альмохадів, насильства над мирним населенням запобігти не вдалося, і тільки після десяти днів різанини і грабежів в місті був наведений порядок.

1586 – шотландська королева-католичка Марія Стюарт засуджена англійцями до смерті

1762 – імператриця Катерина II повеліла заселити іноземцями малообжиті райони Росії, в тому числі на території України

У 1839 році в Манчестері було випущено перший в світі залізничний розклад.

1900 – Велика Британія анексувала південноафриканську територію Трансвааль

1902 – Від виверження вулкану Санта-Марія (Гватемала) загинуло близько шести тисяч чоловік.

1921 – Переходом радянсько-польського кордону Подільською групою Михайла Палія розпочався Другий зимовий похід загонів армії УНР на чолі з генерал-хорунжим Юрієм Тютюнником, ідея якого передбачала об’єднання селянського протестного руху та підняття загального антибільшовицького повстання з метою відновлення державності. Він став останньою спробою армії УНР відновити незалежність та завершив Українську революцію 1917-1921 років.

1922 – частини народно-революційної армії Далекосхідної республіки під командуванням Уборевича увійшли у Владивосток. Кораблі із залишками японських інтервентів та білогвардійських військ залишили місто за дві години до вступу в червоних.

Так завершилася громадянська війна в Росії. Через три тижні Далекий Схід став складовою частиною Радянської республіки

У 1929 році стався “Біржовий крах”, що став початком всесвітньої економічної кризи 1929-1933 років. Цей день увійшов у історію як «чорна п’ятниця» Курс проданих напередодні на Нью-йоркській біржі 13 мільйонів акцій впав на 90%, що викликало паніку у Нью-Йорку та інших містах світу. Причиною кризи стала невідповідність між крупномасштабним розширенням виробництва і купівельною спроможністю населення. Хоча після обвального падіння біржового курсу банки і компанії намагались стабілізувати ситуацію шляхом випуску нових акцій, 29 жовтня обвал став незворотнім і привів до банкрутства тисяч підприємств, банків, падіння цін на пшеницю, зростання податків на імпорт і, як результат, різкого падіння світової торгівлі. Для Європи криза стала ще тяжчою із-за замороження всіх американських кредитів, що привело в ряді країн до фінансової та політичної нестабільності.

1936 – підписання договору про дружбу й співпрацю між нацистською Німеччиною та фашистською Італією (вісь Рим-Берлін).

Початок створення нацистського блоку

У 1938 році була створена Спілка українських художників.

У 1942 році англійський уряд ввів обмеження на вміст цукру і джему в пирогах.

1945 – Китайський гомінданівський уряд, очолюваний Чан Кайши, включив до складу Китаю острів Тайвань, який до 1895 року належав Японії.

1955 – У місті Менсфілд, штат Огайо, американська компанія Tappan Company вперше продемонструвала побутову мікрохвильову піч. Новий побутовий пристрій вартістю 1200 доларів давав змогу за 22 секунди приготувати яєшню і за 90 секунд — біфштекс.

1957 – Федеральний окружний суд в Брукліні (Нью-Йорк) визнав радянського розвідника Рудольфа Абеля винним у шпигунстві і засудив його до 30 років тюрми. У лютому 1962 року Абель був обміняний на збитого над СРСР американського льотчика Френсіса Пауерса і американського студента Фредеріка Прайора, затриманого в НДР.

1960 – У Нью-Йорку до продажу надійшов перший у світі електронний годинник компанії Bulova Watch Company, названий Accutron, — у ньому замість пружини і завідного механізму використовувались електронна схема і мініатюрна батарейка.

У 1976 році в Лондоні був відкритий Національний Королівський Театр.

1983 – Під приводом відновлення законності і порядку та захисту американських громадян, 2 тисячі морських піхотинців США і 300 солдатів із шести Карибських країн окупували острів Гренада, котрий з 1974 року був незалежною державою. Сигналом до окупації стало вбивство 19 жовтня глави промарксистського народно-революційного уряду Моріса Бішопа і прихід до влади командуючого збройними силами генерала Хосе Остіна. Війська інтервентів зустріли опір з боку гренадської армії та кубинських військових інженерів, що займались реконструкцією і розширенням місцевого аеропорту. Через погану підготовку операції (американці користувалися застарілими туристичними картами), на момент придушення опору гренадців та кубинців, на острові перебувало вже 6 тисяч американців; двадцять з них в ході боїв загинули, а серед захисників острова кількість загиблих становила близько 60 осіб. У грудні в Гредаді був сформований лояльний до США уряд і амерканці вивели з острова свої війська.

1990 – на Центральному телебаченні СРСР уперше вийшла в ефір гра “Поле чудес”, яку вів Владислав Лістьєв

1990 – позачерговий архієрейський собор Руської православної церкви (до 27 жовтня) надав Українській православній церкві незалежність і самостійність в управлінні

У 2001 році була випущена система Microsoft Windows XP. На відміну від попередньої системи Windows 2000, яка поставлялася як в серверному, так і в клієнтському варіантах, Windows XP є виключно клієнтською системою. Її серверним варіантом є випущена пізніше система Windows Server 2003.

2003 – Басманний суд Москви санкціонував взяття під варту голови компанії ЮКОС, олігарха Михайла Ходорковського. Арешт одного з найбагатших людей Росії відбувся цього ж дня

2008 – У столиці Польщі Варшаві, через 25 років після початку будівництва, запущена перша лінія метро. Лінія, завдовжки 20 кілометрів, містить 23 зупинки і перетинає місто з півночі на південь.

2009 – У результаті вибуху двох мікроавтобусів, начинених вибухівкою і майже одночасно направлених у будівлю Міністерства юстиції в Багдаді, загинуло 155 осіб і 721 людина отримала поранення.

Тетяна КОНРАТЬЄВА