Найкраще і найдорожче натуральне сало Вінниччини по 175 гривень/кіло ми знайшли на “Урожаї” у Віталія Білуна – відомого салоділера… Тому осінні страшилки на Геловін про сало по 200 не підтвердились!

Хоча наші земляки із Києва та Львова повідомляють, що саме вінницьке сало там продають як всім відомий делікатес по 200, а “генеральську” почеревину по 350 гривень за кіло… Чому так дорого?

– Поїдьте в село і знайдіть там справжнє сало! Або рік годуйте свиню і продавайте за безцінь свої мозолі та короткі ночі без сну! Скоро у нас буде, як у Польщі – сало красиве, але їсти цю “резину” неможливо! Хороше сало коштує хороших грошей! І під Новий рік воно буде по 200, – розповіла продавчиня сала на Цент­ральному рин­ку Він­ниці Олена.

– Скажу чесно, гарні домашні свині нині рідкість… Тому такий товар розбирають переважно свої постійні покупці практично без торгу. Бо 150 гривень за кіло – на сьогодні це недорого! Подивіться, скільки коштує поруч силіконова ковбаса – і ви зрозумієте, що воно того варте. Звісно, що не всі беруть сало кілограмами. Тому 200-300 грамів “наркотика” за скромні 30-50 гривень – це дуже доступно. Може, в піст ціна на просте, не елітне сало впаде. Але продукт №1, на якому знаються справжні любителі, дешевше не буде. Тим більше, що тепер вивозять, як “золото”, далеко за Вінницю, в інші регіони та за кордон… Ви були в Києві на Бессарабці? То підіть і спитайте, почому там торгують наше вінницьке сало!

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ
Фото Сергія Хіміча