Все завдяки електронним пристроям з програмним забезпеченням «SafeBorder» для перевірки COVID-сертифікатів, котрі використовуються на корлдоні з серпня цього року. Від початку застосування програмного забезпечення прикордонниками Могилів — Подільського загону перевірено майже тисячу цифрових COVID-сертифікатів.

Новий цифровий фільтр вартові кордону використовують для підтвердження вакцинації, негативного результату тестування на COVID-19 або одужання від хвороби.


Кожен COVID-сертифікат має унікальний електронний ідентифікатор та QR-код. Щоб здійснити перевірку, прикордоннику достатньо просканувати QR-код наданого громадянами сертифікату та отримати на екрані електронного пристрою підтвердження статусу документа.

На сьогодні до мережі цифрових COVID-сертифікатів під’єднані майже 40 країн, серед яких країни – члени ЄС, а також, деякі країни які не є членами ЄС - у тому числі і Україна.

Перевірка COVID-сертифікатів, виданих в країнах, які не під’єднані до даної мережі, здійснюється візуально та за допомогою технічних засобів прикордонного контролю з вивченням ознак на предмет можливих підробок.

Звертаємо увагу громадян: не варто використовувати підроблені документи на державному кордоні, адже такі незаконні дії передбачають кримінальну відповідальність.