Православні віруючі сьогодні вшановують пам’ять трьох святих. Димитрій Солунський був сином правителя міста Солуні. Його батьки таємно сповідували християнство, хрестили сина і виховували його в благочесті. Після смерті батька Димитрій став проконсулом солунським, а правитель Максиміан наказав йому очистити місто від християн. Святий натомість активно почав проповідувати християнство. Димитрія ув’язнили в темницю, там йому з’явився ангел і показав мученицький вінець. Будучи під вартою, Солунський благословив іншого святого – Нестора, який вийшов проти гнобителя християн. За це Димитрія стратили списами, а згодом над труною його був побудований храм, де відбувалися багато чудес. Ще сьогодні вшановують пам’ять преподобного Афанасія та мученика Луппа.

У світі починається Міжнародний тиждень науки та миру (International Week of Science and Peace). Вперше його було проведено у 1986, який Генеральна Асамблея ООН оголосила роком миру. Офіційний статус свято набуло в 1988 році. В Міжнародний тиждень науки та миру проходять різноманітні семінари, лекції, конференції, які допомагають поширювати інформацію про забезпечення миру завдяки науково-технічному прогресу.

У другий понеділок листопада традиційно світ відзначає  День сиріт (World Orphans Day), який в США започаткував благодійний фонд The Stars Foundation. Це свято призване донести до людей інформацію про необхідність допомоги дітям, що залишилися без батьків внаслідок військових конфліктів, стихійних лих чи нещасних випадків.

Щороку відзначають Міжнародний день радіології та День рентгенівських променів. Саме восьмого листопада 1895 року професор фізики Вільгельм Рентген в німецькому місті Вюрцбурзі випадково відкрив промені, які здатні проходити крізь непрозорі тіла, просвічуючи їх. Вони отримали назву Х-промені. Цікавий факт – український фізик Іван Пулюй став відкривачем рентгенівських променів ще у 1881 році. На міжнародній електротехнічній виставці він показав трубку, яка випромінювала такі ж промені. Проте, виставка мала технічний характер, а тому в його відкритті не побачили цінності для медицини.

8 листопада увійшло до історії людства такими подіями:

1090 рік – в Переяславі митрополитом Єфромом освячено Св. Михайлівський собор;

1519 – Ацтеки і їх вождь Монтесума радо вітали іспанського конкістадора Ернана Кортеса, котрий увійшов до столиці ацтеків міста Теночтитлан із загоном у 650 воїнів. Вважаючи, що збувається давнє пророцтво про пришестя білошкірого бога Кецалькоатля, Монтесума ще на підході до столиці вислав назустріч іспанцям послів з багатими подарунками, які мали б сподобатись богу, поява котрого мала б принести ацтекам суворе випробування.

1602 – У Оксфорді засновано Бодліанську бібліотеку, поряд з Ватиканською — одну з найстаріших бібліотек в Європі, другу в країні після Британської бібліотеки за розміром бібліотечних фондів. З 1610 року (офіційно — з 1662) Бодліанська бібліотека наділена правом на отримання обов’язкового примірника усіх видань, що випускаються в країні. Засновником бібліотеки вважається єпископ Томас де Кобем, який першим створив при Оксфордському університеті невелике зібрання книг, прикутих до полиць ланцюгами, щоб їх не виносили за межі будівлі.

1618 – У Лондоні страчений англійський мореплавець, драматург, історик 64-літній сер Волтер Релі, котрий за звинуваченням у змові проти короля Якова I з 1604 по 1616 роки перебував у тюрмі Тауер. Вийшовши на свободу, він здійснив свою четверту експедицію до Південної Америки, відкрив великі поклади золота в районі ріки Оріноко, але після повернення до Англії був звинувачений у піратстві та державній зраді і засуджений на смерть.

1620 – у битві на Білій горі імперська армія Габсбургів під командуванням Максиміліана Баварського і графа Йоганна Тіллі розбила чеське військо, після чого взяла Прагу. Чехія на 300 років потрапила під владу австрійських Габсбургів

1793 рік – Лувр (Франція) відкривається для публіки;  колекція котрого на сьогодні є однією з найбільших у світі і містить експонати, що охоплюють 11 тисяч років людської цивілізації та культури.

1867 рік – в постійному оперному театрі в Києві (сьогодні Національна опера України) розпочався перший сезон оперою Олексія Верстовського “Аскольдова могила”;

1895 – У Вюрцбурзі німецький фізик Вільгельм Рентген, працюючи з електророзрядною трубкою, випадково відкрив промені, здатні проникати через непрозорі тіла і просвічувати їх. Він назвав їх X-промені (рентгенівськими променями) і зумів сконструювати пристрій для отримання рентгенівської картинки.

1900 рік – виходить перший роман Теодора Драйзера “Сестра Керрі”;

1917 – О 2 годині 10 хвилин ночі військовими частинами, підлеглими Військово-Революційному комітету Петрограда, штурмом взято Зимовий палац і заарештовано Тимчасовий уряд Росії. О 3-10 ця звістка дійшла до 2-го з’їзду Рад, робота якого почалась 7 листопада, і о 5-й ранку з’їздом було прийнято написане Леніним звернення “Робітникам, солдатам і селянам!”, в котрому проголошувалась перемога революції і взяття З’їздом влади в країні. У відповідь голова Тимчасового уряду Олександр Керенський віддав наказ про введення в Петроград кінного корпусу генерала Краснова і придушення більшовицького заколоту.

1918 рік – закарпатськими українцями створена Руська Народна Рада (м. Пряшів);

1918 – Після втечі з Мюнхена родини короля Людвіга III Віттельсбаха на засіданні Мюнхенської ради робітничих і солдатських депутатів соціаліст Курт Айснер проголосив створення Народної держави Баварія, яка стала першою республікою на території колишньої Німецької імперії.

1923 – “пивний путч” у Мюнхені: спроба захоплення державної влади Німецькою націонал-соціалістичною робітничою партією.

У цей же день в інших містах, незалежно від НСДАП, але теж із метою захоплення влади, виступила Комуністична партія Німеччини. Обидві спроби путчу (за даними з деяких джерел – спільна спроба коричневих і червоних) були придушені військами. Активіст НСДАП Адольф Гітлер потрапив у в’язницю (замок Ландсберг), де прийшов до ідеї про неможливість взяття влади в Німеччині насильницьким шляхом і написав “Майн кампф”

1927 рік – була закладена Дніпровська Гідроелектростанція (її потужність 650 тисяч кінських сил);

1932 – Набравши 57% голосів, губернатор штату Нью-Йорк демократ Франклін Делано Рузвельт переміг на виборах республіканця Герберта Гувера і став 32-м президентом США.

1935 рік – в Чернігові відкривається літературно-меморіальна виставка М. Коцюбинського;

1939 – У мюнхенської пивній «Бюргербройкеллер», де Адольф Гітлер щороку в річницю «Пивного путчу» виступав перед ветеранами Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини, тесляр Йоганн Георг Ельзер здійснив замах на лідерів нацистів — він вмонтував саморобний вибуховий пристрій з годинниковим механізмом в колону, перед якою зазвичай встановлювали трибуну для вождя. В результаті вибуху 8 людей було убито і 63 поранено, однак Гітлера серед постраждалих не виявилося.

1942 – В ході Другої Світової війни почалась операція “Смолоскип”, в рамках якої американо-британські війська висадились в Північній Африці.

1943 – Указом Президії Верховної ради СРСР засновано орден “Перемога” і орден Слави I, II і III ступенів.

1955 – у Києві відкрито перший в Україні широкоекранний кінотеатр (“Жовтень”, переобладнаний під показ широкоекранних фільмів)

1960 рік – 35-м президентом США стає Джон Ф. Кеннеді;

1961 – у СРСР вийшов у прямий ефір перший випуск телепрограми КВН (“Клуб веселих і кмітливих”).

Першими в студії з’явилися команди Інституту іноземних мов та Московcького інженерно-будівельного інституту (перший чемпіон). Командам дозволялося мати 11 гравців та двох запасних, вони виходили на сцену під футбольний марш. Перші матчі мали характер вікторин, у яких слід було продемонструвати свою ерудицію, відповідаючи на запитання та виконуючи поставленні завдання. Першими ведучими КВН були студенти ВДІКу Елем Климов, Олександр Белявський, кіноакторки Наталія Защипіна і Наталія Фатєєва

1971 рік – група Led Zeppelin випускає свій четвертий альбом, в який входить їх знаменита пісня “Stairway to Heaven”;

1975 – на великому протичовновому кораблі Балтійського флоту “Сторожовий”, що стояв на Ризькому рейді, спалахнуло повстання, яким керував замполіт Валерій Саблін.

За твердженнями Сабліна, він вів корабель у Ленінград, щоб там оприлюднити свої вимоги. За вироком військового трибуналу замполіта розстріляли

1978 – у всіх газетах СРСР опубліковано повідомлення про вихід книги спогадів генсека Леоніда Брежнєва “Цілина”

1988 рік – 41-м президентом США стає Джордж Буш старший;

1994 рік – вперше у складі київського “Динамо” в матчі проти “Шахтаря” на поле виходить 18-річний Андрій Шевченко;

1997 рік – в Львові відкривають пам’ятник жертвам комуністичних злочинів;

2006 рік – компанія Microsoft оголосила про завершення розробки ОС Windows Vista;

2011 – Росія у співпраці з Європейським Союзом запустила в обхід України першу гілку газопроводу «Північний потік» дном Балтійського моря від російського Виборга до німецького Любміна.

2013 – Тропічний циклон Хайян на Філіппінах, один з найсильніших за всю історію метеоспостережень, за урядовими оцінками забрав 10 тисяч життів; від стихійного лиха в тій чи іншій мірі постраждали понад 12,2 мільйона філіппінців.

2016 рік – 45-м президентом США стає Дональд Трамп.  Він набрав 306 голосів виборників (при 270-и необхідних) і переміг суперницю від Демократичної партії Хіларі Клінтон (218) — маючи 47.5% голосів виборців проти 47.7% у Клінтон. І завдяки особливостям системи президентських виборів став 45-м президентом США.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА