Протистояння губернатора з антивакцинаторами відбулось у вінницькому “Епіцентрі”. Його “підловили” активісти, коли на вихідні робив покупки для дому

У суботу, 30 жовтня, протестуючі проти ковідної вакцинації зібрались біля торговельних центрів “Метро” та “Епіцентр”. На акцію протесту проти примусової вакцинації прийшли прихильники громадської організації “Доста”. Після дискусій на вулиці активісти завітали у торговий центр перевірити, “чи не порушуються там права громадян”.

Серед прилавків вони раптом зустрілися із головою Вінницької ОДА Сергієм Борзовим. Він тут був у ролі звичайного покупця. Діалог між представником президента у Вінницькій області та громадськими активістами виявився емоційним.

– Сергію Сергійовичу, поясніть, чому порушуються наші конституційні права? Чому освітян, працівників торгівлі, закладів громадського харчування під примусом та погрозами звільнення з роботи змушують вакцинуватися від коронавірусу? Люди не погоджуються на медичні експерименти, бо вакцини не пройшли усі етапи випробовування. Навіщо на них тиснути? – обурилися активісти, які одразу взяли голову “в кільце” і закидали болючими для них питаннями.

– В Україні карантин введено незаконно!

– Незаконно? Подавайте у суд! – заявив Сергій Борзов. – Поїдьте у ковідні лікарні і скажіть це пацієн­там реанімації. Сьогодні (станом на суботу, 30 жовтня) там кисню залишилося до першої години дня. Як ви цього не розумієте?

– То чому закрили два кисневих заводи? Ми знаємо, що кисень закуповують за кордоном. Це ще одна схема відмивання коштів?

– Не плюйтеся! Чому ви без маски у торговельному центрі? – вже не стримував емоції голова. – Якщо вас цікавить достовірна інформація, то ось документ. – І Сергій Борзов з телефону зачитав інформацію: – Газові компанії, з яки­ми у нас була укладена угода, пишуть, що у зв’язку із зупинкою від­вантаження рідкого медичного кисню на двох підприємствах-виробниках з 29 жовтня немає можливості забезпечити медичні заклади Вінниччини киснем на невизначений термін. Але ми вирішуємо цю проблему.

– Ви навмисно залякуєте людей, що немає кисню, щоб змусити вакцинуватися. У вас є докази ефективності цих вакцин?

– Так! Ті, що надала Всесвітня організація охорони здоров’я.

– Там рекомендації щодо щеплення, так само як і носіння масок, – наполягали на своєми активісти. Але голова запропонував поспілкуватися про це не у його вільний час, коли він без охорони скуповується як звичайний відвідувач закладу.

– Було б краще у робочий час ставити запитання. Я відкритий до діалогу, – запропонував він. Але люди відповіли, що не можуть пробитися на прийом до голови.

– Ви увесь час десь на виїзді. У людей нагальні проблеми з газом, а ви відкриваєте майданчики, – підняли ще одну проблему активісти “Доста”.

– Де від­клю­чають газ?

– У Тиврівському садочку.

– То у вас є місь­кий голова. Запитайте його, чому він не уклав угоди з “Нафтогазом”. Ціна на газ для шкіл, дитсадків та інших соціальних об’єктів не збільшилася. Не розумію, у чому проблема, – здивувався Борзов.

Та активісти не зупинилися на ковідних питаннях і проблемах з газом. Поставили під сумнів навіть легітимність державної влади…

На захист віп-покупця прийшов директор “Епіцентру”. Перше запитання, яке поставив йому голова: як цих людей пропустили у магазин без масок?

– Зараз можна викликати поліцію – і вас оштрафують на 1700 грн. Ви це розумієте? – пригрозив Борзов. І знову здійнявся галас про порушення конституційних прав.

– Шановні, я як голова Вінницької ОДА можу змінити господарську діяльність на території області, але не підзаконні акти, – на завершення заявив голова ОДА. На що активісти “Доста” повідомили, що продовжать боротьбу за свої права. І заявили про акцію протесту під стінами облполіції.

Сьогодні, 3 листопада, “Доста” пікетує ГУНП. У поліції про пікет знають, але не розуміють, чому люди саме сюди звертаються.

– Якщо люди вважають, що їхні конституційні права порушуються, нехай пікетують Кабмін, – заявили у ГУНП.

Каріна МАЄВСЬКА