– Вінниччина активно рухається в Європу! Тож, маємо робити все можливе, щоб люди з інвалідністю були повністю адаптовані та залучені до суспільного життя. Адже всі вони мають реалізовувати права як громадяни країни. Найбільшу увагу потрібно приділяти молоді з інвалідністю, яка сьогодні – найбільш соціально незахищена категорія населення. Наша мета – популяризувати серед даних верст населення отримання нових знань та вмінь для самореалізації та максимальної інтеграції у соціум, – розповідає голова Громадської організації «Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» Ірина Саранча.

Наразі триває робота Всеукраїнської онлайн академії усвідомленого громадянина для студентів з інвалідністю закладів вищої освіти та учнів закладів професійно-технічної освіти. Навчання в академії безкоштовне та передбачає 8 наборів, кожен з яких включає в себе 2 модулі по 3 дні кожний. Тобто, 18 годин – один набір, загалом – 144 години.

Долучитись до навчання можуть студенти з інвалідністю закладів вищої освіти та учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти України. Тривалість навчання для однієї групи – 6 днів (2 модулі по 3 дні кожний протягом 2 тижнів). Кількість навчальних годин – 18. Всі студенти отримують та виконують домашні завдання.

– Основна мета нашого проєкту – це дати зрозуміти кожній людині з інвалідністю, що вона повноцінний громадянин України, має право на свою точку зору, освіту та реалізацію себе в суспільстві як особистості. Молодь має бути активна. Вчитись та розвиватись. Для цього і стартувала наша академія, – додає Ірина Саранча.


«Розвивайся, Дій, Впливай!» – проєкт, що став можливий завдяки підтримці Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю та фінансується за рахунок коштів державного бюджету.

Онлайн навчання охопить 80 осіб. Кожному учаснику/учасниці онлайн академії безкоштовно надається робочий зошит, флешка, необхідні канцтовари та «Довідник усвідомленого громадянина».

По завершенню навчання учасники отримають відповідний сертифікат про проходження навчального курсу.

Стати учасником/учасницею онлайн академії можна зареєструвавшись за посиланням: https://bit.ly/3bd3DO7.

Контактна особа – менеджер з адміністративної діяльності проєкту Олена Смірнова (тел.: (067) 109-69-98, електронна пошта: avs.parostok@gmail.com).

Софія Копач