Православна церква 10 листопада вшановує пам’ять великомучениці Параскеви. За давнім переказом, батьки Параскеви довго не могли мати дітей. Вони щоп’ятниці молилися, постили, і народилася у них дочка. Назвали її Параскевой, що в перекладі з грецької – п’ятниця. Навіть якщо цей день не припав на п’ятницю, тиждень все одно вважається П’ятницьким, тому всі повір’я діють. У народі день назвали “Параскева-П’ятниця”, “Бабина заступниця”.

У цей день у світі відзначаються Всесвітній день молоді, Міжнародний день бухгалтерії, Всесвітній день науки за мир і розвиток, Міжнародний день патології, День кіберпсихології.

10 листопада увійшло до історії людства такими подіями:

1202 • Незважаючи на пряму заборону папи римського Інокентія III і погрози відлучення від церкви, учасники Четвертого хрестового походу, які були не взмозі оплатити Венеції морський транспорт до Константинополя, почали облогу католицького міста Зара (нині — Задар, Хорватія). Місто було захоплене 24 листопада, розграбоване і зруйноване на догоду венеційським купцям, які прагнули знищити конкурента у торгівлі на Адріатичному узбережжі.

1444 • В одній з останніх спроб захистити Балкани у битві біля Варни армія султана Мурада II вщент розгромила військо хрестоносців під командою трансильванського воєводи Яноша Гуньяді. Загибель 19-річного короля Владислава III привела до кількарічного безвладдя в Польщі і Угорщині.

1723 – за наказом російського царя Петра І заарештований Павло Полуботок, наказний гетьман Лівобережної України. За наказом царя, усіх старшин, які перебували в Петербурзі, кинули в Петропавловську фортецю. П.Полуботок із товаришами провів тут більше року. Сире й холодне невське повітря, суворі умови утримування створювали важку психологічну атмосферу. Весь цей час заарештованих допитували в Таємній канцелярії. Одночасно ґенерал-майор О.Румянцев проводив розслідування в Україні. У грудні 1724 р. П.Полуботок помер. За леґендою, важкохворий П.Полуботок відмовився від послуг лікаря, нібито заявивши при цьому: «Навіщо мені життя, коли не можу бути корисним Батьківщині»


1764 – імператриця Росії Катерина ІІ скасувала гетьманство, передавши всю повноту влади в Україні другій Малоросійській колегії – повністю залежному від царського уряду органу на чолі з Петром Рум'янцевим

1775 – в Америці Континентальний конгрес утворив Континентальну морську піхоту. Нині це Корпус морської піхоти США – один із найстаріших видів збройних сил Сполучених Штатів

1871 • Після восьми місяців пошуків американський журналіст Генрі Мортон Стенлі, що діяв за дорученням газети "Нью-Йорк геральд", знайшов у селищі Уджиджи біля озера Танганьїка шотландського місіонера і мандрівника Дейвіда Лівінгстона, від котрого не було звісток протягом останніх чотирьох років. Стенлі і Лівінгстон разом дослідили озеро, але так і не знайшли витоку Ніла, після чого в березні 1872 року Стенлі відбув на батьківщину, а Лівінгстон, відмовившись повертатись до Британії, залишився Африці, де й помер у травні 1873 року.

У 1885 році німецькі інженери Готліб Даймлер і Вільгельм Майбах встановили розроблений ними двигун внутрішнього згоряння на дерев'яний велосипед, який здійснив в цей день свою першу поїздку.

1913 – присяжні в Київському окружному суді винесли виправдальний вирок Менделю Бейлісу. Цього єврея, прикажчика цегельного заводу, обвинувачували в ритуальному вбивстві 12-річного учня духовного училища Андрія Ющинського. Процес супроводжувався гучною антисемітською чорносотенською кампанією з одного боку, а з іншого – громадськими протестами світового масштабу. Попри тиск, суд присяжних зважив на аргументи адвокатів. Істинними убивцями, ймовірно, були скупниця краденого Віра Чеберяк та злодії з її притону

 

1917 – у Радянській Росії вийшла постанову «Про робочу міліцію». З 1962 р. цей день відзначали в СРСР як День міліції, професійне свято органів МВС. Цього ж дня більшовики опублікували декрет про пресу, яким були заборонені контрреволюційні видання

1926 – у Берліні відкрито Український науковий інститут

1928 – у Києві відкрили будинок-музей Тараса Шевченка

1928 • Через два роки після смерті свого батька імператора Тайшо, Мічіномія Хірохіто, представник династії, що правила країною з 660 року до н.е., став 124-м імператором Японії.

1933 – росіянин Іван Бунін став лауреатом Нобелівської премії з літератури

1938 • У Стамбулі на 57-у році життя помер засновник і перший президент Турецької республіки Мустафа Кемаль Ататюрк. Наступного дня новим президентом Туреччини парламент обрав прем'єр-міністра Ісмета Іненю, за час правління якого сформувався культ особистості Ататюрка, а висунута ним ідеологія турецького націоналізму стала офіційною ідеологією країни.

1939 – Канада оголосила війну Німеччині

10 листопада 1939 року в США вперше був представлений автомобіль з кондиціонером.

У 1959 році Генеральна Асамблея ООН засудила апартеїд в Південній Африці і расову дискримінацію в будь-якій частині світу.

1970 • Радянський Союз запустив космічну станцію "Луна-17", котра через тиждень здійснила м'яку посадку на Місяць в районі Моря Дощів і доставила на супутник самохідний пристрій "Луноход-1", який протягом майже року подорожував поверхнею Місяця і передавав на Землю наукову інформацію про поверхню супутника.

1982 • В Москві на 76-у році життя помер Генеральний секретар ЦК Компартії Радянського Союзу Леонід Ілліч Брежнєв, 18 років правління якого характеризувались відносною стабільністю економіки в 1960-70-і роки, суперечливою і часто агресивною зовнішньою політикою, жорстким переслідуванням інакомисленя і стагнацією та розвалом радянської господарської системи у 1980-х роках. Почалася так звана «гонка на лафетах», або «п'ятирічка в три гроба», коли один за одним відійшли три літні керівники СРСР та низка членів політбюро Компартії

1982 – день народження рок-групи «Наутілус помпіліус»

У 1983 році на семінарі з комп'ютерної безпеки Фред Коен представив перший комп'ютерний вірус.

1989 • Генеральний секретар ЦК Болгарської компартії і голова Державної ради Болгарії Тодор Живков зміщений з усіх постів. Новим лідером партії став Петр Младенов, котрий дозволив діяльність в країні опозиційних груп, зняв заборону на антиурядову пропаганду і оголосив про наміри провести вільні вибори.

1993 • У Києві біля Софійського собору під час запланованої міліцією акції затримані керівники релігійного угрупування "Біле братство" Юрій Кривоногов і його дружина Марія Цвигун, "Живий Бог Марія Деві Христос", які на 24 листопада призначили кінець світу. (детальніше у 33 каналі)

1996 – у День міліції від вибуху на Котляковському кладовищі в Москві загинули 14 осіб і кілька десятків поранені. Як обвинувачений Валерій Радчиков, так і загиблі й постраждалі - ветерани-афганці

2004 • Вийшла перша версія браузера Firefox — вільний безплатний веб-оглядач з відкритим кодом, заснований на ядрі Gecko. З більш ніж 25 мільйонами завантажень з головного сайту в перші 100 днів після випуску версії 1.0, Firefox став однією із найуживаніших програм із відкритим кодом. Станом на червень 2009 року кількість завантажень Firefox різних версій перетнула межу в 1 мільярд.

2004 • Центрвиборчком оголосив остаточні результати першого туру виборів Президента України: Віктор Ющенко набрав 11 125 395 голосів (39,87 %); Віктор Янукович набрав 10 969 579 голосів (39,32 %). Другий тур голосування призначено на 21 листопада 2004 р.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА