Днями відбулось урочисте нагородження переможців конкурсу «Краще місто», який проводила ГО «Центр екологічних ініціатив «Екодія». Вінниця посіла друге місце у категорії щодо якості повітря серед міст, у яких проживає понад 250 тисяч населення. Під час опитування враховували як статистичну інформацію, таку як дані щодо викидів, так і відгуки людей.

ГО «Центр екологічних ініціатив «Екодія» влітку 2021 року оголосила конкурс «Краще місто». Всього надійшло 33 заявки від 27 міст.

«Ми подали заявку від Вінниці. Організатори провели опитування мешканців та мешканок міст-учасників конкурсу. Серед іншого, у людей цікавились чи достатньо зелених зон, яка ситуація з моніторингом якості повітря», – каже начальниця відділу з охорони довкілля та моніторингу якості атмосферного повітря управління інвестицій департаменту економіки і інвестицій міської ради Світлана Юзвак.

Система оцінювання заявок була багатовимірною. Це відгуки громадськості, статистичні дані – наприклад, щодо викидів, оцінка розподілу бюджетів, реєстрація старих автомобілів тощо.

Довідка:

Центр екологічних ініціатив «Екодія» – це громадська організація, яка об’єднує експертів та активістів навколо ідеї збереження довкілля через вплив на прийняття рішень. ГО веде боротьбу за енергоефективність, відновлювану енергетику, протидію зміні клімату, за чисте повітря для всіх, розвиток сталого транспорту і сільського господарства України.