Вінницьке учбово-виробниче підприємство Українського товариства сліпих (УТОС) виконує важливу соціальну функцію – дає роботу понад сотні людей з інвалідністю, і не лише по зору. Були проблеми із реалізацією виробленої продукції, і  деякий час підприємство не працювало активно. Проводилися ремонтні роботи основних вузлів і агрегатів, обладнання підтримувалось у належному стані.

Із 1 листопада підприємство знову працює у звичному режимі. Співробітники вийшли на роботу – поки що близько 160. Люди із інвалідністю та без неї працюють у цеху із випуску насосів, механообробки тощо.

– Останнім часом на підприємстві проводилися регламентні технічні роботи, а нині продовжуємо звичну виробничу діяльність. Випускаємо водяні вібраційні насоси, електричні кип’ятильники, ТЕНи для електроплитки та води, звукові маяки, постільну білизну, спецодяг. Надаємо інші швейні, кейтерингові та гарантійні послуги, – розповів Анатолій Коваль, заступник директора підприємства УТОС.

Протягом місяця тут випускатимуть близько 3000 вібраційних насосів. Хоча через пандемію існує  проблема із реалізацією продукції.

Підприємство Товариства сліпих у Вінниці збереглося і працює – на відміну від деяких інших регіонів, де їх, на жаль, почали зупиняти. Усім без винятку слабозорим вінничанам дуже складно знайти роботу, особливо молоді. Бажано, щоб робота в УТОС була й надалі, адже на пенсію прожити важко.

Ірина ЗОНОВА