Православна церква 3 листопада вшановує пам’ять преподобного Іларіона Великого. Саме в цей день аналізують природні явища і визначають, якою буде зима. Іларіон Великий вивчав науки в Олександрії, там же прийняв християнство. Повернувшись до батьківщини, преподобний пішов до самітників поблизу Гази. Іларіон вважається засновником кількох монастирів та першим проповідником чернецтва в Палестині. Наприкінці свого життя святий вирушив у подорож, щоб знову відвідати Єгипет та поклонитися могилі святого Антонія Великого. Помер Іларіон на острові Кіпр, заздалегідь передбачивши свою смерть.

Іларіон Псковоезерський був учнем преподобного Єфросина Псковського. Він заснував Озерський Покровський монастир на березі річки Жовчі, що впадає в Чудське озеро, і став першим настоятелем. Обитель стала важливим релігійним центром, і, попри близькість Лівонського ордену, православ’я швидко поширювалося поміж місцевих мешканців.

В Україні – День ракетних військ і артилерії, День інженерних військ. А ще у світі відзначаються Всесвітній день медузи, День обізнаності про стрес.

3 листопада увійшло до історії людства такими подіями:

1493 • Під час своєї другої подорожі до Нового Світу Христофор Колумб відкрив острів Домініка (Карибський архіпелаг). Згодом на його північному узбережжі було закладено місто Ла-Ізабелла, котре через пять років було знищене місцевими племенами тайно.

1534 • Англійський парламент прийняв акт, який проголошував Генріха VIII і його спадкоємців єдиним верховним земним главою Церкви Англії. Разом із «Актом про супрематію», виданим за правління королеви Єлизавети, відбувся повний розрив Англіканської і Католицької церков. Обидва документи зберігають юридичну силу й досі, визначаючи особливу роль британського монарха в справах церкви.

1794 – Олександр Суворов, відправлений на придушення польського повстання, переміг у Мацієвицах війська Костюшка і штурмом узяв Прагу – передмістя Варшави, винищивши значну частину її населення. Повстання було придушене

1867 • У битві біля Ментане (близько 20 км на північний схід від Рима) франко-папські війська розбили загони і талійських добровольців під проводом Джузеппе Гарібальді, які намагались захопити Рим, щоб приєднати його до об’єднаного Італійського королівства.

У цей день в 1888 році “Джек Різник” скоїв свій останній злочин. “Джек Різник” – псевдонім, присвоєний невстановленому серійному вбивці, який діяв в Уайтчепелі і прилеглих районах Лондона в другій половині 1888 року. Прізвисько взято з листа, надісланого в Центральне агентство новин, автор якого взяв на себе відповідальність за вбивства. Жертвами, приписуваними “Джеку Різнику”, були повії з нетрів, яким вбивця перерізав горло перед тим, як розкрити черевну порожнину. Вилучення внутрішніх органів, принаймні, у трьох з жертв викликало припущення, що вбивця володіє певними анатомічними знаннями, властивими професійному хірургу. Точна кількість жертв “Джека Різника” в даний час невідома, є предметом суперечок і коливається від 5 до 15. Остання жертва, Мері Джейн Келлі, була наймолодшою і найпривабливішою з усіх, а тому заробляла більше за інших і мала можливість знімати кімнату, в якій її вбили. Таємниця особистості вбивці досі не дає спокою дослідникам.

У 1897 році відбувся перший підйом в повітря суцільнометалевого дирижабля “Металбаллон” конструкції Давида Шварца в Берліні. Він закінчився руйнуванням літального апарату через відмову двигуна.

1906 • За підписаною у Берліні Міжнародною радіотелеграфною Конвенцією єдиним сигналом лиха для радіозв’язку на морі був встановлений сигнал SOS (…—…). Радіостанції 29 країн, що підписали конвенцію, повинні були приймати його з суден поза всякою чергою.

1918 • Скликане у Чернівцях народне віче прийняло рішення про приєднання Північної Буковини до України.

1918 • Після отримання наказу німецького командування про вихід кораблів у відкрите море для ведення бою з англійським флотом, моряки і солдати кільського гарнізону організували демонстрацію протесту і відмовились виконати наказ. Наступного дня демострація, підтримана робітниками Кіля переросла у повстання всього флоту, локалізувати і придушити котре не вдалось, — воно почало поширюватись на інші міста Німеччини і переросло в Листопадову революцію, котра привела до повалення монархії Гогенцоллернів.

1927 – у Нью-Йорку під річкою Гудзон відкритий Голландський тунель – перший у світі підводний тунель для транспорту

1928 – Туреччина перейшла з арабського на латинський алфавіт

1937 • Протягом двох днів в урочищі Сандармох неподалік селища Медвежа Гора (нині — місто Медвеж’єґорськ) у Карелії було розстріляно переважну більшість з близько трьох сотень українців, яким судилось потрапити до «Соловецького етапу». В ці дні вбиті Марко Вороний, Микола Зеров,- Мирослав Ірчан, Микола Куліш, Степан Рудницький, Павло Филипович, Володимир Чехівський, Юліан Шпол та ін. Загалом з 27 жовтня по 4 листопада 1937 року рішенням «трійки» УНКВС Ленінградської області в Сандармосі було страчено 1111 в’язнів Соловецької тюрми особливого призначення ГУДБ НКВС СРСР.

1941 – агенти НКВД організували в Києві серію вибухів, внаслідок якої у повітря злетіли Успенський собор Києво-Печерської лаври і ще кілька будівель

1941 – німецькі війська зайняли Феодосію в Криму і Курськ в РФ

1944 – перше бойове застосування міжконтинентальних аеростатів із бомбовим навантаженням при атаці японцями США

У 1954 році в Японії на екран вперше вийшов фільм “Годзілла”.

1957 • В Радянському Союзі запущено другий супутник. Він став першим, на борту котрого знаходилась тварина, собака Лайка. За офіційною версією Лайка прожила декілька днів до закінчення кисню в супутнику, а потім її життєдіяльність підтримувалась при допомозі спеціальної апаратури, котра вийшла з ладу після повної розрядки батарей. Лише у 2002 році стало відомо, що Лайка витримала лише чотири оберти навколо Землі — через конструкторські прорахунки і відсутності системи терморегуляції Лайка померла від стресу і перегріву, а радянські інформагенства протягом 7 днів передавали дані про самопочуття уже мертвої собаки. Сам супутник здійснив 2570 витків навколо Землі і згорів у атмосфері 4 квітня 1958 року.

У 1958 році на Лівому березі Сени в Парижі був відкритий комплекс будівель ЮНЕСКО. Його звели на площі Фонтенуа, де знаходиться також військова школа, за проектом міжнародної команди архітекторів – американця Марселя Брейєра, італійця П’єра Нерві і француза Бернара Зерфюсса.

1963 – “зоряне весілля” космонавтів Андріяна Ніколаєва та Валентини Терешкової. Згодом вони розлучаться

1970 • В Чилі відбулась інаугурація президента країни Сальвадора Альєнде — першого в Латинській Америці марксиста, обраного на вищий пост у державі демократичним чином.

1986 • Ліванський журнал “Аль-Шираа” опублікував інформацію про те, що США таємно продають озброєння Ірану в надії добитися звільнення сімох американських заручників, утримуваних в Лівані проіранською терористичною групою. Ці дані були підтверджені 6 листопада розвідувальною службою США і викликали шок в американських офіційних колах, призвівши до порушення судової справи проти найближчого оточення президента Рональда Рейгана, оскільки продаж зброї Ірану не тільки порушував американське ембарго щодо Ірану, але й безпосередньо суперечив офіційним запенянням Рейгана, що уряд США ніколи не буде вести переговорів з терористами.

У 1992 році демократ Вільям (Білл) Джефферсон Клінтон, губернатор штату Арканзас, здобув перемогу на президентських виборах в США.

1996 – в аеропорту Донецька кілери в масках розстріляли народного депутата України, відомого бізнесмена Євгена Щербаня.Його, дружину та ще двох людей було вбито в режимній зоні летовища Донецького аеропорту близько 12 години дня після посадки приватного літака Як-40, на якому Щербань повернувся з Москви з ювілею Йосипа Кобзона. Як встановило слідство, вбивство скоїв громадянин Росії Вадим Болотських двома пострілами впритул, решта людей загинули внаслідок хаотичної стрілянини з автомата його напарника Геннадія Зангеліді. Серед ймовірних замовників вбивства, зважаючи на активну бізнес- та політичну діяльність загиблого, вказують: Представників «донецького клану», маючи на увазі команду Віктора Януковича та Ріната Ахметова, які прийшли на заміну «команді Євгена Щербаня», лідера «дніпропетровського клану» Павла Лазаренка., українського олігарха і політика Юлію Тимошенко. Подія відбулась на тлі жорсткої конкуренції у сфері перерозподілу власності та зон впливу між українськими бізнесменами. Убивство та матеріали слідства в різний час намагались використати різні політичні сили України у політичній боротьбі.

2014 • У Нью-Йорку офіційно відкрився Всесвітній торговий центр 1, центральна будівля в новому комплексі Всесвітнього торгового Центру, збудованого на місці знищеного в результаті терористичної атаки 11 вересня 2001 року Всесвітнього торгового центру. Після завершення будівництва Всесвітній торговий центр 1 став найвищим (541,32 м) хмарочосом у Західній півкулі і третім за висотою у світі після Бурдж-Халіфа в Дубаї (828,0 м) і Абрадж аль-Бейт в Мецці (601,0 м).

Тетяна КОНДРАТЬЄВА