За завданням російських кураторів він перебрався на мирну територію України для виконання розвідувальних завдань. Цей чоловік проходив спеціальну підготовку у складі бойовиків на Донбасі. Така попередня версія співробітників управління СБУ у Вінницькій області.

Вже згодом у ході слідства було встановлено, що затриманий громадянин України ще від самого початку бойових дій приєднався до незаконних збройних формувань так званої «ЛНР» і брав участь у збройному протистоянні ЗС України. Більше того, він пройшов бойо­вий вишкіл у складі дивер­сійно-розвідувальної групи на окупованій території Луганщини під керівництвом колишнього співробітника ФСБ з позивним Дикий. А потім приїхав на Вінниччину.


– Чого уродженець Луганщини раптом опинився у нас — зараз на це запитання шукають відповідь слідчі. Родичів тут в нього жодних немає, роботи теж.

Ось що повідомили «33-му» у пресслужбі СБУ:

— Затримали цього гостя контррозвідники СБУ на вулиці Максимовича, на вході в один із закладів громадського харчування, саме під час зустрічі з об’єк­том оперативної зацікавленості. Докази, котрі вилучили і надали суду правоохоронці для обрання міри запобіжного закладу, свідчать про те, що перебування цього агента на Вінниччині було невипадковим.

Затриманому вже повідомлено про підозру у вчиненні державної зради та в участі у терористичній організації. Обрано міру запобіжного захисту – арешт. Триває досудове слідство.

Варто нагадати, що агенти активізували свою діяльність на території мирної України. Вже на початку жовтня контррозвідники затримали на Київщині бойовика, котрий добивав поранених українських військових на Донбасі. А кілька днів тому Шевченківський районний суд Чернівців заочно засудив до 10 років позбавлення волі бойовика терористичної організації «ДНР». За даними слідства, уродженець Ма­кіївки Донецької області з позивним Міха у 2014 році приєднався до угруповання бойовиків «Восток». 28-річний чоловік «відслужив» там від командира взводу до заступника командира роти мотострілецького батальйону, а згодом — першого заступника начальника штабу полку. Бойовик безпосередньо брав участь у бойових діях проти військовослужбовців ЗСУ та українських правоохоронців поблизу Донецького аеропорту, Ясинівки, Красного Партизана, Пантелеймонівки. Під час відсутності командира полку бойовик виконував його обов’язки та особисто керував незаконним збройним формуванням і, за показами свідків, віддавав накази про проведення бойових дій в Авдіївці, Пісках, Савур-могилі. Міха співпрацює з російською розвідкою та часто їздить до РФ.

Олександр Пєгішев народився у Сальнику Вінницької області. А тепер Герой Росії нагороджує терористів в ОРДЛО

За свої «подвиги» бойовик був неодноразово нагороджений окупаційною адміністрацією. А ще отримував нагороди безпосередньо від Героя Росії Олександра Пєгішева (позивний Сторож). До речі, Олександр Пєгі­шев народився у Сальнику Калинівського району. Він полковник ВДВ РФ у відставці, але координує дії російських терористів-десантників у Донецьку, нагороджує їх бо­йовими відзнаками.

Ілона ВАЛЬТЕР