До редакції «33-го» звернувся фермер Ярослав Сергєєв. Заявляє, що депутат Погребищенської міської ради хоче забрати урожай, який вирощений та зібраний на полі фермера. Там була засіяна кукурудза.

Війна за врожай тривала місяцями. Та увечері 4 листопада правоохоронці приїхали накладати арешт на сушку, де перебувало зерно. Разом із ними приїхали і зерновози. Проте, після появи на місці подій власника землі та журналістів, вантажівки поїхали у невідомому напрямку.

Наші кореспонденти виїхали на місце подій, щоб вислухати людей.

– Війна за землю розпочалась ще у 2020 році. Разом зі своїм партнером я викупив землю у селі Юнашки Погребищенського району, яку, в свою чергу, отримали громадяни по праву безоплатної приватизації. Земельну ділянку бажав викупити фермер — депутат Колотуцький. Але в нього щось не склалось… Після оформлення документів приступили до обробки цієї земельної ділянки, про що повідомили сусіда по полю — депутата Олександра Колотуцького. Та він без сорому сказав: «Рєбята, ідіть лєсом. Я всьо парішаю. Бо і так все схвачено та куплено».

Ми зрозуміли, що нормального спілкування та ставлення не буде, — каже фермер Ярослав Сергєєв.


— Депутат міськради нас принижував та навіть погрожував фізичною розправою. Та ми не здавались, далі працювали на своїй землі, вносили добрива. Балачки про те, що у нас нічого не вийде, продовжувались і надалі. Казав, що спалить врожай або ж збере сам. Та, зрештою, кукурудза виросла. І прийшов час збирати урожай. Близько десяти днів тривав процес підготовки збору урожаю. Відповідно, його зібрали та продали. Тепер через декілька днів претензії нам виставляють правоохоронні органи. Ймовірно, що опонент — депутат підіслав свого кума Миколу Бабюка написати заяву про злочин у поліцію. Другий заявляє, що тепер зерно вкрадане у нього. Мовляв, що це його власність... Та в мене є всі документи, які підтверджують мою правду. Я власник землі, засівав, обробляв та продав те, що належало мені. Тепер нас переслідує поліція?

За день після продажу врожаю поліцейські приїхали на місце моєї прописки. Я виріс там... Та на той час в будинку мене не було. Стукали до всіх сусідів, розповідали, що я злодій. Чи нормально це? Просто нісенітниця. Соромно за такі плітки. Адже я добропорядний громадянин України. Вирішив займатись землею чесно та законно. А тепер мені погрожують фізичною розправою, звинувачують у викраденні чужого зерна.

Та ще й хочуть закрити сушку для врожаю. Мовляв, що зараз там переховуємо 150 тонн вкраденого зерна. Абсурд! Сьогодні на Ладижинські Хутори приїхали зерновози. Можливо, від депутата, які під супроводом поліції планували залякати власника сушки, щоб забрати зерно. Ще й і поліція приїхала з документом на арешт майна.

Та зерна немає тут! Мій покупець його висушив та забрав. Далі — поліція відкриває кримінальне провадження проти власника сушарки. За статтею 197 частиною 1. Інкримінують невідповідну охорону чужого майна. Хоч я власник цього майна і жодних притензій до нього не маю, — заявляє фермер Ярослав Сергєєв.

На місце подій прибув слідчий з даної справи. А слідом за ним зерновози. Правоохоронець ознайомив фермера та власника сушарки із ухвалою суду, де йдеться про те, щоб накласти арешт на 152 тонни зерна та вивезти його із сушарки.

Коли ж почув, що зерна вже тут немає, розвернувся та поїхав.

Власник сушарки зерна на Ладижинських Хуторах Іван Гончар шокований цією ситуацією.

- Я гадки не маю, чиє це зерно. Та і мені все одно. Я просто надаю послуги. Людина привезла висушити врожай. Потім його забрала. А тут вже приїжає поліція в балаклавах та з автоматами. І починають допитувати. Їх було восьмеро. Із них п`ятірка — у цивільному одязі. Всі на службових авто, показували мені посвідчення. У стані афекту я підписав якийсь папірець.

Злякався, бо навіть облич не міг роздивитись. Було о пів на одинадцяту ночі. Зізнаюсь, не очікував такого. Тепер, виходить, хочуть закрити сушарку, бо тут було якесь вкрадене зерно? — запитує власник сушарки Іван Гончар.

Захищати інтереси фермера приїхав і його адвокат Олександр Жовмір.

- Ярослав Сергєєв здійснює діяльність у фермерському господарстві. Ним була вирощена кукурудза на його землі. Вона зібрана та продана. Та тут з`являється третя особа, яка заявляє про свої інтереси на урожай. Кукурудза зібрана фермером Ярославом на його ж земельній ділянці. Ця третя особа зазначає, що ним була засіяна ділянка мого клієнта. Хоч не зрозуміло, на яких правах? Згідно з законом, власник земельної ділянки володіє і користується землею, яка йому належить. Опонент власника землі звернувся у правохоронні органи із заявою про те, що фермер Ярослав самовільно зібрав його врожай, котрий знаходиться на землі Ярослава. Тобто він претендує на майно, яке йому не належить. Своїми діями він спричинив негативні наслідки у вигляді матеріальної та моральної шкоди фермеру. Наразі правохоронні органи здійснюють досудове розслідування, у рамках якого хочуть арештувати зерно. Це просто свавілля влади. Адже опонент землеобробника — депутат Погребищенської міської ради – замісь захисту своїх громадян займається рейдерськими захватами? — запитує адвокат Олександр Жовмір.

Вислухала Софія Копач
Фото та відео Олексія Бойко