Головний підозрюваний, що незаконно засівав самозахоплені землі, підробив 60 підписів селян і заволодів їхніми паями, обважував їх, ще на камеру цих «розслідувачів» заявив, що у нього вимагали 100000 ті, хто вперше за 10 років розслідував цей злочин – і все! Відео стало популярним! Бо ж хто не лайкне під «мусорнею», в «якої морда не трісне»? Та ще й голим фейком про 100000 хабаря?

Тому «облічітель» щасливий. Ось вам і помста, «менти»! Розслідували? Вивели на чисту воду? А «відосики» піпл хаває! Та ще й із лейбочкою популярного «33-го», яку чомусь виставив на своїй сторінці поширювач відео Андрій Гайдай.


Щоправда, людей на цьому відосику, обманутих, обважених цим підозрюваним, ви не побачите. Хоча профе­сійна робота журналіста вимагає дві точки зору. Не побачите і того, як захисник радив фермеру «падати в обморок», щоб не вручили підозру. А автор «відосика» стояв поряд і не знімав. Бо за це не заплатили?

Стоп-кадр із відео, де підозрюваний фермер Віктор Вележинський поряд з адвокатом, звинувачує правоохоронців у корупції. Але доказів не має

Зрештою, і цих псевдожурналістів «33-го», поліцейських, адвоката, потерпілих селян вже вислуховували справжні журналісти «33-го», втягнуті у цей скандал. Виїхали в це село на звернення селян. Щоправда, нам треба було розпочати із вибачення за тих псевдожурналістів. Бо обуренню жителів сіл, які звернулись до поліції і працівники слідства дали справі хід, а не як раніше (неважко здогадатись, чому), не було меж.

– Ви нас розчарували, зрадили правді. Бо виправдовували хапугу, шахрая і хабародавача. Знаєте, скільки він до цього тих баранів, конвертів і мішків збіжжя вивіз, щоб бути непокараним? Тоді він про це не заявляв. А тут чесні по­ліцейські не купились. І що? Ви їх одразу в бруді скупали, корупцію пришили? З його слів? Без доказів? Нехай краще скаже, як із спільниками підписи на наших документах про паї підробляв?! Ми дякуємо принциповим по­ліцейським, які вперше за роки цього «місцевого» безпрєделу і покривання розслідували справу. І вам, що захо­тіли вислухати правду після тих безсовісних брехунів, — обурюються у Журавному, Олександ­рівці, Широкій Греблі.


Те, що випливло далі, шокувало вже нас. Бо виявили цілу схему «заробітку» на популярності «33-го». Та не одного «нашого» кореспондента.

Коротко про ролик Гайдая: громадський активіст Андрій Гайдай разом зі своїм товаришем адвокатом Віталієм Головчуком, відрекомендувавшись кореспондентами нашої газети, не лише втрутилися у слідчі дії у рамках кримінального провадження по самозахвату землі, але й діяли в інтересах головного підозрюваного — фермера, який засівав у санітарній зоні «Укрзалізниці».

Та замість того, щоб визнати свою вину і компенсувати державі збитки у понад 150 тис. грн, горе-фермер на камеру без жодних доказів звинуватив правоохоронців, що вони зібрали його врожай та вимагали сто тисяч хабаря. А чесний, як він себе асоціює, громадський активіст поширив цю неперевірену інформацію, опираючись лише на слова фермера... Але правда, схоже, мало його цікавила, бо на відео видно та чути, як місцеві жителі пояснюють, що це не «ментівський» комбайн збирає врожай, а їхній. І на камеру називають ПІБ власника городу — Василя Івановича Желєзного. Але автор «відосика» чомусь за чисту монету сприймає лише слова фермера, а цих селян обзиває «тітушками», які «продалися ментам за 200 грн»...

То кого ж захищає Гайдай?

Щоб знайти фермера і запитати його про хабар, який начебто вимагали слідчі, і про землі «Укрзалізниці», які він засіває, наш кореспондент виїхав за юридичною адресою ФГ «Крук». Але самого фермера там не знайшли.

З’ясувалося, що тут проживає його колишня дружина, яка раніше була головним бухгалтером на господарстві.

– Це мій колишній чоловік, ми вже 6 років розлучені, але, як ніхто, знаю про методи його роботи. Після цього відео він ходив по Журавному і пропонував людям гроші, щоб були у нього свідками. Бо проти нього відкрили кримінальну справу, суд дав дозвіл на обшук території ФГ «Крук» — складів, техніки. Слідчі приїхали до мене, бо за ці роки колишній навіть «не удосужився» змінити в реєстрі юридичну адресу господарства. Дозволила обшук, щоб побачили, що тут нічого цього немає. А ви поїдьте в Олександрівку, де він в людей паї відібрав. Навіть у мене під хатою город забрав, який 17 років обробляли. Вигнав доньку, бо йому мало землі.

– То ви уже не бухгалтер у «Крук»?

– Ні. Раніше вела усю документацію. Знаю, у 2019 році була порушена кримінальна справа за підробку документів — 60 договорів. Без відома власників паїв на 10 років продовжив оренду землі. Декілька пайовиків хотіли працювати самі, звернулися до суду, але досі не можуть забрати у нього землю. А скільки землі він відібрав уже цьогоріч в Олександрівці?! — розповіла Неля Станіславівна.

В Олександрівці фермера називають Кенчиком і кажуть, що він тут усім добре насолив, але ніхто нічого довести не може, бо все вирішують «барани» із його стада. Тому горою будуть за поліцейських, які дали хід справі.


– Кенчик сам ходить і розказує, що має в Літинській прокуратурі «волохату» руку, а зараз вже й у Хмільницькій. І у суді все баранами вирішує. Так і справу з підробленням договорів зам’яли за строком давності... Йому все сходить з рук. Побив мого сина Євгена Деркача, і хоч би що... А той, бідолашний, ледь відійшов, — жа­ліється мама побитого. — У нього тут ферма була, усе село на нього працювало, навіть діти по 10 років гній вивозили.... То тут кожен може розказати, як він людей на роботу не оформляв, зарплати не доплачував, а кому платив, то одразу відбирав.

Надія Кравець 27 років пропрацювала в місцевому радгоспі, і їй біля хати виділили гектар городу. 16 років його обробляла, але цьогоріч виявилося, що земля уже не її.

– Щороку платила за оренду, бо не було коштів переоформити у приватну власність. Виробила поле, як картинку. А потім захворіла і віддала орендарю Кенчику. А нещодавно виявилося, що він приватизував мій город на свого двоюрідного брата. У райо­ні Федоришина йому зробила всі «бумаги», і тепер я нічого не можу добитися. Я не одна така, Кенчик навіть у вагітної жінки город забрав, — плаче Надія Максимівна.

– У нього брат був головою сільради, тому скрізь мав «зелене світло». Йому всі поля і пасовища, а ми викорчовували під лісом ділянки від бур’янів, з ніг падали, щоб хоча б щось мати. То Кенчик найняв бандюків, вони приїхали в балаклавах і нас побили... Отак він з конкурентами воює. Селян ні за що немає. 83-річного Романа Леонідовича Плаксієнка від­лупцював ногами за те, що той на велосипеді їхав під вікнами його бані, — каже Аркадій Горецький.

Житель Олександрівки Роман Плаксієнко показує територію господарства, де його побив фермер

– Але не всі його бояться. Зібрали підписи і написали заяву до голови ОТГ Миколи Юрчишина і до поліції, що він не виконує умови договору і не розраховується у повному обсязі за паї. Мав видати на руки по тонні пшениці, кукурудзи та мішок цукру, а дав лише трохи цукру. Якщо не віддасть, то підемо у суд і барани йому не допоможуть, — налаштована забрати своє Людмила Директорчук.

Знепритомніти, щоб уникнути підозри — спектакль в облполіції

Хмільницькі правоохоронці повідомили, що матеріалів по фермеру вистачить на не одне кримінальне провадження.

– Після об’єднання Хміль­ницької ОТГ до громади приєдналися ще 12 сіл, зокрема колишнього Літинського району. Ця територія для нас нова, тому ми детально вивчаємо, що, де і як. Звернулися до керівництва залізниці, щоб з’ясувати, як використовується так звана санітарна зона. Начальник станції «Вокзальна» пояснив, що спілка залізничників роздала своїм працівникам під городи десь по гектару цієї землі. Є відповідна карта, де вказані межі кожної ділянки, яка обробляється. Решту території залізничники прибирають від бур’янів. Вони й виявили майже 3,5 га соняшнику, які були засіяні без відома начальника станції. Почали розслідування, вийшли на 56-річного голову фермерського господарства, який підтвердив, що сіяв там соняшник. Коли слідчі пояснили, що йому доведеться сплатити 150-170 тис. грн збитків державі, він не повірив і заявив, що такі питання раніше вирішував за 300 грн. Слідчі вже не раз намагалися вручити йому підозру, але він взяв лікарняний і сховався, — повідомив начальник хмільницької поліції Валерій Романюк.


– А правда, що з фермера вимагали спочатку 60, а потім 100 тисяч?

– По цій заяві фермера зараз працює наша внутрішня безпека. Але точно знаю, що сам підозрюваний пропонував слідчим 50 тис. грн, щоб закрити справу. Ми вже планували, як взяти його на дачі хабаря, але він «зіскочив».

– Що відбувалося 19 жовтня, коли фермер приїхав з адвокатом та громадським активістом знімати відео?

– Того дня на «102» від адвоката Головчука надійшло повідомлення, що збирається арештований врожай. На місці подій з’ясувалося, що комбайн молотить на зовсім іншій ділянці, а соняшник, який був під арештом, уже зібраний. На жаль, у нас не було засобів, щоб цілодобово охороняти врожай, от цим хтось і скористався. Для з’ясування усіх обставин до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками ч. 1 ст. 197-1 ККУ — самовільне зайняття земельної ділянки. На підставі клопотання слідчого поліції, на техніку, яка збирала врожай, судом накладено арешт.

– Чи вручили вже підозру фермеру, який на камеру зіз­нався, що сіяв у санітарній зоні соняшник?

– Йому вручили підозру прямо у головному управлінні. Він разом зі своїм адвокатом та громадським активістом, цим самим Гайдаєм, пішли до начальника обласної поліції скаржитися. Слідчі чекали його під кабінетом. І коли він вийшов, при понятих вручали підозру. Тут раптом адвокат радить своєму підзахисному впасти і знепритомніти, щоб викликати «швидку». Але трюк не вдався. Цей спектакль громадський активіст чомусь не знімав на відео?...

Коли ми запитали адвоката Віталія Головчука та акти­віста Андрія Гайдая, чому вони представлялися «33-ім», знімалась упереджено лише одна сторона конфлікту, вони чомусь переводили стрілки один на одного.

- Віталій Головчук був моїм викладачем в університеті, я його давно знаю. Він попросив мене поїхати з ним, бо поліція збирає врожай фермера і вимагали з нього гроші.

- У тебе є докази?

- Ні, немає, лише слова фермера. Я не представлявся “33-ім”, це адвокат так мене представив, - запевнив Андрій Гайдай.

Ми звернулися і до адвоката Віталія Головчука. Ось що він повідомив:

- Я показав своє адвокатське посвідчення і вказав на Андрія, що він із “33-го каналу”. Він лише ввечері сказав мені, що з газетою не співпрацює, - пояснив адвокат. А коли наш кореспондент почала з’ясовувала у нього всі деталі тієї ситуації, щоб зробити об’єктивне журналістське розслідування, приписав родинні зв’язки з начальником слідства...

 

Ці люди на камеру заявили, що на своєму комбайні обробляють свої городи

Коли немає аргументів і фактів, а тільки домисли та ярлики — то про яку об’єктивність та дотримання закону може йти мова?.. Тому сподіваємось, що Андрій Гайдай, який каже, що «хотів відстояти справедливість» і його втягли у цей скандал, вислухає, запише й цих людей, опублікує відео. Вибачення про «ментів-мразей», «мусорню» і т.п. — то вже його добровільна справа совісті. Тому що, як юрист за фахом, знає, що це пряма образа честі і гідності. Справжні журналісти оперують аргументами і фактами. Ярлики вже були при сталінізмі…

Чи все чисто у родинному бізнесі Андрія? І його діях? Нам прийшло чимало повідомлень щодо суми замовлення, справи «чорних ріелторів» і багато інших фактів. Але ми зараз не будемо уподоблятись і вішати ярлики.

Наша редакція й надалі буде слідкувати за цією ситуацією. Щоб так не вийшло, що «тягатимуть» оббріханих правоохоронців із ярликами «ментів-мразей», які чесно хотіли довести справу до завершення. А фермер «завдяки стаду баранів» та резонансному «відосіку» не понесе покарання за названі вище селянами факти.

Коли верстався номер газети, стало відомо, що поліція подає до суду автора відео та фермера за наклеп.

Людмила ПОЛІЩУК