– Ми щодня звітуємо про цифри і не приховуємо їх. Маю визнати, що серед госпіталізованих 5, максимум 6% раніше вакцинованих громадян.

Але решта 95% — це не вакциновані українці, які з різних причин не пройшли абсолютно безкоштовне і на вибір різними препаратами щеплення. Тому можу чесно заявити, що за останні місяці ми врятували мінімум 3,5 тисячі життів тим, що вакцинуємо щодня — до 300 тисяч осіб по Україні. Якщо ці темпи до 350 вакцинувань на добу ми утримаємо, то «червоної» зони і повного локдауну по Україні не буде! — заявив у Вінниці міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

– На Вінниччині за день мають вакцинувати по 14 тисяч людей, але поки що найбільше виходить по 8 тисяч. Я попросив голову ОДА прискорити темпи і попрацювати із людьми, яких лякають усім чим можливо — від 5G до збудження вакциною сплячих хвороб. На сьогодні немає ін­шого шляху по­долати пандемію, а тому дякую всім за розумний, здоровий вибір на користь вакцинації та збереження свого здоров’я та жит­тя. Бо результати такі, що у жовтні цього року смерт­ність від Ковіду в рази вища за жовтневу у 2020-му… Тому прошу не вестись на всі ці акції протесту проти вакцинування і буцімто порушення нами Конституції. Бо головні наші права – це бути здоровим і не наражати на небезпеку захворювання рідних та оточуючих. Думаю, що всі тут вже зробили щеплення і свідомо зробили свій вибір.

А перед цим міністр охорони здоров’я у Вінниці разом із губернатором, головою обл­ради та заступницею мера інспектував закінчення будівництва лікарні швидкої допомоги на Київ­ській, будівля якої готова на 100%.

–  Коли на­ша лікарня ШМД стала лі­карнею Він­ницького госпітального округу, то в рамках реалізації Стратегії розвитку міста добудували ще площі, адже потреба у цьому була дуже великою. Проєкт­но-кошторисна вартість цього проєкту склала 270 мільйонів гривень. У 2017 році відбулись всі тендерні процедури і ми розпочали будівництво. Площа нового корпусу складає 3,5 тисячі квадратних метрів, – розповіла заступниця місь­кого голови Галина Якубович. – І до кінця року лікарня буде готова і має запрацювати. Нині закінчуються роботи із насичення медзакладу обладнанням.


Водночас міністр визнав, що кардіоцентр у Вінниці досі не завершено і підрядник проєкту має певні проблеми. Тому наступного тижня до Києва запросять керівництво області та міста, щоб вирішити всі проблеми одразу по кількох стратегічних проєктах на Вінниччині – будівництву аеропорту, лікарні ШВД, кардіоцентру… Також держава передбачить в бюджеті кошти на ремонт Національного музею-садиби Пирогова…

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ