Вже тиждень 23-річний Богдан Огурцов без ноги сидить на стільці під посольством Чеської Республіки в Києві.

Літо 2021 року стало фатальним для юнака. Заробітчанин ледве не загинув на роботі в Чехії. Та все ж вижити йому вдалось. Тепер інва­лідність на все життя. Богдан розповідає, що голодування проводить, бо хоче привернути увагу уряду Чехії до заробітчан, які покалічиись на виробництві.

– Своє голодування я проводжу для того, аби попередити заробітчан. Не секрет, що тисячі вінничан їдуть в інші країни на заробітки. Така ситуація, як в мене – не рідкість. Дякую Skodа і агентству DU-MI s.r.o. за те, що зруйнували моє життя. І ситуація, яка сталась зі мною, може і інших довести до великого горя. Лише літом цього року я влаштувався працювати на завод Skodа. Пропрацював всього 5 днів. Поїхав на заробітки легально, через агентство по працевлаштуванню.

Потім моя нога потрапила у частину конвеєра, що рухається. Кінцівку розтрощило. І тепер я залишився інвалідом на все життя. На чеському автомобільному гіганті не визнають своєї причетності, а всі обставини фатального вечора керівництво просто приховує, — заявляє потерпілий.


Тепер заробітчанин розраховує лише на профспілки, які намагаються змусити компанію виплатити вже колишньому робітникові компенсацію за втрачену ногу. Богдан Огурцов з Вінниччини працював на заводі «Skoda», що у чеському місті Млада Болеслав. Українець збирав автівки марки Octavia, але була потреба працювати понаднормово, і коли він вийшов у чужу вечірню зміну на лінію «Fabia», сталася надзвичайна подія – нога застрягла у технологічному обладнанні.

– Лікарі заводської медичної допомоги одразу прибули. Коли прийшов до тями після больового шоку, то побачив, що нога затиснута у конвеєрі. Від побаченого знову втратив свідомість… Як працівники компанії витягували ногу, ніхто не знає, але саме це, на мою думку, стало причиною ампутації кінцівки, — розповідає заробітчанин, 23-річний Богдан.

– Потім мене доставили до медзакладу у Празі. Там лікарі зробили те, що могли, але рятувати кінцівку вже було пізно. Я залишився інвалідом у Чехії. З Праги «повернули» до Млади Болеслава. Там у лікарню до мене прийшов представник автоконцерну та дав підписати папери, зміст яких я не знав. Лише згодом дізнався, що чеська компанія не планує жодної крони виділяти на лікування та заперечує причетність до факту травматизму.

Профспілка іноземних робітників та організація «Іноземець – не раб» взялися допомогти українцеві.

– Ми маємо намір отримати найвищу компенсацію, адже життя робітника суттєво погіршилося і це неможливо виправити. Хлопцеві змінили адвоката. Зараз боротьба триває, — зазначає заступник директора профспілки іноземних працівників та працівників агентств Чеської Республіки Віктор Косина.

На підтримку Богдана голодувати під посольство Чехії виходять і інші заробітчани. Проте реакції та офіційної відповіді від Чехії так і немає.

Софія Копач