Сьогодні, 25 жовтня, у рамках фестивалю сучасного мистецтва AIR Fest Vinnytsia, відбулась презентація інсталяції Плексус. Її встановили у центрі міста – на майдані Незалежності. Інсталяція присвячена Криму та символізує соціокультурний взаємозв’язок між людьми, який є чинником громадянського суспільства. Мультимедійна інсталяція буде у Вінниці протягом місяця – до 24 листопада.

29-31 жовтня у Вінниці проходитиме фестиваль сучасного мистецтва AIR Fest Vinnytsia, організатором якого є Вінницька міська рада та мистецьке об’єднання «Плай». У рамках фестивалю відбудеться низка подій. Ще до початку дійства організатори встановили у центрі міста інтерактивну мультимедійну скульптурну інсталяцію.

Інсталяція Плексус (лат. Plexus – сплетіння) створена з використанням інноваційних екранів, сенсорних панелей. Вона пропонує новий підхід у створенні і презентації об’єктів тривимірного мистецтва і міської скульптури. Металева конструкція має висоту 4,75 метра. Автор об’єкту – Сергій Ніжинський. Скульптурну інсталяцію створили спеціально для проєкту «Кримська платформа» за ініціативи та підтримки Міністерства закордонних справ України та Українського інституту. Реалізовано у партнерстві з ГО «Х-платформа».

Організаторка і проєктний менеджер проєкту сучасного мистецтва AIR Fest Vinnytsia, голова мистецького об’єднання «Плай» Олександра Венславовська розповіла, що Плексус – це перша медіа-скульптура в Україні. Інсталяція сенсорна, вона реагує на дотик, зчитує серцевий ритм і відгукується змінами у графіці.

«На інсталяції є зображення долонь. Коли людина торкається до них, інталяція «реагує» на неї, відповідаючи у візуальній проєкції. На сайті фіксуються кількість доторків, взаємодій з інсталяцією. Концепція полягає в тому, що кожен дотик, взаємодія – це голос, який людина віддає за те, щоб Україна буда цілісна, консолідована в контексті Криму та різних конфліктів», – каже Олександра Венславовська.

На екранах можна побачити незвичайний орнамент. Він створений з анімованих цифр, які взяті з баз даних щодо змін населення півострова. «По суті, це орнамент Криму, написаний за допомогою IT технологій», – пояснила Олександра Венславовська. – Інсталяція буде у Вінниці протягом місяця у рамках фестивалю AIR Fest Vinnytsia. Це мультидисциплінарний фестиваль і ми хочемо започаткувати в ньому цілий діджитал напрямок по медіа арту. Ця інсталяція – це тільки початок».