У цьому році  свято в Україні стане особливим. Бо його дата збігатиметься з часом переведення годинників. Отже в добі, коли відзначається Хеллоуїн буде на годину більше. Тепер трохи про важливі традиції святкування, що не можна робити, і чому саме гарбуз став його важливим атрибутом.

Щорічно це свято, що прийшло до нас із заходу, відзначається з 31 жовтня на 1 листопада. На Хелоуїн, або День всіх святих, прийнято вбиратися в страшні костюми, вирізати пики на гарбузі та підсвічувати їх свічками, ходити в гості і випрошувати частування.

Вважається, що сучасному святу насправді близько 2000 років. Племена кельтів, які жили в той час на території Англії, Шотландії, Північної Франції, Ірландії та Уельсу, особливо шанували бога смерті. Вони вірили, що саме в цю ніч божество збирає душі померлих в минулому році і поміщає їх у тварин. Так вони мали розплачуватися за свої гріхи.

Дата була обрана не випадково, бо 1 листопада кельти святкували новий рік, шануючи вже бога сонця, у якого вони просили щедрий урожай, робили жертвопринесення та інші обряди. Це свято з часом змінювалося, пережило злиття язичницьких та християнських культур. Вже в середні століття його стали називати Днем всіх святих – “All Saints ‘Day”або” All Hallows’ Day”. Пізніше назву скоротили до Halloween.

Що потрібно робити в святкову ніч і напередодні? День всіх святих триває всього одну ніч, але її потрібно провести продуктивно. Прийнято заздалегідь готувати страшні костюми, вбиратися в них і весело святкувати. З гарбуза вирізають страшну пику, вставляючи всередину свічку. Її називають “Світильник Джека” і залишають на порозі або підвіконні будинку. Ряджені ходять по вулицях, стукають в двері квартир і будинків, вимовляючи фразу: “Гаманець або життя!” або: “Цукерки або смерть!” Якщо відмовити в такому проханні, на вашу сім’ю і житло можуть сипатися неприємності.

Чого не треба і не можна робити на Хеллоуїн? Одна з прикмет говорить, що в цю ніч не можна обертатися, навіть якщо хтось слідує за вами по п’ятах. Не можна залишати поза межами будинку особисті речі, наприклад, вивішувати випрану білизну. Не можна відмовляти в допомозі тим, хто просить милостиню. Всі двері і вікна потрібно зачинити, через них в оселю можуть пробратися нечисті сили.

Чому вирізають і запалюють гарбуз? У одного з найцікавіших атрибутів свята – “світильника Джека” з гарбуза є своя історія. Згідно з давньою легендою, колись жив на світі хлопець на ім’я Джек. У нього була чорна душа, чорні помисли і вчинки.

Одного разу за Джеком прийшов диявол, але хлопець навіть не здивувався. До того ж він обдурив диявола – хитрістю змусив влізти нечистого на яблуню, а потім вирізав на стовбурі хрест. Звісно ж диявол не зміг злізти з дерева. Тоді вони уклали угоду – Джек допоможе йому спуститися вниз, а натомість антихрист не забере його душу.

Коли Джек помер, в рай його теж не взяли. Його душа неприкаяно поневірялася світом, врешті-решт він сам прийшов до диявола і попросив його забрати в пекло. Диявол сильно розлютився за те, що Джек його обдурив і кинув в нього жменю вугілля. Джек зловив вугілля і поклав у ріпу, яку в цей момент тримав у руках. Отримавши таку відмову від диявола, Джек пішов поневірятися світом з сяючим овочем. Згодом ріпу в обрядах замінили гарбузом.