30 жовтня у французькому місті Діжон розпочався щорічний Міжнародний гастрономічний ярмарок Foire de Dijon, який майже 2 тижні збиратиме відвідувачів з усього регіону Бургундія-Франш-Конте та його околиць. Цьогоріч ярмарку виповнилося 100 років, тому подія має неабиякий масштаб і розголос. Серед запрошених країн тут вперше представлена Україна.

Foire de Dijon входить до п’ятірки найбільших ярмарків у Франції. Щорічно його відвідують 160 000 гостей. До того ж це економічний форум №1 в регіоні та потужний майданчик для пошуку постачальників і обміну досвідом. Діжонський ярмарок об’єднує різноформатні атракції, серед яких фудкорт, кулінарні змагання, майстер-класи, круглі столи, шоу-програми та інше. Окремі зали фестивального павільйону відводяться учасникам інших країн, які представляють культуру та гастронадбання своєї батьківщини. Виставка постійно запроваджує інновації та пропагує відповідальне ставлення до впливу на довкілля. У цьому році організатори для входу на територію ярмарку вимагають підтвердження вакцинації, наявності антигенів або негативний ПЛР-тест.

Цього року серед запрошених до міжнародної складової країн поряд з Італією, Індією, Канадою та Ірландією є і Україна, представлена стендом UA Taste. Його координаторами є громадські спілки «Український органічний кластер» і «Дороги вина та смаку України». Вінницька міська рада виступає партнером українського павільйону та підтримує участь вінницьких компаній у цій виставці. Серед них – Винний дім Гігінеішвілі, ТМ «Солодка мрія», гончарна майстерня «Етночари», Вінницька харчосмакова фабрика та вінницька крамниця «Наливки зі Львова». До участі у культурно-діловому обміні долучились також підприємці з Вінницького клубу ділових людей. Загалом більше 40 людей презентують Україну на цьому заході.

«Вінниця вперше на авторитетному Міжнародному гастрономічному ярмарку у Діжоні. Вже 100 років поспіль сюди з’їжджаються кулінари та виробники з усього світу. Нарешті відкрився й український павільйон – приємно, що нашу гастрокультуру представлять і п’ять вінницьких підприємств, – зауважив на своїй сторінці у фейсбук міський голова Сергій Моргунов. – Для Вінниці це гарна нагода заявити про себе як місто, де виробляють якісні та смачні продукти. Радий, що наша співпраця з містом Діжон, яка триває з 2019 року, набирає обертів. Наші підприємці повернуться додому з новим досвідом і новими контактами, важливими для ділового партнерства. І сподіваюсь, що Вінницю запросять також на Foire de Dijon-2022».

Заступник вінницького міського голови Андрій Очеретний поділився своїми враженнями від участі у гастроярмарку: «Присутність українського представництва та вінницьких виробників на цій знаковій для всього регіону події викликала значний інтерес у відвідувачів, помітний неозброєним оком. Вони дегустують, розпитують та діляться своїми позитивними враженнями від України. Приємно чути від французів високу оцінку вінницьких вин, харчових продуктів та гончарних виробів. Це сигнал того, що наші виробники можуть бути конкурентними на європейському ринку».

Український стенд у день відкриття відвідали заступниця міського голови Діжона Сладана Живкович, президент агрокластеру Vitagora П’єр Ґез, президент компанії Beten Жан Рош, керівники департаментів регіону Бургундія-Франш-Конте, а також голова оргкомітету ярмарку і президент асоціації Dijon Congrexpo Жан Бато, який у 2020 році побував у Вінниці з діловим візитом.

Знайомити французів з екзотичною для них українською культурою допомагає також французька письменниця Марі-Франс Клер, чия сім’я родом з Вінниччини. Революція Гідності надихнула авторку написати книгу «П’ять майорців для мого незнайомця», де вона розповідає історію своїх предків, що залишили Україну після Визвольних змагань 1917-1921 років і змушені були шукати нову батьківщину у Європі.

2 листопада на виставці пройшов День України. Цього дня на стенді UA Taste була сфокусована увага усіх відвідувачів, учасників та організаторів гастроярмарку. Були передбачені майстер-класи з традиційних ремесел та приготування борщу, дегустації вина та м’яса, презентація турів по Україні, зустрічі з представниками міст-учасників, музична програма та багато інших активностей, серед яких дефіле у вишиванках, пісочне арт-шоу та лекція «Анна Київська – королева Франції».

«Кожного дня ярмарок відвідує кілька тисяч людей, які приїздять з різних регіонів Франції, – розповідає про свою участь у Foire de Dijon представниця вінницького Арт-Простору «ЕтноЧари» Вікторія Ніколаєва. – Тут усі дуже зацікавлені побачити багатство нашої культури та гастрономії. Зокрема ми з колегами представляємо подільську кераміку та традиційне гончарне ремесло. На День України провели майстер-клас з гончарного мистецтва. Люди охоче відвідують український стенд, долучаються до активностей і забирають з собою не лише цікаві смаки, сувеніри та враження, а й частинку українського колориту. Досі для них невідома країна відкривається настільки сильно, що вони хочуть здійснити до неї подорож, побачити все на власні очі та отримати ще більше гарних емоцій».

Гастроярмарок Foire de Dijon триватиме до 11 листопада. Більше інформації та новин щодо українського стенду на цій виставці доступно на сайті www.uataste.com та на сторінці у Фейсбуці https://www.facebook.com/uataste. Підтримати вітчизняних представників можна через поширення інформації про їх участь у цій виставці на своїх сторінках.