Дві сесії за три доби довелось провести в районному Гайсині, де в повітрі пахне не лише місцевим цукрозаводом Порошенка.., але й запеклим конфліктом у міській раді між більшістю «ЧД» та опозицією… Бо ще зовсім недавно саме в Гайсині за посаду секретаря цієї ОТГ йшла справжня «війна» в судах, де своїх опонентів таки перемогла Людмила Залевська… І нині вона на час відпустки міського голови Анатолія Ілліча Гука опинилась в епіцентрі всіх депутатських баталій по «оптимізації» та «узурпації» посад в громаді та раді. І в Гайсині дійшло до того, що опоненти секретаря ради відкрито звинувачують її в роздачі посад! А голова Гайсинської РДА Людмила Головашич сенсаційно визнала, що районом «рулять» 4 олігархи та їхні ставленики…

Але спершу на сесії 21 жовтня всі тридцять депутатів співали Гімн України та особливо витягували рядок «згинуть наші воріженьки…» Бо ворожнеча в сесійній залі відчувалась, як грім під час зливи. І кожне різке слово, помилка та виступ буквально били електрикою наростаючого конфлікту.


Адже спершу без мера Анатолія Гука депутати «оптимізовували» його заступників, яких в усі часи було троє… Але Анатолію Гуку нині вистачає одного, але дієвого. Втім, частина депутатів таки вирішила «воскресити» ще двох «замів», бо відомим в Гайсині людям ці посади буцімто вже пообіцяли? І почалось!

Анатолій Гук – найрейтинговіший мер Вінниччини, нині у відпустці

Далі 20 депутатів зі всіх партій оголосили про створення міжфракційної платформи «Час діяти!» Фактично в Гайсині утворилась своя монобільшість, але «Слуги народу» переважно опинились за її межами. І в цьому унікаль­ність ситуації у цьому потужному районі Вінниччини. Не дивно, що в опозиції до керівництва міськради опинились обранці від президентської партії та впливова пара депутатів із «Стратегії» — Оксана і Олександр Семенюки...

Окрема сесійна баталія відбулась за новий перерозподіл депутатів по комісіях, бо на медичну та освітянську ходять максимум по 2 обранці громади.

- Земля, регламент і бюджет – більше їх нічого не цікавить! Тому ми ходимо на комісію лише вдвох, а всі решта «ломанулись» ділити землі та бюджетні гроші, — вражає депутатка і голова фракції «Слуг» Наталія Погребняк.


– І 21-го жовтня нам пропонують нові склади комісій, де фахових депутатів просто «викинули» із головування… І на регламентну і комунальну комісії ставлять «своїх», але абсолютно не з цього профілю людей… Більше того, на засідання бюджетної комісії прийшли люди, які жодного разу не брали участі в її роботі… Тому мій колега Юрій Кіщенко, якого ганебно усунули із регламентної комісії, назвав це все «узурпацією» влади. Бо такого, щоб всі 6 основних комісій очолювали депутати із більшості, в Гайсині не було за всі 30 років Незалежності!

Окремо депутати сварились за доцільність створення комунального підприємства «Муніципальна варта», відділу економіки і розвитку та практично по кожному із 52-ти двох питань порядку денного…

Ось як прокоментувала хід сесії секретар ради Людмила Залевська:

- Чому сесія 21 жовтня – це один суцільний конфлікт та узур­пація влади?

- Скажу так: поки міський голова у відпустці, так звана опозиція думала взяти нас штурмом і закидати цими скаргами, запитами та увагою до кожної технічної деталі чи граматичної помилки. Але в них нічого не вийшло, бо 20 депутатів об’єднались у міжфракційне об’єднання «Час діяти» і фактично зібрали активну біль­шість.

Людмила Залевська

Більше того, на сьогодні до цих 20-ти готові приєднатись ще троє, і це так бісить людей, що прийшли в депутати від великого бізнесу та із «схем»… Вони зумисне провокували конфлікт на сесії та зривали розгляд окремих питань, але цей опір ми подолали.

- То всі чутки про поганий стан здоров’я Анатолія Гука поширюють його «вороги»?

- Анатолій Ілліч найрейтинговіший мер на Вінниччині та голова громади, що отримав найбільше голосів на виборах. А ми його команда, яку хочуть посварити та роз’єднати. Мер вийде із відпустки і сам спростує всі ці нісенітниці по здоров’ю.

- Але ж всі 6 комісій дійсно отримали голів від «Час діяти»?

- Це місцеве самоврядування, а не Велика політика, і партійна приналежність тут не має значення. Я так вважаю… Тому будуть люди, які мають бажання працювати, які готові піднімати свій фах та робити добро для громади. А красиво говорити, кричати і блокувати роботу ради можуть лише депутати, які не думають про Гайсинську громаду… Бо їх прислав адмінресурс! Це коли на всіх посадовців та депутатів наслали перевірки саме в цей день, нервували їх і не давали спокійно працювати. І це не випадковість, бо нам вже відомі факти цієї контрроботи проти міської ради.


- На вашу думку, має бути 3 заступники мера чи вистачить одного по оптимізації?

- Нині працює один заступник і йому справді важко… Думаю, що дві вакантних посади мали би зайняти молоді активні люди, які підняли б на новий рівень роботу по економіці, інвестиціях, освіті та медицині. І нікому ці посади не обіцялись, як дехто кричав на сесії. Бо внести кандидатури цих заступників має право лише голова Гайсинської громади…

- Що буде із відділом економіки, який не було створено 21 жовтня?

- Він буде! І розвиток буде, я вам гарантую… Це стратегічне питання буде винесене на позачергову сесію 23 жовтня.

- Ви депутат від села Стуса – Рахнівки… Ко­ли нарешті буде нормальна дорога в Стусове село?

- Там всього 3,2 кілометра асфальту потрібно покласти, і цей проєкт ми винесемо на конкурс. Бо в Рахнівку до місцевої школи та музею Василя Стуса голова Гайсинської громади обіцяв дорогу, і робота над цим проєктом триває. Впевнена, що інвестор, який працює по цих селах — «Зоря Поділля» — долучиться до дорожнього проєкту в Рахнівці та внесе частину коштів на туристичну гілку до сільської школи.

Людмило Миколаївно, ви помітно нервували під час цих боїв місцевого значення на сесії… Жінці на посаді секретаря ради важко «рулити» таким містом, як Гайсин + сусідні громади?

- Я роблю все, що можу і навіть більше… Часто додому із роботи потрапляю о 2-й чи навіть 4-й ночі… Бо ми працюємо нині на межі, нас кинули на всі ці випробування, і ми вирулюємо ситуацію. А хтось лише строчить нові скарги і чекає, поки буде, збій в роботі ради і ми піднімемо безсило руки. Але цього не буде і ви бачили, як опозиція пробувала зірвати сесію. Але за цими вигуками і заявами чиста політика і пустота… Скажу чесно, половину земельних питань треба було знімати із сесії через їхню недосконалість та окремі помилки. Але ці помилки вже стали хронічними, і так вийшло, що за все літо зібралось майже 70 питань по землі та в кожному із них по сто заяв. І за кожною заявою чиясь доля. І якби ми завернули ці питання на доопрацювання, то люди міську раду рознесли б наступного дня. Ось так працюємо — на грані можливостей… І я вірю, що Гайсин, депутати та вся велика громада разом можуть зробити біль­ше для людей, для кожного села, школи, ФАПу і нашої опорної лікарні. Нас намагаються роз’єднати, але ми, навпаки, об’єднались у «Час діяти»…

Представник міського голови спробував помирити депутатів, але марно...

– Така ситуація із роботою депутатів є по багатьох громадах Гайсинського району, а не лише у місті Гайсин. Бо обрані людьми депутати мали би в першу чергу піклуватись про свої громади та інтереси виборців. Маю на увазі систему охорони здоров’я, освіти, бюджетних та соціальних закладів, ремонти доріг. Та мабуть, в них інші інтереси, коли на «медичну» комісію ніхто не ходить, не ухвалює рішення при ни­нішній ситуації із КОВІДом, недостачею кисню та апаратів ШВЛ в міській лікарні Гайсина! — прокоментувала роботу міської ради Гайсина голова місцевої РДА Людмила Головашич.

Людмила Головашич, керівник РДА

– Як мати і жінка, я думаю, що депутати мали би на сесії не посади ділити, а вирішувати питання 100 малих дітей у черзі до дитячого садочка. І як опалити сьогодні всі навчальні та медичні заклади громади? Це головні питання на сьогодні для Гайсина, а не щось особисте чи кар’єрне!

Впевнена, що всі ці конфлікти в раді через надмірну заполітизованість окремих депутатів та керівників… І настане день, коли люди розчаруються в таких обранцях і буде біда в районі. Як можу, я намагаюсь достукатись до їхнього сумління та людської відповідальності перед земляками. І, нарешті, у Верховній Раді розробляється Закон, який дасть змогу виборцям відкликати бездіяльних місцевих депутатів та міських голів. Бо, наприклад, у сусідній Польщі в одній із громад після децентралізації за рік змінили аж 5 голів, поки не обрали дійсно достойну та працюючу людину… І треба розуміти, що вибори – це не війна! Їх не треба боятись. А треба щодня пам’ятати, що тебе обрали люди і чекають від тебе роботи та результату… А не чвар!

- Це правда, що у вашому Гайсинському районі діють та мають своїх депутатів одразу 4 відомих олігархи? Це вони керують своїми групами впливу в кожній раді району?

- Так, це правда… На жаль, ми маємо ситуацію, коли багато депутатів не самостійні та умовно представляють ту чи іншу партію. Насправді вони «поставлені» від того чи іншого олігарха та діють за чітким сценарієм своїх кураторів…

Коли верстався номер газети, стало відомо, що в суботу, 23-го жовтня, в Гайсині відбулась ще одна, позачергова сесія міської ради.

- Сесія пройшла успішно. Створено відділ інвестицій. Присутніми на сесії були 19 депутатів і всі представники нашої депгрупи «Час дій». Жоден із «вболівальників» за успішний розвиток громади на сесію не з‘явився, — повідомила секретар ради Людмила Залевська. — Але ми це зробили без них. Після пленарного засідання сесії відбулось засідання групи «Час діяти» та засідання комісії по розвитку проєктів «Комфортні громади».

Водночас депутат із опозиції Юрій Кіщенко вважає, що «люди пам’ятають, скільки всього зроблено для міста Анатолієм Іллічом і вдячні йому за це. Проте, те, що відбувається зараз, мало кого влаштовує. В місті досі немає справжнього парку, такого як в Ладижині чи Тростянці, кінотеатр у жахливому стані. Безліч комунальних проблем, які потребують негайного вирішення. Відсутнє цілодобове водопостачання. Інфраструктура не працює як треба, є проблеми сполучення між селами та містом. Виносяться питання про закриття шкіл у зв’язку із відсутністю фінансування. Надзвичайно великий тариф на воду.

Опозиція назвала оптимізацію на сесії «узурпацією влади»

Нестача робочих місць для простих людей змушує багатьох покидати власні домівки та їхати за кордон. Відчувається нестача медичних працівників. Молодим фахівцям ніде працювати, після навчання вони змушені залишатися у великих містах, адже вдома немає вакансій, більшість місць вже зайняті «своїми людьми». Складається враження, що розподілення портфелів та працевлаштування «наближених» — це єдине, чим тут займаються, а замість забезпечення нагальних потреб громади створюються нові групи впливу, для вирішення своїх питань. Як же так вийшло, що один із найрейтинговіших мерів України сьогодні повністю залежний від секретаря ради? Адже саме секретар зараз грає «першу скрипку» в міській раді… І можна лише здогадуватися, чим це все може обернутися, адже наш мер — представник «Української стратегії Гройсмана», а фракція УСГ не увійшла до більшості «Час дій»?

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ
Фото Сергія Хіміча