Православна церква 5 листопада вшановує пам’ять апостола Якова. – сина святого Йосипа, який був чоловіком Божої Матері. Інші назви свята: “Яків”, “Яків праведний”, “Яків Гужник”, “Гужники”. Народився майбутній апостол ще до того, як Йосип одружився з Марією. Яків Молодший – один із сімдесяти апостолів. Його називали «братом Господнім». Існує багато версія походження цього прізвиська. За найпоширенішою, нарекли його так, тому що він дійсно був зведеним братом Ісуса. За переказами, за життя Ісуса Яків не вірив, що Христос є Спасителем. І тільки після розп’яття і воскресіння помазаника, думка Якова змінилася. Яків став першим єпископом Єрусалима. Помер у віці 63-х років. Смерть прийняв мученицьку – язичники скинули його з ганку храму, а потім закидали камінням.

У цей день у світі відзначаються Всесвітній день обізнаності про проблему цунамі, Міжнародний день менеджерів-волонтерів.

5 листопада увійшло до історії людства такими подіями:

333 • У битві біля Ісса у Кілікії військо Коринфського союзу на чолі з Олександром III Македонським розгромило армію Дарія III, змусивши його відступити за Єфрат. Крім великого обозу переможці захопили в полон родину перського царя — його дружину і доньку.

1226 • По смерті Людовика VIII Лева королем Франції став його 12-літній син Людовик IX, що до повноліття правив під опікою матері Бланки Кастильської.

1370 • У своїй столиці в Кракові у віці 60-и років помер Казимир III Великий, останній король з династії П’ястів, завойовник Галицької Русі, Волині і Поділля, що стало початком перетворення Польщі в найбільшу східноєвропейську державу. Його спадкоємцем по династичній унії 1355 року став представник Анжуйської династії угорський король (з 1342 р.) Людовик I.

1484 • Папа римський Іннокентій VIII видав буллу “Summis Desiderantes”, в котрій надавав інквізиторам широкі повноваження для переслідування відьом: “…багато осіб обох статей …вступили у плотський гріх з демонами …і своїми чарами, заклинаннями та іншими злочинними діями наводять порчу на чоловіків та жінок, домашніх та інших тварин, а також виноградники, сади, луги, пасовиська, ниви…”. Від підозрюваних у подібних злочинах інквізитори отримали можливість добиватись зізнання шляхом тортур, а їх самих спалювати на вогнищі. Це дало початок практиці “відьомських процесів”, що в Європі 16-17 століть стали масовим явищем.

1605 – у цей день король Яків I повинен був відкрити засідання англійського парламенту. Католики-змовники з метою припинити протестантське правління в країні умовили 25-річного Гая Фокса закласти бочки з порохом у підвалі Палати лордів і підірвати їх під час засідання. Але змова зірвався – до уряду надійшов анонімний лист із повідомленням про неї, і 4 листопада Фокс був заарештований. Під тортурами він розповів все, що знав, і 31 січня наступного року був страчений. В Англії цей день відзначається як День Гая Фокса

1612 • Друге ополчення на чолі з князем Дмитром Пожарським і земським старостою Кузьмою Мініним отримало остаточну перемогу над поляками, які були змушені залишити Москву.

1625 • Після невдалого походу на Київщину для упокорення козаків, що під проводом Марка Жмайла піднялись проти шляхетського свавілля, в урочищі Ведмежі Лози біля Курукового озера (неподалік сучасного Кременчука) коронним польним гетьманом Станіславом Конецпольським і козацькою делегацією на чолі з кошовим отаманом Війська Запорозького Михайлом Дорошенком укладено угоду, що серед іншого передбачала амністію учасникам повстання, збільшення удвоє козацького реєстру (з 3 до 6 тисяч) і підвищення їм платні.

1657 • Рада старшин, що зібралась у Корсуні, підтвердила рішення попередніх козацьких рад про обрання гетьманом Івана Виговського і ратифікувала договір про українсько-шведський військово-політичний союз.

1714 – першим російським академіком став Олександр Меншиков. Лист про його обрання членом Королівського товариства написав сам великий англійський вчений Ісаак Ньютон

1734 • У ході Війни за польську спадщину в Дзікові (теп. у межах Тарнобжеґа в Польщі) створено Дзіковську конфедерацію, яка проголосила своєю метою боротьбу проти Саксонії і Росії за незалежність Речі Посполитої. Її маршалком був Адам Тарло, військом командував Юзеф Потоцький.

1854 • В ході Кримської війни франко-британські війська отримали перемогу на російськими військами у битві біля Інкермана.

1914 • Після вступу Туреччини в Першу світову війну на боці Німеччини уряд Великої Британії офіційно оголосив про анексію Кіпру, котрий фактично був британською колонією з 1878 року. Британське управлінні на Кіпрі зберігалось до 1959 року.

1914 – Під час Першої світової війни російські війська розпочали другу облогу Перемишльської фортеці.

1933 – пароплав “Челюскін”, завершуючи свій перехід по Північному морському шляху, був затертий льодами в Беринговій протоці біля острова Діомід і відкинутий на північ у Чукотське море. Розпочався його безпрецедентний льодовий дрейф. Криголам “Літке”, який вийшов на допомогу, не зміг підійти ближче, ніж на 20 миль, і 17 листопада повернув назад

1935 – місто Луганськ перейменоване у Ворошиловград.

Потім місту повертали назву, після смерті сталінського маршала знову перейменовували, аж доки у 1990 р. воно втретє отримало назву Луганськ

У цей день в 1935 році була випущена настільна гра “Монополія”, вироблена американською компанією Parker Brothers (підрозділом компанії Hasbro). Згідно з даними Hasbro, відтоді, як Чарльз Дерроу запатентував “Монополію”, в неї зіграло понад 750 мільйонів людей, що зробило її найпопулярнішою комерційною настільною грою у світі

1940 • На президентських виборах у США демократ Франклін Рузвельт вперше в історії країни обраний президентом США на третій термін.

5 листопада 1935 року в Києві відкрився Регулярний тролейбусний рух.

1953 • У Києві відкрито міст Патона через Дніпро — перший у світі суцільнозварний міст завдовжки 1543 метри, що сполучив береги Дніпра між Видубичами і Березняками. Його було названо на честь директора Інституту зварювання АН УРСР Євгена Патона, який не дожив до цієї події три місяці.

1956 • Англо-французькі війська, що підтримали агресію Ізраїлю проти Єгипту, окупували місто Порт-Саїд біля північного входу в Суецький канал, після чого Радянський Союз пригрозив застосувати ядерну зброю проти Лондона і Парижа.

1957 – у болгарському місті Пловдиві відкрили пам’ятник радянським воїнам-визволителям – знаменитого Альошу

У 1965 році були відкриті станції Київського метрополітену “Гідропарк”, “Лівобережна” і “Дарниця”, а також електродепо “Дарниця”.

1968 • На Хрещатику в Києві Василь Макух здійснив акт самоспалення на знак протесту проти комуністичної тоталітарної системи та агресії СРСР проти Чехословаччини.

У 1971 році були відкриті станції Київського метрополітену “Святошино” (нині “Святошин”), “Нивки” і “Жовтнева” (зараз “Берестейська”).

1977 – у психіатричній лікарні після інсульту помер Олексій Стаханов, донбаський шахтар – зачинатель масового руху новаторів виробництва в Радянському Союзі. Він потрапив до божевільні від важких наслідків хронічного алкоголізму (розсіяний склероз з частковою втратою пам’яті, біла гарячка), до того переживши ще й інсульт. Він послизнувся на шкірці яблука, вдарився головою і помер, не приходячи до тями. Похований на міському кладовищі в місті Торезі Донецької області. Останні роки Герой соціалістичної праці, обласканий колись Сталіним, жив як бомж

1996 – Борисові Єльцину зробили операцію з шунтування серця; Віктор Черномирдін виконував обов’язки президента Росії

2000 • Поразкою Гаррі Каспарова закінчився у Лондоні шаховий матч між ним і Вододимиром Крамником, котрий став новим чемпіоном світу за версією Професійної шахової федерації.

2006 • Вищий кримінальний трибунал Іраку засудив Саддама Хуссейна до смертної кари через повішення за убивство 148 шиїтів 1988 році. За цим епізодом були також засуджені і пізніше страчені зведений брат Саддама Барзан Ібрагім ат-Тікріті, колишній верховний суддя Іраку Аввад Хамід аль-Бандар і колишній віце-президент Таха Ясін Рамадан. Паралельно розпочалось судове розслідування по епізоду геноциду курдів (операція Анфаль), але через наявний смертний вирок воно не було доведене до кінця.

2007 • Компанія Google представила операційну систему Android для мобільних систем, розроблену на основі ядра Linux і призначену в першу чергу для сенсорних мобільних пристроїв, таких як смартфони і планшети.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА