«Ваш гараж обліковується як такий, власник якого невідомий. Пропонуємо Вам негайно з’явитися до МКП «Архітектурно-будівельний сервіс. У випадку ігнорування — попередження, Ваша споруда відповідатиме демонтажу з подальшою її реалізацією».

Такі «листи щастя» отримали члени гаражного кооперативу «Каштан-К» і прийшли до редакції, щоб розповісти про затяжну бюрократичну боротьбу з міською радою. У зверненні, котре підписало 180 людей, йдеться:

«З 1972 року на ділянці площею трохи більше 1,7 гектара вздовж вулиці Ващука розташовані 300 гаражів. Їхні власники — пенсіонери, інваліди, «афганці», чорнобильці, атовці. У 2007 році ця ділянка була визначена обласною радою для кооперативного будівництва і включена в межі села Якушинці. Власники об’єдналися у кооператив «Каштан-К». Вже у 2011 році Якушинецька сільська рада видала дозвіл на виготовлення проєкту землеустрою по відведенню земельної ділянки під будівництво гаражного кооперативу. Наступного року проєкт виготовили, і з тих пір власники гаражів щомісяця сплачували земельний податок.


Утім, спокійного життя не судилося. Бо вже через три роки ця земельна ділянка ввійшла до меж Вінниці, і кооперативу ОК «ГБК Каштан-К» тепер необхідно скоректувати своє територіальне підпорядкування і потім оформити державний акт на володіння землею та отримати кадастровий номер. У квітні 2016 року власники гаражів зібрали всі необхідні документи і звернулися до міської ради, аби все оформити, як належить. Але їм відповіли, що детальний план десятого мікрорайону Вишеньки перебуває ще на стадії розробки, і пообіцяли повернутися до вирішення цього питання трохи згодом.

А нещодавно одного ранку власники гаражів знайшли на дверях кожного гаража ось таке попередження від міської влади: «Ваш гараж обліковується як такий, власник якого не відомий. Пропонуємо Вам негайно з'явитися до МКП «Архітектурно-будівельний сервіс». У випадку ігнорування попередження, Ваша споруда підлягатиме демонтажу з подальшою реалізацією». Напрошується запитання: чому влада замість того, аби допомогти привести кооператив до цивілізованого вигляду, намагається тільки виселити у невідомому напрямку майже 300 гаражів? Протягом усього часу існування кооперативу всі дії по оформленню земельної документації у міській раді невиправдано затягувалися, на численні звернення та листи приходили тільки формальні відписки. Безпідставні відмови та ігнорування всіх норм законів почалося саме з моменту включення земельної ділянки у межі Вінниці. Нам було надіслано п'ять листів-відмов, де не було вказано жодної законної причини відмовити в оформленні земе­льної ділянки у власність кооперативу. Основна причина — ви не узаконили землю, хоча це не зовсім відповідає дійсності. Нам просто кажуть, що кооператив мають перенести в інше місце, а в яке — невідомо. З міськими чиновниками говорили не раз — марна справа. Що нам робити?»

Начальник МКП «Архітектурно-будівельний сервіс» Анатолій Плахотнюк розповів журналісту:

- Ці гаражі встановлені незаконно. До міської ради звертаються голови кооперативів, котрі з людей зняли гроші, а самі розповідають їм дурниці. Питання почали виникати тоді, коли цю територію приєднали до Він­ниці. Існувала домовленість, що гаражі тут стоятимуть ще 5 років, а потім почнеться забудова 10 мікрорайону і гаражі доведеться перенести в інше місце. Ці люди прекрасно розуміли ситуацію. 5 років — це достатньо довго, щоб щось вирішити. І за той період, коли земля ще належала Якушинецькій сільській раді, вони могли підготувати всі необхідні документи і узаконити землю. Вони створили юридичну особу, збирали гроші нібито на сплату податків. Але як можна було платити податок, якщо немає необхідних документів на землю, наприклад, нормативно-грошової оцінки землі, з якої, власне, і вираховується сума податку? Але цього ж ніхто не робив! Я сумніваюся, що їм не дали аргументованої відповіді. Або отримали відмову і їх це не влаштувало. Ми повідомили людей про демонтаж. Однозначно ці гаражі підлягають знесенню, бо частина їх збудована на міських комунікаціях та мережах.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА