Православна церква 26 жовтня вшановує ікону Іверської Божої Матері. Їй молилися про позбавлення від різних напастей, про розраду в бідах, від пожежі, про примноження родючості землі. Іверська ікона Божої Матері, яка знаходиться на Афоні, прославилася своїми чудесами. Інші назви свята: “Короп”, “Злата”, “Злата-онучниця”.

У цей день у світі відзначаються Свято приємних несподіванок, День інтерсекс-людей.

26 жовтня увійшло до історії людства такими подіями:

1440 • За звинуваченням у масових дітовбивствах, чаклунстві і содомії у Нанті страчений 35-літній французький маршал Жиль де Ре, соратник Жанни д'Арк. Незважаючи на сумнівність доказів, отриманих під тортурами, його образ як серійного убивці закріпився у легендах і він став прототипом головного героя казки Шарля Перро про Синю Бороду.

1581 - російський завойовник Єрмак зі своїми козаками вступив у місто Іскер - столицю Сибірського царства хана Кучума, залишену тамтешніми мешканцями

1726 • У Лондоні вийшов друком перший том сатиричного роману ірландського письменника Джонатана Свіфта «Мандри до різних далеких країн світу Лемюеля Гуллівера, спочатку лікаря, а потім капітана кількох кораблів».

1825 • Після восьми років будівництва у США офіційно відкрито канал Ері, котрий зв'язав одне з Великих Озер, озеро Ері, через ріку Гудзон з Атлантичним океаном. Канал був близько 590 кілометрів у довжину, 13 метрів у ширину і до 1.2 метра глибини. На ньому розміщувалось 18 акведуків, 83 шлюзи, а перепад висоти між озером Ері і океанським узбережжям становив 190 метрів.

У 1856 році відкрилася залізниця Монреаль-Торонто.


У 1861 році німецький винахідник Філіп Рейс у Франкфурті продемонстрував свій винахід, який він назвав телефоном.

. 1863 • У Лондоні в таверні «Вільні каменярі» представники 11 футбольних клубів Англії створили першу у світі Футбольну асоціацію. Сьогодні ФА — керівний орган професійного футболу в Англії та на територіях Джерсі, Гернслі й острові Мен і єдина у світі, яка не містить у своїй назві назви країни.

1863 • У Женеві (Швейцарія) відбулася міжнародна конференція, на якій утворено Міжнародний комітет Червоного Хреста. В роботі конференції взяли участь делегати від 14 країн: Австро-Угорська імперія, Баден, Королівство Баварія, Франція, Королівство Ганновер, Гессе-Кассель, Італійське королівство, Нідерланди, Пруссія, Російська імперія, Королівство Саксонія, Іспанія, Шведсько-Норвезький союз та Сполучене королівство Великої Британії та Ірландії. Комітет Червоного Хреста (МКЧХ), що складається з 25 членів, отримав унікальні повноваження, які були надані міжнародною спільнотою, щоб захищати життя та гідність жертв міжнародних та внутрішніх збройних конфліктів. В 1919 році в Парижі була заснована Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, яка займається координацією всіх національних організації в межах руху.

У 1864 році у Франції та Англії Н.Телешову був виданий патент на проєкт пасажирського літака з паровим двигуном і повітряним гвинтом.

У 1892 році був спущений на воду дослідницький корабель Нансена "Фрам".

1898 - відкрився Московський художній загальнодоступний театр (згодом - МХАТ), створений Станіславським та Немировичем-Данченком. Першою виставою стала трагедія "Цар Федір Іоаннович"

У 1900 році в Нью-Йорку була відкрита перша лінія метрополітену

1912 • Спеціальним указом президента США Вільяма Тафта проведено "специфікацію" зірок і смуг на державному прапорі — 13 зірок (зліва направо) і 13 смуг (зверху вниз) асоціюються з 13-а колоніями-засновницями США у тому порядку, як хронологічно ними була ратифікована конституція США. Таким чином, крайня ліва верхня зірка і верхня смуга репрезентує штат Делавер як перший, де 7 грудня 1787 року було ратифіковано конституцію; інші зірки асоційовано із новими штатами в порядку їх входження до США.

1937 - у Бамлагу на Далекому Сході розстріляний Левко Ковалів - український державний і політичний діяч, із 1917 р. - один з очільників Української партії соціалістів-революціонерів, згодом - боротьбист

1938 - фірма "Du Pont" розробила новий синтетичний матеріал – нейлон

1939 - у Львові почалися триденні Народні збори Західної України, які проголосили перехід усієї влади до рук трудящих міста й села, встановлення радянської влади у Львові та ухвалили звернутися до Верховної Ради СРСР із проханням включити Галичину й Волинь до складу Української РСР

1941 - у бою з німцями під Каневом загинув Аркадій Гайдар (Голіков), радянський дитячий письменник, автор "Тимура і його команди"

1942 - почався рейд партизанських загонів Ковпака і Сабурова з Брянських лісів на Правобережну Україну

1950 - Мати Тереза організувала місію милосердя в Калькутті (Індія)

1951 • Після перемоги Консервативної партії на парламентських виборах Уінстон Черчіль зформував свій другий кабінет (перший в 1940-45 рр.), змінивши на посту прем'єр-міністра Великобританії лейбориста Клемента Еттлі.

1951 • На ринзі Медісон Сквер-Гарден у Нью-Йорку свій останній бій провів легендарний 37-річний американський суперважковаговик Джо Луїс — у восьмому раунді він нокаутом програв майбутньому чемпіону світу і не менш легендарному Рокі Марчіано. З 1934 по 1951 роки Луїс провів 71 бій, в котрих 68 разів перемагав, причому 54 рази — нокаутом.

1955 • На наступний день після того, як територію Австрії залишив останній іноземний солдат, набув чинності ухвалений Національною радою федеральний конституційний закон, який проголосив її постійний нейтралітет Австрії і відкидав можливість приєднання до будь-яких військових союзів або створення іноземних військових баз на австрійській території. Ця дата кожного року в Австрії відзначається як День незалежності і супроводжується підняттям австрійського прапора, через що святкується ще і як «День прапора».

У 1956 було утворено Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ). Його метою проголошено контроль за мирним використанням атомної енергії, встановлення стандартів ядерної безпеки і захисту довкілля, а також запобігання використанню ядерних матеріалів і обладнання для атомних станцій для військових цілей.

1957 - відправлений у відставку з посади міністра оборони Георгій Жуков

У 1962 році уряди Великої Британії та Франції підписали угоду про спільне створення надзвукового пасажирського літака - "Конкорд".

У 1965 році в Букінгемському палаці учасникам групи "The Beatles" були вручені ордени Британської імперії "за видатний внесок у справу процвітання Великобританії". Як згадував згодом Пол Маккартні, всі вони нервували і для заспокоєння перед церемонією курнули маріхуани в туалеті королівського палацу.

1972 • У місті Істон (штат Коннектикут, США) у віці 83-х років помер Ігор Іванович Сікорський, американський авіаконструктор і авіабудівник, родом з Києва, де він свого часу захопився конструюванням літальних апаратів.

1976 - прийнята постанова ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР про заходи щодо подальшого збільшення виробництва рибної продукції та поліпшення її продажу (введення "рибних четвергів" у громадському харчуванні)

1978 • Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про повне знищення вірусу віспи в природі. На даний момент вірус віспи знаходиться лише у двох лабораторіях США і Росії. Питання про остаточне знищення вірусу відкладено до 2014 року.

1979 • Під час приватного обіду керівником Центрально-розвідувального управління Кореї Кімом в Сеулі убитий 62-річний генерал, президент Кореї Пак Чон Хі, котрий у 1961 році прийшов до влади в результаті безкровного перевороту і потім тричі перемагав на президентських виборах. Правління Пак Чон Хі характеризувалось авторитарними методами, порушенням демократичних свобод при різкому зростанні економіки країни. У 1980 році Кім і чотири його спільники, котрі пояснювали свої дії бажанням відновити демократію в Кореї, були повішені. Новим президентом країни став прем'єр-міністр Чон Ду Хван.

1984 • В Медичному центрі університету міста Лома-Лінда (штат Каліфорнія) доктор Леонард Бейлі провів першу трансплантацію людині серця бабуїна — дівчинці віком 14 днів із вродженою фатальною вадою серця (відсутня ліва половинка) було пересаджене серце молодої мавпи. До цієї операції лише трьом іншим пацієнтам (останньому — в 1977 році) були пересаджені серця тварин, але всі вони були відторжені організмом і жоден із хворих не прожив більше трьох днів. В даному випадку лікарі сподівались, що у такої маленької дитини з несформованою імунною системою відторгнення не відбудеться, але дівчинка померла на 20-й день після операції.

1984 • Відбулась прем'єра культового фільму Джеймса Камерона «Термінатор». Завдяки вдало зіграній лиходійській ролі Арнольда Шварценеггера, яка складається у фільмі лише з 17 реплік, його персонаж став сприйматися не як другорядний, а головний герой фільму.

1985 • Вітні Х'юстон випустила свій перший хітовий сингл — «Saving All My Love For You».

1988 - Українську РСР обрано членом економічної і соціальної ради ООН

1994 • Король Йорданії Хусейн I і прем'єр-міністр Ізраїлю Іцхак Рабін підписали мирний договір, завершивши 46-річний військовий і територіальний конфлікт. Йоорданія стала другою арабською державою (після Єгипту), яка втановила мирні відносини з Ізраїлем.

У 1999 році за пропозицією англійського прем'єр-міністра Тоні Блера лорди, що засідають у верхній палаті парламенту по праву народження, проголосували за скасування цього права, знищивши тим самим одну з основ британського парламентаризму - право лордів на спадкування крісла, що існувало майже 800 років.

2002 - російські спецслужби штурмували Театральний центр на Дубровці в Москві, захоплений півсотнею мусульманських терористів. Після невиправданого застосування владою отруйного газу загинули всі терористи і майже 130 осіб із числа заручників - глядачів мюзиклу "Норд-Ост" (загалом заручників було близько 900)

2014 • Відбулись позачергові вибори народних депутатів Верховної Ради України, приводом до яких став розпад парламентської коаліції, сформованої у лютому 2014 року. За результатами виборів до Верховної Ради пройшли шість партій (Народний фронт, Блок Петра Порошенка, Самопоміч, Опозиційний Блок, Радикальна та Батьківщина).

Тетяна КОНДРАТЬЄВА