Дівчина двічі ставала чемпіонкою світу із макіяжу. Її роботи визнані найкращими у найвідоміших будинках моди Європи та Америки. Кубок вагою 10 кілограмів передали у Вінницю. Нагородження проводила перший заступник голови обл­держадміністрації Наталія Заболотна.

— Вперше Вінниччина здобула перемогу на найпотужнішому конкурсі візажистів та перукарів у особі Ірини Чефранової. Дівчина підкорила суддів світового рівня та отримала найбільшу перемогу на конкурсі. Такий успіх — гордість для всієї області, — каже Наталія Заболотна.

Сама ж Ірина розповідає, що до цієї перемоги йшла роками. Спершу працювала бухгалтером, робила макіяж лише своїм подругам. Довго боялась змінювати професію. Та все ж вирішила почати працювати у сфері краси. І вже зараз вона — чемпіонка світу. Її власний рекорд — 30 унікальних зачісок за 5 годин.


— OMC Hair World — най­більша у світі професійна орга­нізація перукарів, візажистів та інших майстрів б’юті-сфери.

До її складу входить понад 50 країн-членів та понад 1 мільйон індивідуальних членів у всьому світі, існує з 1946 року. Головний офіс знаходиться у Парижі. Зазвичай чемпіонати світу ОМС проводяться в най­більших виставкових центрах різних міст світу, таких, як Париж, Токіо, Нью-Йорк, Лас-Вегас, на майданчику міжнародної виставки косметичних засобів з усього світу. Але у цьому році внесла свої корективи пандемія і конкурс провели онлайн. Необхідно було скинути фото своєї роботи. Також у 2018 р. я їздила в Париж і в складі збірної України отримала теж перше місце. В цьому році брало участь більш ніж 2700 учасників з 50 країн світу.

Я отримала перемогу у номінації «Креативний весільний макіяж».

У моїй категорії було 115 візажистів.

– Талант, везіння чи неймовірна праця?

– Я ніколи не проявляла особливих схильностей до малювання картин чи чогось по­дібного в школі. Але, ставши візажистом, надихнулась складними роботами чемпіонки України з макіяжу Кіри Говорухи з Дніпра. В неї були надзвичайно складні та цікаві конкурсні роботи. І в мене з’явилася мрія навчитись теж так малювати та стати чемпіоном світу. Щоб потрапити в Париж та отримати дві нагороди чемпіона світу з макіяжу, я працювала над своїми навичками протягом 3 років. Безпосередньо перед самим чемпіонатом протягом 2 місяців я готувалась по 8-10 годин день у день. Справа не у везінні чи таланті, я вважаю, що справа у мріях та великому бажанні! Також одного таланту недостатньо для того, щоб стати чемпіоном світу. Потрібна наполеглива праця, оскільки для перемоги твій малюнок має виглядати так, щоб у суддів не було вибору і вони поставили тобі найвищу оцінку. Я дуже вдячна своїм батькам, які віддали мене в 2005 році на мої перші курси по макіяжу, коли про таку професію майже ніхто не знав.

Але найбільше вдячна своєму чоловіку, який підтримав мене покинути бухгалтерію, не дав піти у програмісти та надихнув на те, щоб я займалась улюбленою справою.

Також я дуже вдячна своєму тренеру Васілієвій Таїсії Григорівні з Дніпра за те, що вона повірила в мене і завжди підтримувала. Надзвичайно вдячна першому заступнику голови облдержадміністрації Заболотній Наталії Михайлівні за передачу мені світового кубка від OMC Hair World. Після першої перемоги на чемпіонаті світу в Парижі мене призначили суддею чемпіонату України з макіяжу. Також я готую своїх учнів на такі чемпіонати. В своїй студії я навчаю дівчат фарбувати себе, а також базовим навичкам професійного візажу для подальшої роботи.

– Професія «візажист» раніше не була популярною. Існували лише гримери, більшість з них — у телекомпаніях. Зараз рівень конкуренції шалений. Чи важко утримуватись в лідерах, ти ж одна з найкращих?

– Раніше макіяж не користувався таким попитом. 10 років тому працювати візажистом було складніше. Та з кожним роком професія тільки набирає обертів, вона стає дуже популярною. Зараз більшість жінок хочуть зробити макіяж та зачіску на будь-яке свято. Звичайно, рівень конкуренції також зростає, але якщо ти займаєшся улюбленою справою і викладаєшся на всі 100%, то клієнтів завжди буде вистачати. Також важливо далі продовжувати розвиватись, навчатись, брати участь у конкурсах, вкладати кошти у косметику, не зупинятись на досягнутому та завжди бути в тренді!

 Софія Копач