Ми вже писали в минулому номері про 14-річну Лейлу Юсіфзаде. Брали інтерв’ю у її мами Наталі Токар. І ось новий результат — перемога на чемпіонаті України, який вперше за багато років відбувається на Вінниччині.

18-21 жовтня у Вінниці у спорткомплексі Головного управління Національної поліції проходив чемпіонат України з художньої гімнастики серед школярів. Це вперше за останні роки Вінниччина приймає художніх гімнасток зі всієї України на змаганнях такого високого рівня. 263 спортсменки із 15 областей України з’їхалися у місто над Бугом, щоб продемонструвати усю красу найелегантнішого олімпійського виду спорту і обрати найкращих серед кращих. Турнір тривав три дні.


– Дивлячись на дівчат-учасниць, вкотре переконуюсь, наскільки це гарний вид спорту. Але будучи мамою дитини, яка займається художньою гімнастикою, знаю, яка це важка та копітка праця! І не тільки їхня, а ще й тренерів та батьків. Сьогодні Вінниччина знову заявляє про себе на достойному рівні. Робимо все можливе, щоб було відповідне фінансування та матеріально-технічна база для наших спортстменок, щоб Вінниччина знову була на п’єдесталі, — привітала учасників перший заступник голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна.

Вінницькі гімнастки показали дуже високий результат. Збірна команда Вінницької МДЮСШ №1 посіла 1 місце за програмою 1 розряду у групових вправах. І збірна команда Вінницької МДЮСШ №1 посіла 2 місце за програмою кандидатів у майстри спорту у групових вправах.

— Перемога наших дівчат — це заслуга головного тренера області Юлії Заплішної та президента Він­ницької обласної федерації з художньої гім­нас­тики, тренера Анни Миргородської. Дякуємо першому заступнику голови обласної державної адміністрації, депутату обласної ради Наталі Заболотній та віцепрезиденту Вінницької обласної федерації з художньої гімнастики Наталії Токар за сприяння та допомогу в організації чем­піонату та розвитку нашого виду спорту в області, — відзначають в обласній федерації художньої гімнастики.

Справжньою зіркою чемпіонату стала 14-річна Лейла Юсіфзаде. Її мама Наталя Токар розповіла нашому кореспонденту, що донька займається гімнастикою із 3-х років.

— Мій чоловік — професійний спортсмен міжнародного рівня. Коли народилася Лейла, його бачення було однозначним, що донька має займатися художньою гімнастикою. Бо Лейла з народження була гнучкою і здібною. Її не потрібно було розтягувати на шпагат, у неї були природні дані. Шлях її починався з різних клубів, але серйозна підготовка почалася, коли у 7-річному віці Лейла пішла у клуб «Прем’єра». З тих пір Юлія Заплішна — головний тренер області – та Анна Миргородська ведуть Лейлу до вищих п’єдесталів. Дитина займається щодня по 6-8 годин. А перед серйозними змаганнями буквально ночує у залі, — розповіла мама гімнастки, заступник начальника управління спорту та рухової активності департаменту гуманітарної політики Вінницької ОДА Наталя Токар.

Нещодавно Лейла виборола «срібло» на змаганнях «Олімпійські надії», поступившись гімнастці зі збірної України. Ці змагання вважаються фактичним відбором у нову олімпійську збірну, тому що першу трійку кожної категорії оцінює сама Ірина Дерю­гіна. Можливо, вже скоро Лейла Юсіфзаде стане ще однією олімпійською зіркою із Вінниччини, як вона мріє. Бажаємо талановитій гімнастці успіхів!

Людмила ПОЛІЩУК