Ціна на цукор в Україні може зазнати змін. А все через те, що в Україні вже закрились чотири заводи із 34-х. Причина – дорожнеча газу.

Директор однієї із асоціацій Юрій Ільченко каже, що ціна на газ сильно зросла у порівнянні із минулорічною. Якщо у 2020-му його можна було купити за 7-8 гривень за кубометр, то у 2021-му – за 28 гривень.

“Це стало економічною катастрофою для багатьох підприємств галузі”, – заявив він.

Юрій Ільченко розповідає, що в Україні є 34 цукрові заводи, 19 із них працюють тільки на газі. За його словами, ціна на газ зросла настільки, що деяким заводам з погляду рентабельності цьогоріч навіть “немає сенсу відкриватися”.

“Офіційно відмовилися починати сезон цукроваріння вже 4 заводи”, – розповів Ільченко.

Враховуючи вказані фактори, ціна на цукор може суттєво збільшитись. Вже зараз кілограм продукту вартує 23-24 гривні (на виході із заводу). На полицях супермаркетів він куди дорожчий. Через подорожчання газу, можна прогнозувати нову ціну на цукор у межах 40 гривень за кілограм, а то і більше.

Пан Ільченко каже, що собівартість цукру очікують на рівні 30-32 гривень, відпускну ціну заводів – 34-40 гривень за кілограм. Плюс варто враховувати ще надбавки безпосередніх продавців продукту.

Варто додати, що ще деякий час тому економісти прогнозували зміну вартості цукру в бік подешевшання. Мовляв, цьогоріч цукровий буряк вродив у достатній кількості. Втім, свої корективи у ціну внесло подорожчання газу.