Із 29-го жовтня Вінницька міська територіальна громада перейшла в «помаранчеву» зону коронавірусу. Про це під час 13-ї сесії ВМР повідомив директор департаменту охорони здоров’я ВМР Олександр Шиш.

– Зонування визначається по 5 маркерах, і на сьогодні рівень госпіталізації вперше за останні місяці перетнув 60%. Тому ми автоматично потрапили до «помаранчевої» зони.., – зазначив Олександр Шиш. – Якщо ми негайно не вплинемо на ситуацію із новими захворюваннями на ковід серед мешканців громади, то «червона» зона може накрити Вінницю вже за 2-3 тижні. Бо реанімації по трьох ковідних медзакладах вже зайняті на 90%… Загалом маємо 385 пацієнтів на 550 ковідних ліжках…

– Скільки вінничан нині в реанімації?

– 35 осіб перебувають на СІПАП-терапії, а решта – на кисневій терапії… Також завдяки рішенню сесії від 29 жовтня буде створено додатково 10 ліжок інтенсивної терапії. Адже місто купує додаткове медичне обладнання: 10 апаратів ШВЛ, 6 апаратів високопотокової оксигенотерапії та 12 моніторів пацієнта. Усе це вартує майже 10 млн грн. Понад 3,5 млн грн з бюджету громади виділили сьогодні на закупівлю ліків для хворих на COVID-19, майже 4 млн грн – на муніципальну надбавку за жовтень медикам ковідних команд.

– Розіграш 50-ти велосипедів, телевізорів та «Тойоти» пожвавив вакцинацію по Вінниці?

– На мою думку, на українців більше діють обмежувальні заходи, а не заохочувальні призи… Але рівень щодобової вакцинації по міській громаді виріс із 1100-1200 до майже 3 тисяч городян. Вакциновано першою дозою більше 37% і повністю щеплено 26% дорослих вінничан… Тому до здобуття 70% колективного імунітету у нас ще багато роботи.

Записав Роман КОВАЛЬСЬКИЙ